Haberler


Metroda soru işaretleri
  • Yorumlar: 0
  • 26 Ekim 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2021
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Metroda soru işaretleri

2 0

YARIM kalan metro inşaatlarıyla ilgili Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yaptığı, “İnşaatlar 1.5 ay sonra kaldığı yerden devam edecek” açıklaması Ankaralıları heyecanlandırdı. Yıldırım’ın sözlerine göre Aralık ayının ilk yarısında metro inşaatlarına yeniden başlanacak.

Yıllardır atıl duran metro inşaatlarıyla “Ankaralı’ya umut veren” bu tablonun yanı sıra bazı soru işaretlerini gidermek için konuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı’nın en önemli yetkililerinden bir tanesiyle görüştüm. Önemli ayrıntıların altını çizdi. Bakan Yıldırım’ın metro açıklamasında ana hatlarıyla altını çizdiği bir kaç sıkıntıyı biraz daha açarak dile getirdi. Ne demişti Bakan Yıldırım önce onu hatırlatayım:

“Daha önce görev alan yüklenici firmalarla da mutabakat sağlanır ve o noktada bir sıkıntı yaşamazsak, 1.5 aya inşaatlara başlarız.”

Öncelik değişmeyecek gibi görünüyor
“Ulaştırma Bakanlığı inşaatlara başlamak için hangi prosedürlerin yerine gelmesini bekliyor?” sorusuna bu önemli bürokratın verdiği yanıtı aynen aktarıyorum:

“Şu anda Bakanlar Kurulu’ndan konuyla ilgili karar çıkmak üzere. Bu karar çıktıktan sonra Büyükşehir Belediyesi’yle bir protokol imzalanacak ve devir sağlanacak. Ancak bu devrin yapılması için Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut firmaların tasfiyesini yapması gerekiyor. Bize inşaatları sorunsuz teslim etmeleri gerekiyor. Ancak ondan sonra devir gerçekleşebilir.”

Melih Bey önceliğin Sincan ve Keçiören’de olacağını söylüyor. ‘Zaman kalırsa da Çayyolu yapılır’ diyor. Bu konuda öncelik belirleme yetkisi bakanlıkta mı yoksa belediyede mi olacak?” sorusuna ise, “Yetki bizde olacak. Bunu zamanı gelince değerlendiririz. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ihtiyaçlar doğrultusundaki tercihleri de tabi ki önemlidir” diyerek yanıtladı.

Kilit rol firmalarda
Bakanlar Kurulu kararında sorun yok, önümüzdeki günlerde çıkar. Ancak iş metrodaki mevcut yüklenici firmaların tasfiyesine gelince bir tıkanıklık endişesi taşımamak elde değil. Bu endişeden yola çıkarak konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nden üst düzey bir yetkiliyle konuştum. “Devir meselesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi ne yapacak?” diye kendisine sordum. Hayli önemli bilgiler verdi:

“Kanuna göre metro hatlarını Ulaştırma Bakanlığı’na devretmek isteyen belediye müracaatta bulunuyor. Biz iki ay önce bu müracaatımızı yaptık. Şimdi Ulaştırma Bakanlığı’nın Bakanlar Kurulu’ndan yetki almasını bekliyoruz. Sonra bize, ‘Bu haliyle devredin’ ya da ‘Yüklenicileri tasfiye edip, devredin’ diyecek. Şu anda bekliyoruz.”

Durum böyle. Şu anda Ankara metrosunun yüklenici firmaları, Güriş, Akyurt ve Türkerler-Limak. Ankara metrosuyla ilgili inşaatların bir an önce başlamasında kilit rolü bu firmalarla yapılacak ya da yapılamayacak anlaşmalar belirleyecek.

Yeni metro hatlarının geliri nereye gidecek?
Yeniden başlanacak metro inşaatlarıyla ilgili bir diğer soru işareti de yeni metro hatları devreye girdikten sonra gelirin hangi kuruma gideceği.

Görüştüğüm Büyükşehir Belediyesi yetkilisi şu anda çalışan ANKARAY ve metronun, Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmeye devam edileceğini ve yapılacak protokolün mevcut hatları etkilemeyeceğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma Bakanlığı’yla metronun yapımı için devir, yapılacak hatların işletilmesi için devralma protokolü yapacak. İşte bu protokol yeni hatlardan elde edilecek gelirin Büyükşehir’e mi yoksa Ulaştırma Bakanlığı’na mı gideceğine de karar verecek.

En az firmalarla yapılacak anlaşmaların sonucu kadar, devletin bu iki kurumu arasında yapılacak protokolün sonucu da metro inşaatlarına ne zaman başlanacağının belirleyicisi olacak.

Deniz GÜREL
Hürriyet - ANKARA

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.