Haberler


MELİH GÖKÇEK BU SKANDALA GÖZ MÜ YUMDU?
  • Yorumlar: 0
  • 30 Ağustos 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2229
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

MELİH GÖKÇEK BU SKANDALA GÖZ MÜ YUMDU?

0 0

YENİMAHALLE BELEDİYESİ DAHA ÖNCE DE BENZER BİR KANUNSUZLUĞU ONAYLAMIŞ

Ankara’da haftalık yayın yapan Başkent Sonhavadis Gazetesi, inanılması zor bir hukuksuzluğu ortaya çıkardı. Gazetenin 4 Şubat 2011 tarihli sayısında, Ankara Yenimahalle’de, 72 milyon dolara yapıldığı söylenen A City Outlet Alışveriş Merkezi’nin, imar kanunu ve belediye mevzuatı çiğnenerek inşaa edildiğini, gazetenin ulaştığı belgelere göre, imar planlarında Sanayi Depolama Alanı olarak ayrılan arazi üzerine göz göre göre alışveriş merkezi oturtulduğu iddia ediliyor.

Gazete rant skandalının işleyişini ise Adem Oruç imzalı haberinde şöyle anlatmış:

“A City Outlet Center’in inşaat projesinde, zemin altındaki iki katın otopark olması gerekirken dükkana dönüştürüldüğü, yine alışveriş merkezi önündeki devasa alanın imar planında yeşil alan olarak gözükmesine karşın projede bu alanın yeşil alan olarak gösterildiği ancak yeşil alan yerine otopark yapıldığı ortaya çıktı. Zemin altındaki katta otopark olması gereken alanın dükkâna dönüştürülüp bu alanların metrekaresi 1250 ile 1500 TL bedeller karşılığı kiralandığı öğrenildi.

Yaklaşık 46.500 m2 alana yapılan ACity Outlet’te otopark olarak gözüken yerlerin dükkana çevrilmesiyle elde edilen haksız rantınsa milyonlarca lirayı bulduğu öne sürülüyor.

Bir başka skandal ise, üzerinin kapatılması yasak olan Ankara Çayı’nın üzerinin kapatılarak otoparka dönüştürülmüş olması. Büyükşehir Belediyesi’nin engelleyemediği bu eylemin başlı başına bir kanunsuzluk olduğu belirtiliyor.

İşte Başkent Sonhavadis’in ulaştığı belgeler ve mahkeme kararlarıyla yaşanan hukuksuzluğun kısa öyküsü…

Yenimahalle Belediye Encümeni, 22.05.2008 tarih (AKP dönemi) ve 1421 sayılı kararla projeye aykırı yapılan bölümlerin yıkılarak, projeye uygun hale getirilmesi için tebligat yapar. A City Yönetimi 12. Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulunarak, 05.08.2008 tarih ve 2008/973 E. sayılı dosya ile yürütmeyi durdurma kararı aldırır. Böylelikle dava devam ederken süre kazanan A City kaçak olan inşaatı tamamlayarak açılışını yapar.

Ancak, 12. Bölge İdare Mahkemesi, 2009/1488 nolu kararla Yenimahalle Belediyesini haklı bulup, 3194 sayılı İmar Kanununun ilgili maddesine muhalefetten, imara aykırılık bulunan alanların yıkılması kararı verir. ACity yönetimi 12. Bölge İdare Mahkemesince verilen bu kararı ise temyiz makamı olan Danıştay’a taşır. Amaçsa mahkemelere itirazda bulunarak kazanılan sürede, bu usulsüzlüğü Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde çözmektir.

Başkent Sonhavadis’in ulaştığı bilgilere göre, A City Yönetimi bu amacına ulaşmıştır. Yönetimin, Yenimahalle Belediyesine verdikleri ve kanunlara aykırı olarak ticari bina inşaatı yapılan alanın proje tadilatı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in önüne birkaç kez gelir. Gökçek, projenin her önüne gelişinde itiraz etmesine rağmen, 2010 yılı Ağustos ayında Büyükşehir İmar Komisyonunda 1/5000’lik imar plan tadilatı uygun bulunur.

Bir süre önce Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oylanarak kabul edildiği öğrenilen İmar Komisyon Raporu’nun Melih Gökçek tarafından nasıl karşılandığı ve bu kanunsuzluğa aranan kılıfın hangi gerekçelerle itibar gördüğü merak ediliyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’nin tıpkı komisyondaki gibi red oyu verdiği, MHP’ninse AK Parti’nin tavrıyla aynı paralellikte oy kullandığı da ortaya çıktı.
Öte yandan plan tadilatına dair komisyon raporunun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından 1/1000’lik planın Yenimahalle Belediyesi’nce yapılması gerekiyor. Öngörülen süre içerisinde Yenimahalle Belediyesi’nin gerekli düzenlemeyi yapmaması durumunda ise yetkinin Büyükşehir’e geçeceği, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın belediyeye kaynak aktarmak için gerekli tadilat kararını aldıracağı belirtiliyor.

Genel Yayın Yönetmenimiz Adem Oruç’un Fethi Yaşar ile yaptığı görüşmede, Yaşar, “Bu imar plan tadilatının, Büyükşehir İmar Komisyonuna geldiğinde biz oyumuzu Red olarak verdik” ifadelerini kullandı. Yaşar, Yenimahalle Belediyesi yakınında bulunan 1 metre kadar projeye aykırı yapıldığını tespit ettikleri bir binanın çatısını yıktırdıklarını, projeye uygun hale getirilmesini sağladıklarını ifade etti.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, 1 metre fazla yapılan çatıyı yıktırdığıyla ve kaçak yapılarla ilgili yaptığı mücadeleyle haklı olarak övünüyor. Ancak başkan Fethi Yaşar’ın, kaçak yapılarla yaptıkları mücadelede sergilediği özveriyi ACity’e de uygulayabileceği şüpheli görünüyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ise, usulsüz, kanunsuz olarak inşa edilen ACity Outlet’in imar tadilatı daha önce önüne birkaç kez gelip onay vermediği halde, şimdi hangi gerekçelerle komisyondaki ve genel kuruldaki AK Partili üyelerin olumlu tavrına sessiz kaldığı da merak ediliyor”

İddiaların bir diğer muhatabı olan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın açıklamalarına da yer veren gazete, Yaşar’ın, “ACity kanunsuz bir uygulamadır” sözlerine vurgu yapmış. İşte Yaşar’ın gazete yer alan açıklamaları:

FETHİ YAŞAR: ACİTY KANUNSUZ BİR UYGULAMADIR

Adem Oruç: Sayın Yaşar, ACity Outlet’in yargıda sürüncemede kalan durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Fethi Yaşar: A City Outlet inşaata başlarken kanuna uymadığı için tamamen usulsüz ve kanunsuz bir uygulamadır. Büyükşehir Belediyesi bu kanunsuz yapıyı, kanuna uygun hale getirdi. A CİTY cins tashihi yapılmadan, depolama alanına ticari alan yaptırmış. Bu, imar planında depolama alanı olarak gösterilen araziye ticari işletme yapılması demektir. Tamamen usulsüz ve kanunsuz bir uygulamadır.

BU USULSÜZLÜĞÜ KUCAĞIMIZDA BULDUK ADETA

A.O: Siz de suçlanıyorsunuz bu konuda ama…
F.Y: Biz göreve geldiğimiz de bu usulsüzlüğü kucağımızda bulduk. Büyükşehir Meclisinde karşı çıktık. A City mahkemeye gitti, mahkeme sürecindeyken de Ankara Büyükşehir belediyesi 1/5000’lik imar planını bizim muhalefetimize rağmen meclisten geçirdi. Biz 1/1000’liğini 6 ay içerisinde yaparsak yapıyoruz, biz yapmazsak Büyükşehir Belediyesi yapacak. O zaman hizmeti biz vereceğiz, Büyükşehir belediyesi harçlarını, vergi ve diğer gelirleri alacak.

YASAL DURDURMA YETKİMİZ KALMADI

A.O: Kanunsuzluk ve usulsüzlük diyorsunuz, bunun için mi sessizliğiniz peki?
F.Y: Bizim yasal bir durdurma yetkimiz kalmadı. Şu anda da arkadaşlarımız çalışıyorlar, ne olacak bilmiyorum, Yenimahalle Belediyesi Meclisinin vereceği karara saygı göstereceğiz. Aslında A City bunu inşaata başlamadan önce halletmeliydi. Evrakları eksikti, Depolama alanına, ticari alan yapılamaz bunun için cins tashihi gerekirdi, bu yapılmamış, yoğunluğu almamışlar, kanuna uymamanın saygı göstermemenin sonuçları bu olur.

A.O: Yetki sizde değil mi?
F.Y: İmar plan çalışmalarında ilçe belediyelerin fazla bir yetkisi kalmadı, biz ne yaparsak yapalım her şey Büyükşehir’in elinde, meclis çoğunluğu onların elinde istediklerini yapıyorlar. 1/5000’lik şuanda A City rahatlattı, bizi de rahatlattı yasal olarak, arsa kattılar, kanuna uydurdular hallettiler. Yapılan iş başından yanlıştı.

A.O: Peki ACity yönetimiyle bu yönde görüşmeleriniz olmuş. Munhteviyatı neydi?
F.Y: A City yönetimi bu olayı düzeltelim diye bana geldiler, bende yoğurdu sarımsağı kiminle yediyseniz onlar düzeltsin dedim.

A.O: Kime gittiler sizce?
F.Y: Ankara Büyükşehir Belediyesi bu arsaya, başka arsalarda ilave ederek depolama alanından, ticari alana çevirerek kanunsuz bir binayı yasalara uygun hale getirdi. Biz Yenimahalle Belediyesi bu konu büyükşehir meclisine her geldiğinde hep red verdik, Büyükşehir Belediyesinden geçirilen bu karara uymak zorunda kalıyoruz.
A City binasının dış çevresi projelerinde yeşil alan olarak gözüküyor ama otopark yapmışlar, Yenimahalle Belediyesinin de orada arsası var orayı da kullanıyorlar, biz belediye olarak her ay 10.000 TL. para alıyoruz.

Odatv.com

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.