Haberler


‘Rüşvetin’ ses kaydı savcılıkta
  • Yorumlar: 0
  • 15 Aralık 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2181
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

‘Rüşvetin’ ses kaydı savcılıkta

0 0

Bir beton santralı firmasına ortak olduğu, belediyenin tüm beton işlerinin bu firmaya yaptırıldığı, müteahhitlere işlerini bu firmaya yaptırmaları yönünde baskılar yapıldığı iddiaları üzerine hakkında soruşturma açılan AKP’li Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, hakkındaki yolsuzluk iddiaları bitmiyor. Bestaş Yol Yapı İnş. şirketinin ortağı olan Halil İbrahim Çalış, belediyede kazandıkları bir ihale sonrası ilk önce Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir sonrasında ise Belediye Başkanı Külcü’nün kendisinden rüşvet istediğini, “Ne Çorum, ne de Türkiye genelinde bir daha ihale alamazsın” diye tehdit edildiğini açıkladı. Adliyede ifade veren Çalış, olayla ilgili ses kayıtlarını ve çek dekontlarıyla birlikte 100 sayfalık dosyayı savcıya teslim etti.

Çalış, AKP’li Belediye Başkanı Külcü’nün AKP Merkez İlçe Kongresi’nde hakkında çıkan yolsuzluklar hakkında “Bilgisi ve belgesi olup da gereğini yapmayan şerefsizdir” sözlerini anımsatarak şerefli bir vatandaş olarak yaşadıklarını kamuoyu ile paylaşmak istediğini belirtti. Gazetemize konuşan Çalış, geçen sene Çorum Belediyesi’nin tretuar yapım işi ihalesine katıldıklarını, ihale mevzuatına göre kendi firmalarına verilmesi gereken ihalenin 80 bin TL daha düşük teklif veren bir firmaya bırakıldığını belirtti. Bunun üzerine Çorum Belediyesi’ni itirazda bulunduklarını, sonuç alamayınca Kamu İhale Kurumu’na (KİK) yaptıkları itiraz sonucu ihalenin kendilerine verildiğini anlattı. Çalış, “Sözleşme süreci devam ederken Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir beni cep telefonuyla arayarak görüşmemiz gerektiğini söyledi. Görüşmemiz neticesinde Külcü’nün benim ihaleyi yüksek rakama aldığım gerekçesiyle benden daha az fiyat veren firma ile benim verdiğim fiyat farkı olan 80 bin TL’yi istediğini söyledi. Ne demek istediğini tam anlayamadığım için, ‘Yani bu ne demek başkanım, nasıl istiyor’ diye sordum. ‘Bize hak ediş tarihlerine çek yazacaksın’ dedi. İtiraz edince ‘Son olarak 30 bin TL ver bu konuyu fazla dallandırmayalım ben de o şekilde başkana söyleyeyim’ dedi. Bunun üzerine ‘Siz bilirsiniz başkanım söyleyin ama ben veremem’ dedim ve odasından ayrıldım” diye konuştu. Daha sonra Rüstem Eren Parkı Yapım işi ihalesinde de aynı durumda kaldığını ifade eden Çalış, şunları söyledi: “Zahir, belediye tarafından iptal edilen park işine KİK’e giderek kesinlikle itiraz etmememi ve tretuar işinden de 30 bin TL vermem gerektiğini belirterek hak edişlerimin ödenmeyeceğini, işlerimin söktürülüp yeniden yaptırılacağı şeklinde tehditler etti. Bunun üzerine Belediye Başkanı ile görüşmeye çıktım. Odaya girmeden önce cep telefonunun ses kaydını açtım. Park işine itiraz etmemem gerektiğini şayet itiraz edersem benim için çok kötü sonuçlar doğuracağını söyleyerek Çorum’da hatta Türkiye genelinde bir daha ihalelere giremeyeceğimi, üzerimde her türlü güç kullanarak iflas ettirmek için elinden geleni yapacağını söyledi. ‘En mantıklısı sen öteki işten 30 bin lira ver bu işe de itiraz etme ya da itiraz edeceksen bu işten 179 bin liralık çeki masaya bırak git ondan sonra itirazını yap’ diye konuştu.”

Defalarca tehdit edildim 
Yaşadığı psikolojk baskı ve tehditler nedeniyle 30 bin lirayı ödemeyi kabul ettiğini belirten Çalış, “2-3 gün sonra Alper Zahir’e 2 adet 10’ar bin liralık çekleri yazdım ve kendisine teslim ettim. Çekleri aldıktan sonra rahat bir nefes aldılar ve park yapım ihalesinin itirazından da vazgeçtiğimi düşündüler. Bu süreç devam ederken zaten beni ve şirket ortağım olan babama defalarca sözlü olarak baskı ve tehditlerde bulundular” dedi.

Seyfettin METE
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.