Haberler


Yurttaş Cumhuriyet'e sahip çıktı
  • Yorumlar: 0
  • 30 Ekim 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2043
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Yurttaş Cumhuriyet'e sahip çıktı

0 0

İzmir'de bazı sivil toplum örgütleri yürüyüş düzenlendi. Cumhuriyet Bayramı kapsamında, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) İzmir Şubesince düzenlenen etkinlik kapsamında İşçi Partisi, sendikalar ve bazı derneklerin katılımıyla Gündoğdu Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş düzenlendi. Slogan atarak Konak Meydanı'na kadar yürüyen grup, Hasan Tahsin Anıtı'nın önünde saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Bergama'da öğrenciler ve yurttaşlar Cumhuriyet Meydanı'ndaydı
İzmir'in Bergama ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla CHP ilçe örgütünce anma programı düzenlendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'le çok sayıda öğrenci ve yurttaşın katılımıyla düzenlenen kutlamada, Bergama Endüstri Meslek Lisesi'nin önünde toplanan grup ''Sevdamız Cumhuriyet'' yazılı pankart, Atatürk portresi, büyük boy Türk bayraklarıyla slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Meydanda marşlar söyleyen grup, daha sonra saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Güler, bu milletin her zaman bir ve beraber olduğunu ifade ederek, ''Bu millet, cumhuriyet sevdasını genelgelerle ortadan kaldırılamayacak kadar güçlüdür. Cumhuriyet halkın eseridir, halkın iktidarıdır. Talimatla kurulmamıştır. Tam tersi iş birlikçi talimatları reddeden devrimci ruhla kurulmuş, o nedenle de talimatla unutturulamaz, sindirilemez'' diye konuştu.

CHP'lilerden Cumhuriyet Yürüyüşü
CHP İzmir İl Başkanlığı, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ''Cumhuriyet Yürüyüşü'' düzenledi.

Konak Vapur İskelesi'nde toplanan grup, cumhuriyeti kuranlar, şehitler ve Van'daki depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okudu.
CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, grup adına yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin tasada ve kıvançta beraber olmak anlamını taşıdığını ifade ederek, ''Resepsiyonların iptalini anlayışla karşılarız ama resmi tören geçitlerini ve okullarda cumhuriyet etkinliklerini iptal etmek cumhuriyeti anlamamak demektir. Cumhuriyetin ruhunu anlamayanlara bu büyük millet hak ettiği dersi mutlaka verecektir'' diye konuştu.

Grup, daha sonra Türk bayrakları ve meşalelerle marşlar söyleyip hükümet aleyhine sloganlar atarak Alsancak Vapur İskelesi'ne kadar yürüdü.

İstanbul
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Cumhuriyetin 88. yılı programı çerçevesinde düzenlenmesi planlanan resmigeçit törenleri ile akşam verilecek resepsiyonun Van’daki deprem nedeniyle iptal edildiğini bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi havai fişek gösterisini de iptal etmişti.

Bağdat Caddesi'nde coşkulu yürüyüş
Kadıköy Belediyesi kutlamaları iptal etmek yerine yaşamını yitirenlerin anılacağı bir yürüyüş düzenlemeyi tercih etti. Her yıl geleneksel hale gelen yürüyüşe bayraklar, Atatürk posterleri ve kırmızı giysileriyle katılan Kadıköylüler bu yıl siyahlara büründü. 19.00’da Bağdat Caddesi’nde başlayan “Cumhuriyete Bağlılık Yürüyüşü”nde şehit askerlerin resimleri ve Atatürk posterleri taşındı. Bağdat Caddesi Suadiye ışıklarda buluşan cumhuriyet sevdalıları, Göztepe’ye kadar yürüdükten sonra Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün tekrarlatacağı Cumhuriyet Andı’nın hep bir ağızdan okudu. Beşiktaş Belediyesi tarafından organize edilen yürüyüş ve fener alayı da bugün saat 18.30’da başladı. Ortaköy Dereboyu Meydanı’ndan başlayacak olan yürüyüş Barboros Meydanı’nda sona erecek.

Şişli'de Cumhuriyet coşkusu
Şişli Belediyesi de Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Valikonağı Caddesi ve Abdi İpekçi Caddesinin kesişme noktasında Cumhuriyet’in epik hikâyesini anlatan bir video mapping şöleni düzenledi. Saat 19.30-22.30 arasında her 20 dk da bir, 4 dakikalık seanslar halinde Cumhuriyetin hikâyesi anlatıldı. CHP Bayrampaşa ilçe yönetimi de bugün 17.00’de Yıldırım Mahallesi’ndeki Şehit Kâmil Balkan İlköğretim Okulu önünden Bayrampaşa CHP ilçe binasına 350 metrelik Türk bayrağı açarak yürüyüş yaptı.

Kuryeler Edirnekapı şehitliğindeydi
Kuryeler Derneği, Anadolu Yıldızları ve İstanbul Yıldızları üyelerinden oluşan bir grup motosikletli kurye, Cumhuriyet'in 88. yıl dönümü dolayısıyla Edirnekapı Şehitliği'ni ziyaret etti.

Merter İSPARK'tan hareket eden motosikletli kuryeler, Karaköy-Dolmabahçe istikametinden Kadıköy'e geçti. Burada ''Salı Pazarı'' olarak bilinen yerde miting düzenleyen grup, daha sonra Edirnekapı Şehitliği'ne hareket etti.

Bir kuryenin, motosikletinin üzerine temsili olarak yerleştirdiği tabut dikkati çekti.

Motosikletli kuryeler, Türk bayraklarıyla, konvoy halinde geldikleri şehitlikte dua etti.

Kuryeler Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Kaçmaoğlu, yaptığı açıklamada, Cumhuriyet'in 88. yıl dönümü dolayısıyla düzenledikleri mitingin ardından Edirnekapı Şehitliği'nde şehitleri anarak, dualar ettiklerini söyledi.

Marmaris'te dalgıçlar bayrak açtı
Cumhuriyetin ilanının 88. yıl dönümü dolayısıyla Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir grup dalgıç, deniz dibinde büyük bir Türk bayrağı açtı.

Marmaris'te bir araya gelen Muğla Paradise Diving Dalış Topluluğu üyesi 20 dalgıç, tekneyle Cennet Adası açıklarına gitti. Burada dalış yapan dalgıçlar, deniz dibinde büyük bir Türk bayrağı açtı. Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan dalgıçlar, hep birlikte verdikleri asker selamıyla da şehitleri andı. Su altı kamerasıyla bu anları kaydeden dalgıçlar, daha sonra görüntüleri basın mensuplarıyla paylaştı.

Dalgıç eğitmeni Egemen Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin 88. yılını su altında kutlamaktan mutluluk ve heyecan duyduklarını söyledi.

Özer, Türk bayrağını su altında da dalgalandırarak şehitleri andıklarını ve Türkiye'nin bölünmez bir bütün olduğu mesajını verdiklerini ifade etti.

CHP'liler ilk meclis binasına yürüdüler
CHP Ankara İl Başkanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ilk Meclis binasının bulunduğu Ulus'a yürüyüş düzenledi.

CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, yürüyüş öncesinde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edilmesine tepki göstererek, Cumhuriyet Bayramı'nın bir eğlence olmadığını, Türk ulusunun en onurlu günü olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaşayan herkesin kıvançta ve tasada birlik ve beraberlik yemini olduğunu ifade eden Alçın, ''Bize bugün yaşadığımız acıları, ızdırapları ve felaketleri göğüsleme gücü veren işte o yemindir. Van'da, Erciş'te yaşananlarla, bu büyük milleti zor gününde kucaklaştıran işte bu yemindir, Cumhuriyettir'' diye konuştu.

Yaşanılan büyük acıları azaltma yollarından birinin de milli duygulara kenetlenmek, manevi değerlerin birlikte yaşandığı ortamlarda bir araya gelmek olduğunu vurgulayan Alçın, ''Bu ortamları, acımız ne kadar büyük olsa da yaratmalı, birlik ve beraberliğimizin gücünü hissetmeliyiz'' dedi.

Konuşmanın ardından vatandaşlar, ellerinde Türk Bayrakları ve meşalelerle, sloganlar atarak Kızılay'dan Ulus'ta bulunan ilk Meclis binasına yürüdü.

Burada Van'da hayatını kaybedenler, şehitler ve Büyük Önder Atatürk ile silah arkadaşları için saygı duruşunda bulunan gruptakiler, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından dağıldı.
Yürüyüşe, bazı CHP'li milletvekilleri ile Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da katıldı.

Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.