Haberler


Yenimahalleli yattık Çankayalı kalktık!
  • Yorumlar: 0
  • 08 Kasım 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2390
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Yenimahalleli yattık Çankayalı kalktık!

0 0

TBMM Genel Kurulu’nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın birinci bölümündeki ilk 2 madde kabul edildi.

"Temel Kanun" olarak iki bölüm halinde görüşülen tasarının kabul edilen maddelerine göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak.

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek.

Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.

Bu illerin, bucak teşkilatları da kaldırılacak.

Söz konusu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli’ndeki köylerin de tüzel kişiliği sona erecek.

Genel Kurul’da Yenimahalle tartışması-

Tasarı üzerindeki görüşmelerde, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzasıyla Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki bazı mahallelerinin Çankaya ve Etimesgut ilçelerine bağlanmasına ilişkin önerge verildi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, önergenin bir gece yarısı operasyonu olduğunu savunarak, "Yenimahalle ilçesi paramparça edilmektedir. Hangi hakla bölüyorsunuz? Saygısız bu tutumu kınıyorum. Yazıklar olsun size. Yenimahalleliler sizi biber gazı ile kovalayacaklar. Siz kimsiniz? Kime sordunuz bunu? Haddinizi biliniz. Bu önergenin sorumluluğunu hepinizin burnundan fitil fitil getireceğiz" dedi.

Gök’ün konuşmasının ardından AK Parti’li ve CHP’li milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma ara verdi. Tartışma arada da devam etti.

Aranın ardından söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Yenimahalle’nin, fiziki olarak birbiri ile irtibatı olmayan iki bölgeden oluştuğunu, önergeyle bu durumun ortadan kaldırıldığını belirtti. Kapusuz, önergeyle Yenimahalle’deki bazı mahallelerin bağlanacağı ilçenin birinin CHP’li belediyenin bulunduğu Çankaya, diğerinin MHP’li belediyenin bulunduğu Etimesgut olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Yenimahalle ilçesine ilişkin önerge kabul edildi. Buna göre, Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu dışında kalan kısımları Şehitali Mahallesi ile birleşecek. Şehitali, Aşağıyurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu ve Fevziye mahalleleri, Etimesgut’a bağlanacak.

Yenimahalle’nin Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu içinde kalan kısmı ile Çayyolu, Ahmet Taner Kışlalı, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent mahalleleri, Çankaya’ya katılacak.

Tasarının 2. maddesinin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Yakut, oturuma ara verdi. Yakut, aranın ardından komisyonun ve hükümetin yerini almaması üzerine, bugün saat 14.00’de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

 

TBMM Tutanaklarından…

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 338 sarı sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına dair kanun Tasarısı'nın 2'nci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkraların eklenmesini arz ve teklif ederiz.

İdris Naim Şahin

Ordu

"(37) Ankara ilinde, Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı Mahallelerinin Çevre Yolu dışında kısımları Şehitali mahallesi ile birleştirilmiştir. Şehitali, Aşağıyurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu ve Fevziye Mahaleleri, Etimesgut ilçe sınırlarına dahil edilerek,Etimesgut Belediyesine katılmıştır.

(38) Ankara ilinde, Yenimahalle İlçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı Mahallelerinin Çevre yolu içinde kalan kısmı ile Çayyolu, A.Taner Kışlalı, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent mahalleleri, Çankaya ilçe sınırlarına dahil edilerek, Çankaya Belediyesine katılmıştır."

BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?

ÖZCAN ULUPINAR (Zonguldak) - Katılıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Hükûmet katılıyor mu?

İÇİŞLERİ BAKANI İDRİS NAİM ŞAHİN (Ordu) - Katılıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Evet, gerekçeyi okutuyorum:

Gerekçe:

Yenimahalle ilçesi birbirleriyle neredeyse fiziki irtibatı olmayan iki bölgeden oluşmaktadır. Güneydeki Yenimahalle bölgesi Çankaya ve Etimesgut İlçeleri ile sınır halindedir.

Yerel yönetimlerin hizmet bütünlüğü açısından Yenimahalle İlçesine bağlı güney bölgedeki 13 mahalle diğer bölgelerden hizmet alanında müşkülat çekmektedir. Bu nedenle otobanı tabi sınır kabul ederek;

a) Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı Mahallelerinin Çevre Yolu dışında kalan kısımları ile Aşağıyurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu, Fevziye ve Şehitali Mahalelerinin Etimesgut İlçesine bağlanması;

b) Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı Mahallelerinin Çevre yolu içinde kalan kısmı ile Çayyolu A.Taner Kışlalı, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent mahallelerinin Çankaya ilçesine bağlanması ve bu şekilde hizmetin daha etkin hâle getirilmesi amaçlanmaktadır.

YOKLAMA

(CHP sıralarından bir grup milletvekili ayağa kalktı)

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Başkanım yoklama talep ediyoruz.

BAŞKAN - Evet, önergeyi oylarınıza sunacağım. Yoklama talebi var, yerine getireceğim.

Sayın Gök, Sayın Öztürk, Sayın Güler, Sayın Ağbaba, Sayın Serindağ, Sayın Akar, Sayın Özel, Sayın Köktürk, Sayın Dudu, Sayın Canalioğlu, Sayın Dinçer, Sayın Havutça, Kayın Köprülü, Sayın Tanal, Sayın Nazlıaka, Sayın Akgöl, Sayın Fırat, Sayın Demiröz, Sayın Sarıbaş, Sayın Özgümüş.

İki dakika süre veriyorum.

(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, toplantı yeter sayısı vardır.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

LEVENT GÖK (Ankara) - Sayın Başkanım…

BAŞKAN - Buyurun Sayın Gök.

LEVENT GÖK (Ankara) - Bu konuda benim bir usul tartışması açılması önerim vardır, onu, lütfen, oylama yapıyorsunuz ama ondan önce dikkate almak zorundasınız. Önemli bir konuyu belirtmek istiyorum.

BAŞKAN - Yerinize oturun vereyim Sayın Gök.

LEVENT GÖK (Ankara) - Şuradan efendim…

AYŞENUR BAHÇEKAPILI (İstanbul) - Efendim, böyle bir usul yok!

BAŞKAN - Yok, usul değil Sayın Gök. Sabahın şu saatinde kırmamak için veriyorum. Buyurun, yerinize geçin bir dakika süre…

LEVENT GÖK (Ankara) - Efendim, zaten sorun da sabahın bu saatinde olması bu işin. Lütfen, bana iki dakika bir süre verin şurada.

BAŞKAN - Söz veremem Sayın Gök. Yerinize oturuyorsanız bir dakika süre veriyorum.

Buyurun Sayın Gök.

LEVENT GÖK (Ankara) - Sayın Başkan, zaten sorun da bu önergenin sabaha karşı gelmesi. Herkesin, Ankaralıların uyuduğu bir anda, İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin imzasıyla gelen bir önergeyle, Yenimahalle'nin nüfusu parçalanmaktadır, Yenimahalle Belediyesinin tüm ekonomik kaynakları elinden alınmaktadır. Bu önerge hukuksuzdur, yasal dayanağı yoktur çünkü kanunlarda… İç Tüzük'ümüzün 87'nci maddesini okuyorum: İçtüzük'te aksine bir hüküm yoksa, kanun tasarısı veya teklifinde bir maddenin reddi, tümünün veya bir maddenin komisyona iadesi, bir maddenin değiştirilmesi hâlleri ancak esas komisyon veya Hükûmet tarafından değişiklik önergesi verilmesiyle mümkündür. Burada Hükûmetin bir iradesi yoktur, Sayın Bakanın tek başına verdiği bir önerge söz konusudur. Bu nedenle, bu önerge hukuki dayanaktan yoksun olup, oylamaya dahi alınmayarak yok hükmünde sayılması gereken bir önergedir. Buna lütfen dikkat edelim ve bu usulde hareket etmenizi ben sizden bekliyorum.

Ankara açısından ve Yenimahalle açısından böylesine hayati önemde olan bir parçalanmayı Ankara halkının kabullenmesi mümkün değildir. Yarından itibaren -size samimiyetimle söylüyorum- bütün Ankara halkı, Yenimahalle halkı ayaklanır, bütün her yerde ciddi gösteriler olur. Bunu ben bilerek söylüyorum. Şu anda bana gelen mesajlar zaten bu yönde.

Bu önemli konuyu sabaha karşı…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Gök.

Kabul edilen önergeler doğrultusunda maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler…

ALİ RIZA ÖZTÜRK (Mersin) - Toplantı yeter sayısı, toplantı yeter sayısı…

BAŞKAN - Efendim?

(CHP sıralarından bir grup milletvekili ayağı kalktı)

ALİ RIZA ÖZTÜRK (Mersin) - Toplantı yeter sayısı istiyoruz.

BAŞKAN - Evet, arayalım.

Sayın Öztürk, Sayın Güler, Sayın Ağbaba, Sayın Serindağ, Sayın Canalioğlu, Sayın Dudu, Sayın Özel, Sayın Akar, Sayın AkgöL, Sayın Nazlıaka, Sayın Köprülü, Sayın Havutça, Sayın Dinçer, Sayın Özgümüş, Sayın Sarıbaş, Sayın Demiröz, Sayın Fırat, Sayın Özkan ve Sayın Bulut.

İki dakika süre veriyorum, buyurun.

(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, toplantı yeter sayısı vardır.

4.- Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve 20 Milletvekilinin; Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve 22 Milletvekilinin; Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova'nın; Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak'ın; Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen'in; İstanbul Milletvekili Mahmut

Tanal'ın; Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve 14 Milletvekilinin Benzer Mahiyetteki Kanun Teklifleri ile İçişleri Komisyonu Raporu (1/690, 2/128, 2/234, 2/289, 2/508, 2/681, 2/786, 2/820, 2/823, 2/892) (S. Sayısı: 338) (Devam)

BAŞKAN - Kabul edilen önergeler doğrultusunda maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Madde kabul edilmiştir.

Birleşime beş dakika ara veriyorum.

Kapanma Saati: 04.08

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.