Haberler


Sanki ulufe dağıtılıyor
  • Yorumlar: 0
  • 11 Mart 2012 00:35
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1996
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Sanki ulufe dağıtılıyor

0 0

Hükümet askere maaş artışı yapma hazırlığında.

Bir süredir Astsubayların, özlük hakları için verdiği uğraş, gele, gele bütün askerlere birden maaş zammı noktasına geldi.

Hükümet, belli bir meslek grubunu, diğer kamu çalışanlarından ayrı ele alıp maaşlarını artırma şeklindeki yanlış uygulamasını bu kez de askerler için yapacak.

Meclis açıldığında gündeme alınacak ve büyük olasılıkla gerçekleşecek.

Sanki, diğer meslek gruplarının tuzu kuru, maaşları fazlasıyla yeterli, bir tek askerin maaşında problem varda o düzeltilecek.

Zaten Kamu çalışanlarının maaşlarıyla ilgili olarak çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle tamamen bozulmuş olan dengeler, şimdi daha da bozulacak.

Emekliyi ve emekçileri seçimler geldiğinde baş tacı yapan muhalefet partilerinden her zaman olduğu gibi, tık yok!

Memur sendikaları ve dernekleri desen, toplu sözleşmede yenilen kazıktan sonra hala şoku atlatabilmiş değiller.

Ama hükümet, bu maaş zamları konusunda ne yasa gözetiyor, ne de hukuk.

İstediği gibi hareket ediyor.

Mesela, 666 sayılı KHK ile askeri bürokrasi dahil, tüm üst bürokrasiye Ocak 2012 den geçerli olmak üzere ciddi zam veriyor; geriye kalan memur ve kamu görevlileri ile tüm emekliler için ise aylar sonra toplu sözleşme yapılıyor ve 4+3 lük komik bir zam veriliyor.

Teamüllere ve hukuka aykırı olarak, yüksek zam verilen üst bürokrasiden emekli olanlar da bu kararnameden yararlandırılmıyor.

Lakin hukuksuzluk ve komedi burada bitmiyor.

O “düz memurun” aldığı 4+3’lük zam, 2012 Ocak ayından itibaren yüksek oranda zam almakta olan “üst bürokrasiye” de aynen yansıtılıyor.

Peki, üst bürokrasi de toplu sözleşme zammını alacaksa, Ocak ayında neden diğer memurlara verilmezken onlara yüksek zam veriliyor, veya diğer memurlar onların aldığı zamdan yararlandırılmıyor?

Kimse sormuyor!.

Oysa ki, halen yürürlükteki bulunan 4688 sayılı, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun, Sendika Üyesi Olamayacaklar başlıklı 15.maddesinde, kamu idaresi tarafında olmaları nedeniyle,  memurlarca kurulacak sendikalara üye olamayacak kamu görevleri tek, tek sayılıyor.

Bu maddenin (c) şıkkında aynen, “Bu Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların müsteşarları, başkanları, genel müdürleri, daire başkanları ve bunların yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, merkez teşkilâtlarının denetim birimleri yöneticileri ve kurul başkanları, hukuk müşavirleri, bölge, il ve ilçe teşkilâtlarının en üst amirleri ile bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlileri, 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı işyerlerinin en üst amirleri ile yardımcıları, belediye başkanları ve yardımcıları,”…. Üye olamazlar ve sendika kuramazlar deniliyor.

Ama iş maaş zammına gelince, yasa ve hukuk çiğnenerek, bu unvanları taşıyanlara da toplu sözleşme zammı aynen veriliyor.

Adamlar, bulundukları görevler nedeniyle işveren vekili konumunda olmaları nedeniyle kamu görevlileri sendikalarına üye olamazken, o sendikalarla yapılan toplu sözleşmenin zammından yararlandırılıyor.

Eğer üst bürokratlar da toplu sözleşmeye tabilerse, diğer memurlar için toplu sözleşme beklenirken bunlara Ocak ayında 666 sayılı KHK ile neden oldukça yüklü ayrı bir zam veriliyor?

Yok eğer, toplu sözleşmeye tabi değiller de ayrı bir zam veriliyorsa, toplu sözleşmeden neden yararlandırılıyor?

Herkes toplu sözleşmeye göre maaş artışı alıyorsa, şimdi askere ayrıca bir zam verilmesi ne kadar adil oluyor?

Bu soruların hukuka uygun hiçbir yanıtı yok!

Sanki, kamu görevlilerine belli prensipler içinde maaş verilmiyor da ulufe dağıtılıyor!

Çünkü, yaşananlar ancak bizde olabilecek türden bir komedi.

Şimdi, tüm askerlere bir ek zam daha verilerek bu komedi taçlandırılacak ve deyim yerindeyse bütün bunların üstüne tüy dikilecek!
Yine herkes sadece seyredecek, toplu sözleşme ve hakem kurulları aldatmacasıyla üç kuruş zam verilen düz memurlar ve tüm emeklilerin, yani “altta kalanların” canı çıkmaya devam edecek!

 

Mustafa T. Turhan

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.