Haberler


Türkan Saylan’ın Doğumu Türkiye İçin Bir Armağandır
  • Yorumlar: 0
  • 13 Aralık 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1967
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Türkan Saylan’ın Doğumu Türkiye İçin Bir Armağandır

0 0
Cüzzamla Savaş Derneği (CSD) ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) çok sevgili, bir önceki genel başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan; 13 Aralık 1935 yılında doğumunuzla, ülkemiz ve dünyamız için armağan oldunuz. Bugün 76 yaşındasınız, biliyoruz yaşamınız boyunca doğum günlerinizi hiç önemsemediniz, bizler saklı gizli, size doğum günü kutlamaları hazırlayarak hep emrivaki yaptık. Siz gerçekten bizlere armağansınız, bu nedenle sizin doğduğunuz gün hepimiz için çok önemli. Bugün yine doğum gününüz, sizi çok özleyerek anıyoruz. Siz gideli, hepimiz, hayallerinizi gerçekleştirmek için, el ele, omuz omuza, yürek birliği içinde çalışıyoruz.
 
Cüzzamla Savaş Derneği, tedavileri tamamlanmış ama sakatlıkları ve ileri yaşları nedeni ile tıbbi, sosyal ve ekonomik anlamda desteklenmesi gereken “Lepradan Etkilenmiş Kişiler” ve aileleri için çalışıyor.
 
Hastane kimliğini hazırla
Geçen yıl İstanbul Lepra Hastanesi kapatılmış, cildiye kliniği haline dönüştürülmüştü, sizin de çok güvendiğiniz Avukat Hüseyin Karataş’ın gayreti ve anlamlı savunmaları ile yeniden hastane kimliğini kazandı. Hastane neredeyse yeniden kuruldu, sizin yetiştirdiğiniz sağlıkçıların mücadeleleri ve çalışmaları ile yine yararlı bir kurum oldu. Bugün cildiye, dahiliye ve diş hekimleri, hemşire ve diğer sağlık çalışanları hep birlikte hizmet üretiyorlar. Lepradan etkilenmiş Gülizar Hanım, Kamile Hanım, Recep Bey, hepsi size dua ediyorlar.
 
Siz onlar için anne oldunuz, doktor oldunuz, öğretmen oldunuz, hak ettikleri dünyada yaşamalarını sağladınız. Bizler de sizden öğrendiklerimizle yolumuza devam ediyoruz.
 
Örnek çalışma
Lepranın yaygın olduğu başka ülkelere de örnek olan bu çalışmayı, siz yıllar önce başlattınız, bugüne kadar bine yakın çocuğumuz bu destekle okudu, meslek sahibi oldu. Böylece eskiden lepra hastasının çocuğu diye anılırken; bugün onların anne ya da babaları, öğretmenin annesi, doktorun babası diye tanınıyorlar. Ne büyük bir gelişme, bunu başaran sizsiniz. Bizim sizin gibi yönderimiz, öğretmenimiz oldu, ama sevgili hocam, siz bunları nasıl akıl ettiniz, nasıl hayata geçirdiniz? İşte bu nedenle ÇYDD’nin şimdiki genel başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, sizin doğumunuzun ülkemize bir armağan olduğunu ifade ediyor, bizler de bu düşünceye yürekten katılıyoruz. Bizler, Lepra Hastanesi’nde buluştuğumuzda, aslında sizin hep bizimle olduğunuza, yaşadığımız sıkıntıların çözümünde rol aldığınıza öylesine inanıyoruz ki; “Sevgili Hocamız yine imdadımıza yetişti” diyoruz. Olumlu gelişen her şeyin nedeni sanki hep sizmişsiniz gibi...
 
Aydın olmak
Üyesi olmaktan gurur duyduğumuz Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde Atatürk’ün devrim ve ilkeleri ışığında, onun açtığı aydınlık yolda yürümeyi, başarmayı bize hep siz öğrettiniz. Sizden aldığımız bilgi, deneyim ve güçle bizler de, ülkemizin çağdaşlaşması için, gönüllü görev yapıyoruz. Aydın olmak, aynı zamanda etrafını aydınlatmak demektir, bunu en çok sizde gördük, bıkmadan, yorulmadan ülkemizin her yöresinde hep öğretiyor, hep öğretiyordunuz. Keşke bütün aydınlar sizin gibi olsaydı, Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği bu güzel ülkenin her yöresi çağdaşlaşmış olurdu.
 
Sağlık hizmeti götürdüğümüz her lepra hastasının ailesini, eğitim ve sosyal yapı içinde de değerlendirerek, çocuklarının okuması için başlattığınız eğitim bursu projesi, yıllar sonra bu çalışmadan edindiğimiz deneyim, “Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları” projesine temel oldu.1997 - 1998 öğretim yılında, Siirt’in Pervari ilçesinde, 17 kız öğrencinin ortaöğretime devam edebilmesini sağlayan bu proje, her yıl artan sayıda kız öğrencimize ulaştı. 2000 - 2001 öğretim yılında 5 bin kız öğrenciye, 2011 - 2012 öğretim yılında da 50 bin 596 kız öğrenciye ulaştı. Hayaliniz yüz bin kız öğrenci okutabilmekti. Bugün hem ortaöğretimde hem de yükseköğretimde öğrenim gören öğrencilerimiz yüz bini aştı. Her birinde izler bıraktınız, geçen gün bu bursla öğrenim gören, bugün öğretmen olan kızımız bana şöyle diyordu: “Türkan Hocamın toplantısına yetişememiştim, sonra onu dinleyen arkadaşlarıma sordum, bana onu anlattılar: Üç kuruş da kazansanız, bir kuruşu ile mutlaka gazete alın okuyun ve okutun, dediğini hâlâ çok önemseyerek anımsıyorum. Gerçekten siz binlerce kız çocuğunun umudu oldunuz, okumak isteyen kız çocukları, onları okutmak isteyen anne ya da babalar hep size ulaştılar. Çünkü siz ‘Ben çok okumak istedim, ama ekonomik koşullarım buna yetmedi’ diyen hiçbir kız çocuğu kalmasın diye hep çalıştınız, çabaladınız.”
 
Ortaöğretime devam edebilmenin en önemli unsuru, ilçelerde kız öğrenci yurtlarının olması idi. Bu nedenle her ilçeye, yüzer kişilik kız öğrenci yurtlarının yapılması da sizin gerçekleşmesini istediğiniz hayallerinizdendi. İşte bu hayal gerçek olunca, ülkemizin her yöresi aydınlık, eğitimli kadınlar ve onların kurduğu ailelerle dolacaktı. ÇYDD, bu hayalinizi tamamlamak için de duyarlı kişi ve kurumların desteği ile epey yol aldı. Otuz altı kız öğrenci yurdu ile eğitime katkı sundu, sunmaya devam ediyor.
 
Öncelikle lepra, sonra da ÇYDD çalışmaları için yaklaşık yirmi yıl Anadolu’yu dolaştık, bizlere yönder oldunuz, buna sahip olduğumuz için çok şanslıyız, keşke herkes sizin okulunuzda öğrenci olabilseydi. Ama merak etmeyin, bizler de sizden öğrendiklerimizi “Biz Türkan Hoca’dan böyle öğrendik” ya da “Türkan Hoca böyle yapardı” diyerek başkalarına yol gösteriyor ve öğretiyoruz. Bize öğrettiklerinize, yol göstericiliğinize, öğretmenliğinize, dostluğunuza, arkadaşlığınıza, anneliğinize çok ama çok teşekkür ederiz. Işıklar içinde uyuyun...

 

Prof. Dr. Ayşe YÜKSEL
ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.