Haberler


Van'da deprem
  • Yorumlar: 0
  • 23 Ekim 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2051
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Van'da deprem

0 0

Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde Van merkezde bazı evlerin yıkıldığı,yurttaşların panikle sokağa çıktığı görüldü. İlde artçı depremler sürüyor.

Öte yandan, Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkezi Van'ın Tabanlı köyü olan 6,6 büyüklüğündeki deprem saat 13.41'de meydana geldi.

Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı yurttaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki yurttaşları kurtarmaya çalışıyor.

Öte yandan, depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne göre ise depremin büyüklüğü 7,3.

5.5 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü
Kandilli Rasathanesi, Van Tabanlı köyündeki 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından Ilıkaynak ve Gedikbulak köyleri merkezli iki deprem daha ölçüldüğünü bildirdi. Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Merkeze bağlı Ilıkkaynak köyünde saat 13.48'de 5.4, merkeze bağlı Gedikbulak köyünde ise saat 13.56 itibariyle 5.5 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

Yaklaşık 50 yaralı hastaneye getirildi
Van'daki deprem nedeniyle yaralanan yaklaşık 50 kişi, hastaneye getirildi. Depremde yıkılan bazı ev ve iş yeri enkazından çıkarılan yaralılar, hastanelere ulaştırılmaya başlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle hastalar bahçeye taşındı. Depremdeki enkazdan yaralı kurtarılan yaklaşık 50 kişiye ilk müdahaleleri hastane bahçesinde yapılıyor. Yaralılar arasında emniyet ve jandarma görevlileri de bulunuyor.

Enkazdan çıkarılan ve henüz sayıları tespit edilemeyen diğer yaralılar ise askeri ve sivil ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor. İl merkezinde jandarma ile çevik kuvvet ekipleri, yıkılan binalara yurttaşların girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.

Erciş'te ciddi hasar var
Van'da meydana gelen depremin kentin yanı sıra ilçelerde de ciddi hasara yol açtığı bildirildi. Depremin Erciş'te çok sayıda binanın yıkılmasına neden oldu, özellikle Vanyolu ve Beyazıt mahallelerinde ciddi hasara yol açtı. İlçedeki çok sayıda eski ve çok katlı binanın yıkıldığı, enkaz altında kalanlar olduğu, bazı yerlerden duman yükseldiği belirtildi.

Telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ilçede, bazı yolların kapandığı, ilçedeki hastanenin yetersiz kaldığı öğrenildi. Muradiye ilçesinde de binalarda çatlaklar oluştuğu, yurttaşların sokaklara çıktığı ifade edildi. Muradiye Devlet Hastanesindeki hastaların deprem nedeniyle dışarı çıkarıldığı, hastanenin yanında boş bir arazide çadır kurulacağı belirtildi.

Deprem çevre illerde de hissedildi
Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 6,6 büyüklüğündeki deprem, Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı'da da hissedildi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi, saat 13.56'da 5.6 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildiğini bildirdi.

Van'daki depremin ardından, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki il ve ilçelerinde hissedilen sarsıntı nedeniyle yurttaşlar evlerinden dışarı çıktı. Iğdır'da sarsıntı sırasında bir dershaneden çıkmayan çalışan öğrencilerden ikisi bayıldı. Ambulansla hastaneye kaldırılan öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Iğdır Valisi Amir Çiçek, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.

Kars Valisi Ahmet Kara da Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.

Van'daki deprem, Erzurum merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle yurttaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan ise merkezi Van olan depremin Hınıs ve Karayazı'da da hissedildiğini belirtti. Özarslan, ''Depremi 10-15 saniye hissettik. Şuanda bize ulaşan bir olumsuzluk yok. Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Karayazı'da herhangi bir sıkıntı yok. Köylerde araştırmaları başlattık. Hastanelere de intikal eden bir durum yok. İlçe merkezinde de olumsuz bir durum yok'' diye konuştu.

Öte yandan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi ile sağlık ekiplerinin Van'a doğru yola çıkarıldığını söyledi. Vali Öztürk, ayrıca ikinci ekibin hazırlandığını, havalimanında ise hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.

Başbakan Erdoğan Van'a gidiyor
Van'da büyük bir yıkıma neden olan depremin hemen ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van'a gideceği öğrenildi. Başbakan Erdoğan, Pazartesi günkü tüm programını iptal ederek İstanbul'dan Van'a geçecek.

Bölgedeki yardımları organize etmek için Van'da kriz merkezi kurulacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, "Devletin tüm kurumlarının alarma geçirdik. Bölgeye yardım için ilde kriz merkezi de kurulacak" dedi. Başbakan Erdoğan'ın yanısıra Atalay ile birikte Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Van'a hareket etti.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.