Haberler


Yüksek gerilim hattı altındaki çocuklarda lösemi riski fazla
  • Yorumlar: 0
  • 28 Ekim 2005 17:50
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 3436
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Yüksek gerilim hattı altındaki çocuklarda lösemi riski fazla

0 0

Yüksek gerilim hattı altındaki çocuklarda lösemi riski fazla 

İngiltere’de hükümet tarafından yaptırılan bir bilimsel araştırmada, yüksek gerilim hatlarının yakınlarında yaşayan çocuklarda lösemi (kan kanseri) görülme riskinin yüzde 70 yüksek olduğu ortaya çıktı.

ARAŞTIRMAYI yapan Oxford Üniversitesi "Çocukluk Dönemi Kanserleri Araştırma Grubu’nun" ulaştığı sonuçlar, evleri yüksek gerilim hatlarının 200 metre çevresinde bulunan çocuklarda lösemi görülmesi riskinin diğer yerlerde yaşayan çocuklara göre yüzde 70 daha yüksek olduğunu gösterdi. Bilim adamları, bunun nedeni üzerinde kesin bir sonuca varamadıklarını, "başka etkenlerin de sonuçta etkili olabileceğini" belirtti. Diğer etkenler arasında yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan ailelerin refah düzeyinin diğer bölgelerde yaşayanlardan daha düşük olmasının bile yer alabileceği ifade edildi. British Medical Journal dergisinin dünkü sayısında yer alan araştırma, 1962 ile 1995 yılları arasında İngiltere ve Galler’de yaşayan ve 15 yaşın altındayken kanser teşhisi konulan 29 bin 81 çocuğun incelenmesine dayanıyor. Araştırmada, bu çocuklara ait verilerin aynı sayıda, aynı özelliklere sahip sağlıklı kişilerle karşılaştırıldığı kaydediliyor. 

İki yıl kadar önce, bölgemizdeki yüksek gerilim hatlarının çokluğuna dikkat çekerek, bunların sağlığa ne ölçüde zararlı olduklarını ölçmek üzere bölgemizdeki bir tıp kuruluşunu sponsor olarak belirlemiş ve harekete geçmiştik. Ancak bu girişimimiz başarısızlıkla sonuçlandı. Tıp kuruluşumuzun ortakları arasında anlaşmazlık ortaya çıkınca, bizim ölçümler de suya düştü. Israrlarımıza karşın bir türlü sonuca gidemedik.

Yüksek gerilim hatlarına yakın oturanlar, bu durumdan tedirginler. Özellikle eşi Doktor ve kendi konusu Elektrik Elektronik olan bir cayyolum.com üyesinden gelen maili aynen yayınlıyoruz...

Sevgili Çayyolu'lular,

Sizlere önemli bir konuda bilgilendirmek istiyorum. Özellikle 0-14 yaş arasında çocukları olanları..

Yüksek gerilim hattı ile, şehirler arasında elektrik dağıtımı için direkler üzerinde yer alan enerji kabloların kullanılarak taşındığı bilinmektedir. Çayyolu bölgesinde, üzerinde 154kV gerilim taşınan, 40 m enerji direklerini görüyor olmalısınız.

Bu direkler istenirse örnek olarak, Konutkent 2 sitesinin yanında Atapark'ın içinde, M. Dalkılıç Koşu Yolu ve Parkının içinde görülebilir. Bu direkler üzerinde yer alan toplam 6 +1 adet kablonun, 6 kablosundan 2 adet 154 kV 3 faz yüksek gerilim taşınmakta, en üst noktada yer alan 1 adet kablo ise yıldırıma karşı koruma olarak kullanılmaktadır. 

Yukarıda tanımlamaya çalıştığım kablolar evinizin yakınından geçiyor mu? Lütfen şimdi dışarı çıkınız ve böyle bir durum var mı tespit ediniz.? 

Bu tespiti yaptıktan sonra lütfen yukardaki makaleyi bir kez daha okuyunuz. Bu makale içinde yer alan çalışma bilimsel bir araştırmanın sonucudur. Bu araştırmayı aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Detaylarına ulaşmak için ise verilen linki kullanıp, internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Ben burada makale içerisinde yazanları burada tekrarlamak yerine, okuduklarınızı hepimiz için çok değerli olan çocuklarımızı en küçük bir rahatsızlıklarında götürdüğünüz doktorlarına danışınız. Doktorunuz çok bir ihtimalle, lösemi vb. çocuklarda görülen kanser ve tümör gibi rahatsızlıkların, bu hatlara yakın oturanlarda görülme sıklığının normal yerlere göre daha fazla olduğunu sizlerle paylaşacaktır.

Bu konudaki endişelerimi, daha önce Çayyolum.com adresinde sizlerle paylaşmış idim. Ancak geçtiğimiz hafta sonu, Ata Park'ın karşısında çoçuklar için kurulan oyun parkı yüksek gerilim hattının tam altında. Orda oynayan çocuklar için olduğu gibi, üzerinden yüksek gerilim hattı geçen M.Dalkılıç Koşu Yolu ve Park'ında oynayan çocukları görünce de üzülüyorum. 

Bu konunun çözümü için yapılacak tek çözüm bu hatların durumunda göre yapılaşma olmadığı için, sizlerin katılımı ile bu hatların bir an önce yer altına alınmasının sağlanmasıdır. 

Bu konuyu Çayyolu halkının değerlendirmesine sunar, değerli görüş ve katkılarınızı beklerim.

Okan Eryurt
okan.eryurt@siemens.com

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.