Haberler


PANELDEN ÇIKAN SONUÇ
  • Yorumlar: 0
  • 02 Mart 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2202
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

PANELDEN ÇIKAN SONUÇ

0 0

Çekod-Çayyolu Elektromanyetik Kirlilikten Korunma Derneği’nin Yenimahalle Belediye Başkanlığı İle ortaklaşa düzenlediği “Baz İstasyonu, Cep Telefonu, Yüksek Gerilim Hattı / Elektromanyetik Kirlilik – Kanser, Sağlık, Alınabilecek Önlemler” Başlıklı Panele, ilgi ve katılım yoğun oldu.

Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Emire OLCAYTO, yaptığı sunumda, “Dünyada ve Türkiye’de kanserin sürekli arttığını, önümüzdeki yıllarda kanserin, birinci ölüm sebebi olacağını, bu yüzden alınması gereken tedbirlerin acilen arttırılması ve uygulanması gerektiğini, Türkiye’de kanser vaka sayımlarının son yıllarda başladığını, Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığının kanseri önleme ve savaş çalışmalarında imkanları ölçüsünde yoğun çaba gösterdiğini, elektromanyetik alanların diğerlerine nazaran yeni bir konu olması sebebiyle Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığının gündemine yeni girdiğini, ancak Türkiye’de bu konuda yetki karmaşası olduğunu, son olarak çıkarılan çerçeve yönetmelikle alt sağlık komisyonu oluşturulduğunu, Türkiye’de Kanser Savaş Kurumunun mutlaka kurulması gerektiğini“ anlattı.

Hacettepe Ün. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Abd. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Acar VAİZOĞLU; “Dünya Sağlık Örgütünce, elektromanyetik alanların 2B Sınıfı kanserojen olduğunun teyit edildiğini, yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucunda, diğer kanser yapıcılarına nazaran yeni gündeme alınan elektromanyetik alanlar için belirlenen kanser sınıfının daha da arttırılmasının kuvvetle muhtemel olduğunu, bunun da “bilimde ihtiyatlılık ilkesi” gereği önlem alınmasını gerektirdiğini, Dünyada alınan önlemler konusunda önemli farklılıklar bulunduğunu, sürdürülen araştırmalarda elde edilen sonuçlar paralelinde, gelişmiş ülkelerde mesela İsveç’te kabul edilebilir manyetik alan yoğunluğunun 1 mili gouse olduğunu, halbuki, Türkiye’de 4 mili gouse’un güvenli yoğunluk kabul edildiğini, Türkiye’de yerleşim yerlerinden geçen yüksek gerilim hatları konusunda sağlık açısından koruyucu hiçbir mevzuat ve önlemin olmadığını, mevcut yönetmeliğin 5 metreye kadar ev, okul vb yapılmasına imkan verdiğini, halbuki bu alanlarda 25 mili gouse’u bulan yoğunluklar olduğunu bizzat ölçerek tespit ettiklerini, alınabilecek en önemli önlemin; yüksek gerilim hatları, baz istasyonları dahil elektromanyetik kirlilik alanlarından olduğunca uzak durmak olduğunu, bu mesafenin asgari 100 metre olmasında yarar bulunduğunu, evdeki aletleri kullanırken yaklaşma mesafelerine dikkat etmek gerektiğini, cep telefonunu gerektiğinde kulaklıkla kullanmanın nispeten koruyucu olacağını ,” anlattı.

Gazi Ün. Tıp Fakültesi Biyofizik Abd. Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Bahriye SIRAV, GNRK Uzmanı Semih ÖZDEN’le birlikte cep telefonunun direk kulağa tutulması ile kulaklık kullanılması halinde maruz kalınan radyasyon farkını gösteren bir demo yaparak başladığı sunumda; “Radyasyon, elektromanyetik alan, sar değerleri, yapılan deney ve araştırmaları, Dünyada ve Türkiye’de kabul edilen maruziyet sınırlarını, elektromanyetik kirliliğe maruz kalınması halinde ortaya çıkan ve bir kısmı GNRK laboratuarlarında da teyit edilen sonuçları, alınması gereken önlemleri” bilimsel bir dille anlattı.

Yenimahalle Belediyesinin ikramda bulunduğu aradan sonra dinleyiciler, konuşmacılara gerek yaşadıkları sorunlar gerekse genel bilgilenme amaçlı onlarca soru sordular ve cevap aldılar.

Konusunda Türkiye’nin en önemli bilim insanlarından olan konuşmacıların yaptığı sunumun bir bildiri ile taçlandırılması talepleri de konuşmacılarca kabul edildi.

Söz alan ÖNGÖRE, ÇEKOD’un; teknolojiyi desteklediğini ve ihtiyatlılık ilkesini benimsediğini, bu sebeple, sağlık için riskli konumdaki baz istasyonlarının uygun yerlere taşınmasını,  tehlike arz eden yüksek gerilim hatlarının ise meskûn mahallerde güzergahlarının değiştirilmesini veya yer altına alınmasını, elektromanyetik kirliliğin yarattığı tehlike konusunda; bireyin ve toplumun bilinçlendirilmesini, tehlikenin yaratanlarca önlenmesini, önlem alınmasını ve Çayyolu'nun pilot bölge seçilmesini talep ettiğini, bu panelde yapılan sunumların da ÇEKOD’un taleplerinde ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.