Haberler


Ulaşıma Zam Yargı yolunda
  • Yorumlar: 0
  • 15 Ağustos 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1985
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Ulaşıma Zam Yargı yolunda

0 0

ANKARA’da toplum taşıma ücretlerine 1 Eylül tarihinden yüzde 5 oranında zam yapılması kararı alındı. Karara tepki gösteren TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, şunları söyledi:
“Tüccar belediyeciliğin en belirgin örneği Ankara’dadır. Vatandaştan toplanan vergilerle alınan makarna bulgur vatandaşa bedava dağıtırken, fazlasının parası dolaylı yollardan alınmaktadır.
Halktan toplanan vergilerle bedava gıda dağıtıp, dağıttığının karşılığını zamlarla almak Melih Gökçek’e özgü bir şey olsa gerek. Tüccar belediyecilik anlayışı yıllardır Ankara’ya hakim. Geçtiğimiz yıl da 1.65’e çıkarmıştı. Dünyada akaryakıt fiyatları düşerken bu zammın iki anlamı olabilir.
TÜDEF dava açacak
Bize gelen ve henüz yalanlanmayan EGO’nun özelleştirilmesi yönünde bir çalışma var. EGO’nun özelleştirilmesi için bir ön hazırlık olabilir. Bir diğer zam nedeni de bizim 1.65’lik ücrete açtığımız dava. Geçmişte de yaptığı gibi eğer mahkeme eski zammı iptal ederse, biz onun üzerine başka karar aldık diyebilmek için bu zammı yapmış olabilir. Sebep ne olursa olsun Ankara’ya zam zulmüne hakkı yok. UKOME kararını alır almaz, önümüzdeki hafta içinde zamma dava açacağız. Tüketicinin yanında olmaya devam edeceğiz.”
Zam kabul edilemez
Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken de, toplu taşımanın belediye tarafından desteklenmesi gerekirken zam yapılmasını eleştirerek şunları söyledi:
 “Toplu taşıma araçlarını kullananlar daha çok dar gelirli insanlar, emekçiler ve öğrenciler. Ara zammı şeklindeki bu zam az da görünse sosyal belediyecilik ilkelerine aykırı. Festivalleri ya da demir kafes gibi atıl yatırımlarla para ve vakit kaybeden belediyenin bunlar yerine toplu taşımayı sübvanse etmesi gerekirken, zam yapması kabul edilemez.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, geçmişte yaptığı açıklamalarda EGO’nun ayda 10 milyon TL zarar ettiğini söylemişti.

İşte yeni zamlı EGO tarifeleri

 EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray’da 1.65 Lira olan tek binişli kartlar 1.75 lira, 1.25 lira olan tek binişli indirimli öğrenci kartlarının ise 1.30 lira olması kararlaştırıldı. Yeni tarifede, Esenboğa Havaalanı – Ankara arası üç binişlik tam yolcu ücreti 4.95 TL’den 5.25 TL’ye çıkarılırken, özel halk otobüslerinde tam bilet 2.10 TL, öğrencilere indirimli bilet 1.30,  minibüslerde ise kısa mesafe 2.10 lira, uzun mesafe de 2.40 lira olarak karara bağlandı. UKOME tarafından yapılan yeni düzenlemede ayrıca 5-10-20 binişlik tam yolcu biletlerinde uygulanan transfer süresi yine eskiden olduğu gibi 75 dakika kaldı ve 55 kuruşluk transfer ücretinin 58 kuruşa çıkması kararlaştırıldı. İndirimli bilet kullanan öğrencilerden ise 75 dakikalık sürede transfer ücreti alınmamaya devam edilecek.

Zararın yüzde 10’unu bile karşılamaz

ULAŞIM ücretlerine yapılan zammı değerlendiren EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu yüzde 5’lik zammın gerekçesini Ankara Hürriyet’e anlattı. Tahiroğlu, “Zammın gerekçesi kesinlikle zararın sübvansesi değil. Bu zammın toplam zarara etkisi yüzde 10 değildir” dedi. Tahiroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mevcut yaptığımız hizmetin karşılığını, vatandaşın verdiği ücretle alamıyoruz. Kamu hizmeti yaptığımız için böyle bir beklentimiz de yok zaten. Yapılan bu zam EGO’nun yıllık ortalama 120 milyon TL’lik zararının yüzde 10’unu bile karşılamaz. Büyükşehir Belediyesi’nin EGO’ya bağlı araç filosu Avrupa’nın en genç, büyük ve yeni doğalgazlı araç filosudur. Bu zammı bu filonun zararının sübvansesi olarak değerlendirmemek lazım. Vatandaşımıza hizmeti en iyi şekilde vermeye çalışıyoruz. Hizmeti daha iyi kaliteli verebilmek için bu düzenleme yapılmıştır.”

Deniz Gürel (Hürriyet)

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.