Haberler


Osman Paksüt: Gücün yetiyorsa Atatürk’ü de sildir
  • Yorumlar: 0
  • 25 May 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2027
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Osman Paksüt: Gücün yetiyorsa Atatürk’ü de sildir

0 0

Başbakan’ın ‘katil’ dediği Ali Çetinkaya’nın torunundan sert yanıt

Başbakan Tayyip Erdoğan,aynı referandum sürecinde olduğu gibi seçim meydanlarında yaptığı konuşmalarda da siyasi rakibi CHP’yi eleştirmek için bu partinin geçmişteki liderlerini ve politikalarını malzeme olarak kullanmayı seviyor.

Örneğin, Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP’nin Güneydoğu meselesinin çözümüne ilişkin yeni söylemlerini eleştirirken İsmet İnönü döneminde alınan yasaklama kararlarını gündeme getirebiliyor. AKP iktidarlarında atılan adımları, bundan 60-70 yıl önce henüz demokrasiye dahi geçilmemiş tek parti iktidarı döneminin uygulamaları ile karşılaştırmayı siyasi ahlaka uygun bulabiliyor Başbakan.

Erdoğan, bu üslubunu geçen haftaki Çorum mitingi sırasında da sürdürerek bu kez İnönü’nün yanı sıra İstiklal Mahkemeleri’nin yargıcı ve eski bayındırlık bakanlarından Ali Çetinkaya’yı hedef aldı. Çetinkaya’nın Çorum kökenli İskilipli Atıf Hoca’nın idamına karar verdiğini anımsatan Erdoğan, katil ve Cellat Ali sıfatlarını kullanarak şunları söyledi:

“Bu Ali Çetinkaya nereden çıktı? Ankara’daki CHP’li Yenimahalle Belediyesi 3 Mayıs 2011’de bir karar aldı ve İskilipli Atıf Hocamızın katili bu Ali Çetinkaya’nın ismini bir parka verdi. AK Partili meclis üyelerinin bütün itirazlarına, mücadelelerine rağmen adeta İskilip ile, Çorum ile, ilimle, Türkiye ile alay edercesine bu çirkinliği yaptılar” diye konuştu.

Erdoğan’ın bu sözlerine ilk yanıtı CHP lideri Kılıçdaroğlu, Çetinkaya’nın memleketi Afyon’dan verererek, “Tarihinden haberdar olmayan bir başbakan var. Bu ülkeyi kurtarmak için düşmana ilk kurşunu atan adama nasıl katil dersin”dedi.

Başbakan Erdoğan’a bir başka tepki de bugün devlet yapılanmamızın en üst noktalarında görev yapan bir isimden geldi.

Çetinkaya’nın torunu olan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, dün yaptığımız görüşmedeErdoğan’ın sözleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ali Çetinkaya’nın sadece torunu olarak değil ama bir vatandaş olarak da bir İstiklal Savaşı kahramanının böyle istismar edilmesinden üzüldüm. Başbakan’ı bu sözleri nedeniyle kınıyorum.”

‘Dedem işgale direnen kahramandı’

Çetinkaya’nın “Her şeyden önce Ayvalık direnişiyle ünlü bir kahraman” olduğunu ve İstanbul hükümetinin ‘direnmeyin’ yönündeki talimatlarına aldırmadan Ayvalık’ta Yunan kuvvetlerine karşı askeri direnişi örgütleyen bir asker olduğunu anımsatan Paksüt sözlerini şöyle sürdürdü.

“Osmanlı Mebusanı’na seçildikten sonra Malta’ya sürülmüş, oradan çıkıp Milli Mücadele’ye ve Cumhuriyetin kuruluşuna ve kalkınma hamlesine hizmetleri olmuş bir insan. Bu nedenle de ismi Türkiye’nin birçok şehrinde üniversite kampuslarına, caddelere, istasyonlara verilmiş. Cumhuriyet hükümetleri tarafından bugüne kadar saygı gösterilmiş, hayırla yâd edilmiş bir memleket hizmetkârıdır.”

‘Katil demek dine de insanlığa da sığmaz’

Çetinkaya’nın bakanlık yaptığı dönemde de başta dört bin killometrelik demiryolu ağının kurulması olmak üzere sayısız hizmetleri bulunduğunu belirten Paksüt, Erdoğan’ın sözlerinden rahatsızlığını şu sert sözlerle dile getirdi:

“Hizmetleri, kadirşinas insanımız tarafından hayır duası ile anılan böyle bir ismi cellatve katildiye karalamak ne insanlığa ne de dine sığar. Cumhuriyet tarihi herkesin önünde açıktır. Yapılan hizmetler de, yapılan ihanet ve nankörlükler de milletimizce iyi bilinmektedir. Gücü yeten varsa, Ali Çetinkaya ismini Türkiye’nin her yerindeki üniversitelerden, caddelerden ve parklardan sildirsin. Hatta bununla da yetinmesin, gücü yetiyorsa tarihimizi ve Atatürk’ü de sildirsin...”

***

Başbakan Erdoğan’ın, siyasi rakipleriyle mücadelesini, bundan on yıllar önce ve bugünkünden farklı koşullar altında ülkeyi yöneten ve Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasi, kalkınma ve çağdaşlaşma yolculuğunda büyük payı olan tarihi isimlerin halk arasında beğenilmeyen bazı icraatlarını ısıtarak gündeme getirmesinin ne kendisine ne de Türkiye’ye bir yararı olduğu kanaatindeyiz. Başta Başbakan olmak üzere tüm siyasetçilerin, kampanyalarını Cumhuriyetimizin kuruluşuyla hesaplaşmak yerine, onun daha da güçlendirilmesine dönük projeler üzerinden yürütmesinin, hepimizi bir arada tutan bağların daha da güçlendirilmesi açısından son derece büyük önemi vardır.

Utku Çakırözer
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.