Haberler


OTOPARK SORUNSALI
  • Yorumlar: 0
  • 18 Nisan 2013 14:08
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2441
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

OTOPARK SORUNSALI

0 0

Önümüz, arkamız, sağımız, solumuz, kısacası her yer, kaldırımlarımız işgal altında. Bu işgali kim sağladı, nasıl oldu, etrafımız arabalardan geçilemez hale nasıl getirildi? Hiç düşündünüz mü? Çevrenize bakınız metrekareye kaç araç düşüyor?

Eskiden nasıldı? Herkes araba sahibi olabiliyor muydu? Kolay mıydı araba satın almak? Hayır, ama tüketim toplumlarında “bizim gibi” kafanızı nereye çevirirseniz orada bir bankanın kredi reklamlarını görürsünüz günde 10 TL.’ye ayda 76 TL. ‘ye araba bizde! Bizim gibi lüks düşkünü milletleri de buldular mı? Arabalarını satarlar. Kolayca satın alınan bu araçları artık sürecek ne yol bulabilir siniz, ne de koyacak otopark alanı.

Şimdi burada Belediyelere ve  Valiliklerimize düşen görev bundan sonra ne yapabilirizi tartışmak yerine kendilerine verilen görevleri kesintisiz! Uygulamaları olacaktır. 1993 yılında yayınlanan bu Otopark  Yönetmeliğini  okuyan, uygulayan bir tane devlet görevlisi olmaz mı?

İmar kanunlarına göre bu yönetmeliklere göre hiç değilse bundan sonrasını kurtarmak için ne yapılıyor? Acaba 20 yıllık yönetmeliği uygulamayan ve bina ve iş yerlerine ruhsat veren bu görevlilere otoparkı olmayan bir iş yerine, bir konuta, villaya nasıl imar ruhsatı verirsiniz diye sorulmaz mı?

Bakın Otopark yönetmeliği ne diyor;
Meskenlere her  üç daire için, ticari amaçlı yapılar ve büro binaları için 50 m2, Yeme içme ve eğlence tesisleri için 50 m2’ye kadar en az “1 “ otopark yeri ayrılır. Ayrıca giriş ve çıkışlara, asansörler en yakın yerde her 20 park yerinden bir tanesi için özürlü park yeri tahsis edilir hükmü yer almasına rağmen  20 yıl evvel çıkartılmış olan bu yönetmeliğe aykırı ruhsat veren tüm imar müdürleri sizlere artık ne diyelim!

Şimdi bu yönetmeliği okuyun ve şöyle etrafınıza bakın daha geçen yıl biten binalara, işyerlerine utanmadan artık ne gibi bir tavassutlarda bulunularak ruhsat verildiyse yeni yapılan sitelerHARİÇ özellikle iş yerine dönüştürülen   VİLLA’ların kaç tanesinin OTOPRAKI var! Kaç tane Bankanın, büronun, eğlence yerinin otoparkı var. Bizim vergilerimizle yapılan asfaltlar, kaldırımlar işgal altındayken, kendi yollarımızı, kendi kaldırımlarımızın VALE  beylerin  vergisiz kazançlarına peşkeş çekilmesine artık dur demenin zamanı gelmedi mi?

Bizim güvenliğimiz, esenliğimiz ve rahat yaşamamız için seçtiğimiz, atadığımız DEVLETİN görevlileri acaba bu soruna bir el atmayı düşünüyorlar mı? Bu otopark sorununa neden çare bulmayı düşünmüyorlar? 20 yıl önce çıkartılan Yönetmeliği imar ruhsat vermekten sorumlu görevlilere okutmazsanız gün gelir yayalarımız kaldırımlarda arabaların üzerine tırmanmak zorunda kalacaklar. Ülkemiz araba çöplüğüne dönüşecek bilesiniz.

OTOPARK YÖNETMELİĞİ
Madde 1- 3194 sayılı İmar Kanununun 37 nci ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan bu Yönetmeliğin amacı, yerleşme yerlerinde araçların yol açtığı, trafik sorunlarının çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerin neler olduğunun ve otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarının tesbit ve giderilme esaslarını aynı Kanunun 5 inci maddesinde tanımlanan ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümünü gösteren imar planlarına uygun olarak düzenlemektir.

Madde 2- (Değişik: RG-02/09/1999-23804)
Bu Yönetmelik, 27/6/1984 tarihli ve 3030 sayılı Kanun kapsamında kalan belediyelerde, son nüfus sayımına göre nüfusu 10 000 ve daha fazla olan yerleşmelerde, nüfusu 10 000'den az olmakla birlikte imar planı onaylanmış yerleşmelerde ve alanlarda ve imar planı bulunmamakla beraber bu Yönetmeliğin uygulanacağına dair belediye meclis veya il idare kurulu kararı alınan bütün yerleşmelerde uygulanır.

Sorumlu İdare
Madde 15 - Bu Yönetmeliğin uygulanmasında yetki alanlarına göre belediyeler ve valiliklersorumludur

Yapı Ruhsatı ve Kullanma İzinlerinin Verilmesi;
Madde 7- Yapılacak yapılara bu Yönetmelikte belirtilen esaslara ve belediye meclislerince alınacak kararlara göre bina otopark yerleri ayrılmadıkça yapı ruhsatı, bu otoparklar inşa edilip hazır hale getirilmedikçe de yapı kullanma izni verilemez.

Otoparkların Amacı Dışında Kullanılamayacağı           
Madde 8- Yapı kullanma izni alındıktan sonra otopark yerleri plan ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak başka amaçlara tahsis edilemez.

Mehmet Gürer

Kaynak: www.cayyoluhaberbulteni.com
Haber Detayı: www.cayyoluhaberbulteni.com/CayyoluHaberDetaylari.asp?ID=6051

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.