Haberler


Tanık: "Köylere Yönelik Projelerimiz 'Rantçı Değil Halkçı' Bir Kentsel Dönüşümü Amaçlıyor"
  • Yorumlar: 0
  • 13 Ağustos 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1598
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Tanık: "Köylere Yönelik Projelerimiz 'Rantçı Değil Halkçı' Bir Kentsel Dönüşümü Amaçlıyor"

0 0

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Karahasanlı Köyü’nde düzenlediği basın toplantısında köylere ilişkin mevcut durum ve hazırlanan projeler hakkında bilgiler verdi.

Köylerde artık yalnızca yaşlı nüfus barınmakta
Ankara’nın çevresinde bulunan köylerin tarımsal üretim ve hayvancılık bakımından büyük bir çöküş yaşamakta olduğuna dikkat çeken Tanık, söz konusu köylerin genç nüfusun kente göçü nedeniyle büyük ölçüde ileri yaştaki insanların yaşadığı mekanlar haline dönüştüğünü ve yaşanan ekonomik krizle birlikte ekonomik çöküşün sonuçlarının daha da ağırlaştığını söyledi.

Fiziki konum olarak köy ama hukuki konum olarak mahalle
Kent merkezinin 50 kilometrelik çeperinde yer alan bölgelerin Büyükşehir sınırlarına dahil edilmesiyle sözkonusu köylerin hukuki statü olarak mahalle haline geldiğini belirten Tanık, fiziki konum itibariyle buraların hala köy görüntüsünde bulunduğunu dile getirdi. Tanık, bu bölgelerin mahalle haline gelmesiyle birlikte Çankaya Belediyesi’nin olduğu kadar Büyükşehir Belediyesi’nin de görev ve sorumluluk alanı haline geldiğine ifade ederek, köylük alanların kalkındırılabilmesi için yapılması gerekli altyapı çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu hatırlattı.

Kent merkezi bölgeleri ve kırsal alanları ile bir bütündür ve birbirini tamamlar
Kentin 50 kilometrelik çeperinin kente dahil edilmesiyle birlikte bu alanların da giderek kırsal özelliklerini yitirip binalaşmaya başladığını vurgulayan Tanık, “Oysa kent yalnızca kent merkezi ve bina yoğunluğu olan yerler değildir; kırsal bölgeler de kente dahildir. Kenti gıda anlamında besleyen, kente oksijen pompalayan kırsal alanlarla çevrelenmedikçe,  bir kentin de iyi ve sağlıklı olması beklenemez,” şeklinde konuştu.

Bu bölgelerde gerçek bir kentsel dönüşüm uygulamaya kararlıyız
Çankaya Belediyesi’nin kırsal özelliklerini bozmadan bu köyleri ekonomik açıdan kalkındırmaya ve kentle bütünleştirmeye yönelik projeler hazırladığını ve gerçek kentsel dönüşümün de Belediyeler Kanunu’nun 73. Maddesinde tanımlanan uygulamalar biçiminde değil, kendilerinin hayata geçirmeye çalıştığı biçimde olması söyleyen Tanık,  uzman kuruluşların yanı sıra Ankara Üniversitesi  Veteriner ve Ziraat Fakülteleri ile birlikte, bu köylerin tarımsal ve hayvansal üretim açısından verimli hale getirilmeleri için finansman, üretim, tarımsal eğitim, ambalaj ve pazarlama konularını içeren  analizlerinin yapılmakta olduğunu, bu çalışmaların sonucunda bölgenin ekonomik açıdan canlandırılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Altyapı hizmetlerine başladık
Köylere yönelik projelerde önceliği ekonomik canlandırma konularına vermekle birlikte bölgeye yönelik eğitim, sağlık, kültürel vb.  alanlarda bir dizi hizmeti de götüreceklerini belirten Tanık, geçen zaman içerisinde gerek köylerin kendi içlerinde gerekse köyler arasında birçok yol açma ve malzemeli bakım çalışmaları yaptıklarını, ayrıca köylerin temizlik hizmetini yürütmek amacıyla her bir köye ayrı bir temizlik görevlisi istihdam ettiklerini söyledi.

Tanık köyleri tek tek dolaştı ve çocuklara kitap dağıttı
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık Karahasanlı köyünde düzenlenen basın toplantısının ardından basın mensuplarının eşliğinde ve içlerinde belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve belediye bürokratlarının bulunduğu geniş bir ekiple  tüm  köyleri tek tek gezdi, köyde, tarlada çalışan vatandaşların sorun ve taleplerini dinledi. Tanık ziyaret ettiği köylerde karşılaştığı tüm çocuklara “Dünyanın Dört Bucağından Masallar” setinden kitaplar armağan etti.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.