Haberler


Yenimahalle’de seçim sonuçları üzerine
  • Yorumlar: 0
  • 10 Temmuz 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1845
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Yenimahalle’de seçim sonuçları üzerine

0 0
12 Haziran seçimleri bir kez daha gösterdi ki, demokrasi güzel şey. Düşünsenize, parti liderlerinin tüm otoritelerini kullanarak seçtiklerini siz yeniden seçiyorsunuz.
O mağrur parti genel başkanlarına, “sen kendine göre bir seçim, bir sıralama yapmışsın ama karar benim” diyerek geçicide olsa mührü istediğin partinin yada adayın üzerine basıyorsun, gerçekten hoş duygu.
Bu duyguyu bizlere yaşatan Türkiye devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ve tek partili siyasal yaşamdan çok partili siyasal yaşama geçiş kararını veren Milli kahraman İsmet İnönü’ye ne kadar teşekkür etsek o kadar az olur.
12 Haziran genel seçim sonuçları ile ilgili gerek televizyonlar gerekse de yazılı basında o kadar çok yorum yazıldı ki, bana da bölgemizle ilgili yazmaktan başka yol kalmadı.                                                      
Yenimahalle’de sonuçlar nedir, ona bakalım.  
2009 Yerel seçimlerindeki sonuçlarla 12 haziran genel seçimleri karşılaştırdığımızda kazanan, kaybedenle, kazandığını zannedenlerin kimler olduğunu rahatlıkla görürüz..
2009 seçim sonuçlarına göre Yenimahalle de:                                           
CHP aldığı 150.571 oyla %40.8 lik oranla birinci,
AKP aldığı 129.416 oyla %34.9 lık oranla ikinci,
MHP aldığı 77.244 oyla %20. 9 luk oranla üçüncü partiydi.                             
12 Haziran seçimlerinde ise kıl payı farkla da olsa Yenimahalle’de,
CHP birinci parti olarak çıktı. Kıl payı farkla diyoruz çünkü.
CHP seçmen sayını 173.342’ye çıkarmış böylece sahip olduğu 40.8 lik oranı ancak % 0.8 artışla % 41.2 ye yükseltmiştir bu oran CHP nin ülke genelindeki % 5 oy artışın çok altındadır.
AKP seçmen sayısını 170.297’ye çıkarmış ve 34.9 olan oy oranını % 5 oranında artırıp % 40 oranına ulaşmıştır.
MHP oylarında ise Yenimahalle de büyük bir düşüş yaşanmış sahip olduğu seçmen 63.494’e gerileyerek % 20.9 oy oranından % 15 oy oranına düşmüştür. Bu oran ülke genelindeki düşüşün 6 katıdır.
Yenimahalle’ninde içinde yer aldığı Ankara İkinci bölgede son yapılan düzenleme ile Milletvekili sayısı 14 den 15 şe yükselmişti.
2007 genel seçimlerinde AKP 8, CHP 4, MHP 2 Milletvekili çıkarmıştı. Son artıştan kaynaklanan bir milletvekiline AKP’nin almasıyla bölgedeki vekil sayısını 9’a çıkardı. Bu durumda tartışmaya yer bırakmadan oylarını artırarak kazanan AKP, oy sayısını elinde belediye olmasına rağmen yerinde saydırarak kazandığını zanneden CHP, açıkça oy kaybedense bir MHP dir.
Hiç eveleme gevelemeye gerek yok. Yan olup, taraf olup gerçeği gözden kaçırmanın manası da yok. Tablo budur. 
İki buçuk yıl sonra yerel seçimler yapılacaktır. Bu şekildeki bir oy artışı, azalışının hangi partiye yerelde seçimleri kazandırıp kaybettireceğini Bu günkü tablo ortaya koyuyor. Karar vericilerin, uygulayıcıların politikalarını gözden geçirmelerinde “biz nerelerde hata yaptık” deme zamanlarının bu gün olduğunu düşünüyorum.
Bu gün olduğu gibi iki buçuk yıl sonra yine sandık Yenimahallelilerin önüne gelecektir. AKP’nin oy oranını Yenimahalle’de geçen iki buçuk yılda olduğu gibi gelecek iki buçuk yılda da % 5 artırması halinde Yenimahalle’de yerel seçimlerin nasıl sonuçlandıracağını bilmek için sanırım kahin olmaya gerek yok.
Bu yüzden CHP adına görevde bulunan herkesin şapkasını önüne koyup “biz nerede hata yapıyoruz” diye; bir daha, bir daha düşünmesinde fayda var.
Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.