Haberler


OTOPARK SORUNUNU BELEDİYE-OSTİM İŞBİRLİĞİ ÇÖZER
  • Yorumlar: 0
  • 26 Ekim 2013 10:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2177
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

OTOPARK SORUNUNU BELEDİYE-OSTİM İŞBİRLİĞİ ÇÖZER

0 0

Sürekli genişleyen bir şehirde, Metro sistemi yoksa ve diğer toplu taşıma sistemleri  de yetersiz durumda ise araç sahipliliğinin artması kaçınılmazdır. Buna bağlı olarak ortaya çıkan trafik yoğunluğu sorununun çözümü için, Belediyelerce, yolların sürekli olarak genişletilmesi ve yeni katlı kavşakların yapılması, özel araç sahipliliği ve kullanımını daha da teşvik ederek orta ve uzun vadede kentleri içten içe yaşanılamaz mekanlar yumağı haline getirmektedir. (Çok tartışılan ODTÜ Yolu gibi ODTÜ içerisinden 100 tane de yol geçirilse Ankara’nın trafik sorunu çözülmez. Çözüm metro sistemidir. )

Sayısı artan özel araçların nereye park edeceği planlanmakta mıdır?

Genel otopark yapmak görevi ve bütçesi yasalarla Büyükşehir Belediyesine verilmiştir. Ancak Ankara’da,  bu konuda hiçbir ciddi adımın atılmadığı, aksine trafik akışı açısından zaten yetersiz olan yolların kiraya verilmesi suretiyle otopark olarak kullanılır hale getirildiği görülmektedir. Yani, sorumlu ve yetkili Belediye tarafından,  kamuya ait alanlarda bu güne kadar genel otopark ihtiyacına çözüm üretilmemiş ve üretilme iradesi ortaya konulmamış durumdadır. Eğer Büyükşehir Belediyesi yasalarla kendisine verilen kamu alanlarında çözüm üretme görevini yerine getirmiyorsa, ilçe belediyelerinin, özel mülkiyete konu alanlarda, binaların kendi otopark ihtiyaçlarını, kendilerinin gidermesi konusunda özendirici ve koordinasyon sağlayıcı rolü üstlenmesi  gerekmektedir. 

Otopark sorununu,  Ankara’da  en ciddi şekilde yaşayan bölge Çankayadır. Çankaya’nın neredeyse tamamında yaşanmakta olan bu sorun dolaylı olarak çöp toplama, yol yapım ve bakım hizmetlerinde sıkıntılar yaratmakla birlikte, direkt olarak yaya ve araç trafiğinin aksamasına yol açarak Çankayalılara sıkıntı yaratmaktadır. Özellikle dar yolları ve yoğun bina varlığı olan bölgelerde (Bahçelievler,Ayrancı gibi) otopark sorunu günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir.

Otopark sorunu benzer özellik gösteren dünya şehirlerinde kullanılan asansörlü yer altı otopark sistemleri Çankaya’da uygulanarak,  yaşanan sıkıntılar ciddi ölçüde giderilebilir.

Mevcut binaların bodrum katlarına otopark yapılamayacağına göre binaların yan ve arka bahçelerinin altına asansörlü otopark yapılarak çözüm bulunabilir.

Yurtdışındaki bu tür otopark sistemlerinin teknik açıdan ülkemizde de uygulanabilir olduğu görülmektedir. Ancak, yurtdışı firmalardan sistemin temin maliyetleri projenin hayata geçmesi ne engel teşkil etmektedir.  Yerli asansörlü otopark sistemi üretiminin geliştirilmesi imkanları Ankara’da mevcuttur. Bu kapsamda OSTİM de gerek yönetim üyeleri gerekse sanayicilerle yapılan görüşmelerde yerli İkame ürün ile sistemlerin uygun maliyetlerle yapılabilir olduğu ortaya çıkmaktadır. Çankaya’da otopark sorununun kalıcı olarak çözülmesi, bir siyasi irade konusudur. Siyasi iradenin yerel ayağı olan Belediyeler bu noktada öncü olmak durumundadır.

Belediye ; proje, danışmanlık, örgütlenme( banka finansmanı ve üretim kümeleri ) hizmetlerini ücretsiz olarak üstlenir. Harç ve masraf almadan otopark yapımı için bina yönetimleri arasında koordinasyonu kurarsa bu sorun ortadan kalkar.

Otoparklarını belediye öncülüğünde yapan bölgelerde yollarda araç parkı olmayacağı için bu yollar yeniden düzenlenmelidir. Yeni yollar şu anda işlediği  gibi tek yöne tek şerit olarak düzenlenir, yolun her iki tarafında bisiklet ve geniş yaya yolları yapılır. Yol kenarlarına kent mobilyaları ve özel tasarım aydınlatma elemanları konularak yollar yaşama değer katar hale getirilebilir. Bununla beraber yeniden düzenlenen yol kenarlarına gömme çöp konteynırları yerleştirilerek çöp konusu da sorun olmaktan çıkarılabilir.

Projenin özendirilmesi için öncelikle belli mahallelerde dar pilot alanlar seçilerek örnek uygulamalar yapılmalıdır. Bu sayede projenin uygulanabilirliği ve kentsel  yaşam kalitesine katacağı değer,  somut bir şekilde sergilenecektir.  Tüm ülkeden belediyeler gelip yerinde görüp inceleyebilecektir.

Çankaya gibi kentsel alanlarda yaşanabilir bir kentsel çevre için birinci adım, otopark sorunun çözümüdür. Bu sorundan kaçtıkça sorun daha da büyümektedir. Kararlı ,planlı ve projeli şekilde sorunun üstüne acilen gidilmelidir.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.