Haberler


“Rant vurgununa dur diyeceğiz”
  • Yorumlar: 0
  • 10 Aralık 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2244
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

“Rant vurgununa dur diyeceğiz”

2 1

  ÇELİŞKİLİ VE YANLIŞ

BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi kararının çelişkili ve yanlış olduğunu savunan Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun, Milliyet Ankara‘ya çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sarıaltun, kendilerinin kentin gelişimine değil sağlıksız gelişimine karşı olduklarını, bu nedenle Bölge İdare Mahkemesi‘nde dava açacaklarını söyledi.

KOŞULLAR UYGUN DEĞİL

SARIALTUN, “Davayı, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu‘nun Kentsel Dönüşüm Alanları ile ilgili en geniş yetkiyi veren 73. maddesi üzerinden açacağız. Meclis kararı, söz konusu maddede tanımlanan şekliyle kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilme koşullarını taşımıyor. Dava dilekçesinde en önemli dayanak noktalarımızdan biri bu olacak” dedi.

BEYTEPE‘DEKİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİNE DAVA YOLDA

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Büyükşehir Belediye Meclisi‘nin özellikle siyasetçi ve işadamlarının villalarının bulunduğu Beytepe‘de nüfus yoğunluğunu artıracak şekilde yapılan imar değişikliği ve bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesine yönelik aldığı karan iptal ettirmek için düğmeye bastı.

Meclis kararının çelişkili ve yanlış olduğunu savunan Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun, kendilerinin kentin gelişimine değil sağlıksız gelişimine karşı olduklarını bu nedenle Bölge İdare Mahkemesi‘nde dava açacaklarını söyledi.

ÇANKAYA İTİRAZ ETMİŞTİ

Büyükşehir Belediye Meclisi, 12 Ağustos 2011‘de ortaklarının çoğunluğunun kendi personeli olduğu öne sürülen Akçalı Yapı Kooperatifi‘ne ait arazinin de bulunduğu 201 hektar yüzölçümlü alanı, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı (KDGPA) ilan etmişti. Konuyu inceleyen Çankaya Belediyesi ise 7 Ekim 2011‘de Büyükşehir Belediyesi‘ne, Meclis kararının mevzuat hükümleri, eşitlik ilkesi ve şehircilik ilke ve esaslan ile bağdaşmadığından yeni bir Meclis karan ile iptal edilmesi gerektiğini bildirmişti.

Konunun sıkı takipçilerinden biri olan Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi de, Meclis kararının iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Milliyet Ankara‘ya konuşan Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Sarıaltun, hem söz konusu imar planı değişikliğinin hem de bölgenin Kentsel Dönüşüm Alanı ilan edilmesi ile ilgili kararın iptali istemiyle Bölge İdare Mahkemesi‘nde dava açacaklarını söyledi. Davaya ilişkin teknik çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade eden Sarıaltun, “Davayı, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu‘nun Kentsel Dönüşüm Alanları ile ilgili en geniş yetkiyi veren 73. maddesi üzerinden açacağız. Çünkü Meclis kararının söz konusu maddede tanımlanan şekliyle kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilme koşullarını taşımadığı anlaşılıyor. Zaten dava dilekçesini hazırlarken en önemli dayanak noktalarımızdan biri bu olacak. Bu madde imar planlarını kolayca değiştirmek için da zaman zaman amacı dışında da kullanıyor maalesef...” dedi.

Sarıaltun özetle şöyle konuştu:

“Kentsel dönüşüm en temelde kentin problemli ve yapılaşması sağlıksız, plansız oluşmuş yerlerde uygulanır. Oysa söz konusu alan tam tersi planlı bir şekilde düşük yoğunluklu olarak planlanmış, zaten sorunu olmayan bir alan. Karar, bu bölgeyi sorunlu hale getirecek. Ayrıca söz konusu Meclis karan, Ankara kent bütünü için yapılan üst planlara da uygun değil. Üst planlarda da bu bölge düşük yoğunluklu olarak planlanırken siz burada yoğunluk artışı yaparak bu planları da hiçe sayıyorsunuz. Bu durum başta o bölgedeki olmak üzere diğer araziler için de emsal teşkil eder. Düşük yoğunluklu plana sahip arazilerin sahipleri bir bir emsal artışı için başvuruda bulunurlar. Çünkü önlerinde buna zemin hazırlayacak kötü bir örnekleri olacak.

ÇELİŞKİLİ BİR KARAR

Haksız bir rant dağıtımı söz konusu. Meclis kararı, kent açısından oturmuş, 1/1000 ve 1/5000‘lik planlan kesinleşmiş bir yerde, girdi şeklinde yeni bir nüfus, yeni bir problem yaratıyor. Bu çok kötü bir örnek teşkil edecektir. Bu bölge düşük yoğunluklu olarak planlanmış, hatta yapılaşması bazı bölgelerinde tamamlanmış bir alan. Çok çelişkili, çok yanlış bir karar.

Hem kente yeni ilave alanlar katıyorsunuz, yeni projeler üretiyorsunuz, gelecekteki konut talebine yönelik hazırlık yapıyorsunuz, diğer taraftan da kentin mevcut dokusunu yoğunluk artışı ile bozarak mevcut sorunları daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir şey olamaz.

YANLIŞ ANLAŞILIYORUZ

Bu dava süreci ve benzerleri biz şehir plancılarının kente ve kentte yaşayan vatandaşlara karşı anayasa ile üstlendiğimiz bir görevimiz. Bazı kesimler bizi suçluyor, Ankara‘nın gelişimini engelliyormuşuz gibi... Ama biz Ankara‘nın gelişimine değil, sağlıksız gelişimine ve büyümesine karşı mücadele veriyoruz.

                                   Milliyet/ANKARA

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.