Haberler


Lüks villalarda hapisler
  • Yorumlar: 0
  • 15 Ekim 2013 01:41
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2006
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Lüks villalarda hapisler

0 0

Türkiye’deki ev içi hizmet sektöründe giderek artan bir eğilimle yabancı uyruklu çalışanlar tercih ediliyor. Öyle ki, bugün itibarıyla bu sektörün neredeyse yarısı yabancı uyruklu çalışanlardan oluşmuş durumda. En önemli gerekçe ise maddi. Zira yabancılar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla kıyaslandığında neredeyse yarı fiyatına hizmet veriyor. Ancak her geçen gün büyüyen bu sektör, başta “kaçak işçi” statüsü olmak üzere, birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu durum her ne kadar son dönemde kamuoyunda, “Kaçak yabancı temizlikçi çalışanlara yüksek cezalar geliyor” gibi söylemlerle dile gelse de, asıl mağduriyeti ceza ödeyenler değil, yaşamlarını kaçak bir şekilde idame ettirmeye çalışanlar yaşıyor.

Biz de, ev içi hizmet sektöründe çalışan yabancı uyruklu kadınlarla konuştuk. Bir dokunduk bin ah işittik. Kimi, çalıştığı evde sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldığını anlatırken kimi işini kaybetmemek için çocuğunu 3 yıldır göremediğini söylüyor. Kimiyse “Yolda bir polise denk gelmeyelim. Anında alır arabaya, çantama el koyar, 5 kuruşsuz bir kenarda bırakır” diyor…

Önce genel profil ile başlayalım... Temizlik, çocuk ve hasta bakıcılığı başta olmak üzere, ev içi hizmet sektöründe çalışmak üzere Moldova, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan ve Ermenistan gibi ülkelerden Türkiye’ye her yıl ortalama 10 bin kişi geliyor. Gelenlerin neredeyse tamamını kadın nüfusu oluşturuyor; çünkü bu ülkelerdeki kadınlar çalışmak için Türkiye’yi, erkekler ise Rusya’yı tercih ediyor. Kendi ülkelerinde yaptıkları işlerden aylık 100 ile 350 dolar arasında kazanabilen bu insanlar, Türkiye’nin büyük şehirlerinde aylık 800 dolara kadar iş bulabiliyor. Türkiye’ye girişler ise çoğunlukla burada çalışan kişinin ülkesindeki arkadaşlarını davet etmesi yoluyla gerçekleşiyor.

Çalıştıkları evlerde yatılı kalıyorlar, kazandıkları parayı ise genellikle çocuklarının okul masrafında kullanılmak üzere ülkelerine gönderiyorlar. Yeterince kazanç elde ettikten sonra ise ilk iş, ülkelerinden bir ev alıyorlar. Bu işin iyi tarafı… İşin kötü tarafı ise gelenlerin neredeyse tamamının ailesini geride bırakmış olması nedeniyle, eşler arasındaki ilişki zamanla bozuluyor, bir süre sonra da yuvalar dağılıyor. Yalnız kalan çocuklar ise lise diplomasını alır almaz Türkiye’nin yolunu tutmaya başlamış bile. Çocuklarının gelmesiyle birlikte Türkiye’ye aidiyet duygusu artan bu kadınların büyük bir çoğunluğu ikinci bir evlilik deniyor. Ancak bu evlilikler, kendilerinin “kültür farkı” olarak gösterdiği gerekçelerle pek yürümüyor...

5 diplomalı piyano öğretmeni
Gürcistan’dan gelen Nona. Onun aslında 5 farklı diploması var, biyoloji, muhasebe, hemşirelik, güzellik uzmanlığı ve piyano öğretmenliğinden mezun. Nona, “15 yıl önce çalışmak için Rusya’ya gittim, ama orada hep yabancıydım, bir süre sonra Gürcistan’a geri dönmeye karar verdim. Ama bir baktım ki Gürcistan zor durumda, orada da iş yok. Örneğin en son çalıştığım işte, bir hastanede hemşirelik yapıyordum, aylık kazancım 250 Lari’ydi (yaklaşık 280 lira). Ben de çevremdeki arkadaşlarım gibi Türkiye’ye gelmeye karar verdim. Eşimle ayrı olduğum ve bırakacak kimsem olmadığı için 2 çocuğumu da yanıma alıp geldim” sözleriyle anlatıyor süreci.

Türkiye’den çalışma ve dolayısıyla oturma izni alarak bir müzik merkezinde piyano öğretmenliği yapmaya başladığını anlatan Nona, yasalar gereği çocuklarının okula gidemediğini, Türkçe de bilmediklerini, bu nedenle gelişimleri açısından büyük sorunlar yaşadıklarını söylüyor. Nona, bu durumda çok fazla tanıdığının bulunduğunu anlatıyor. Yalnızca Gürcistan’dan 100 bine yakın kişinin Türkiye’de çalıştığı düşünülürse, çocukların okula gidememesinin yarattığı sorunların önümüzdeki dönemlerde katlanarak büyüyeceğini tahmin etmek zor değil.

‘24 saat çalışıyoruz’
Bir başka Moldovalı, Katya, bir hayli dertli durumda: “Ben 3 yıldır Türkiye’den çıkış yapamıyorum çünkü kaçağım ve ceza kesilecek. Bu nedenle çocuklarımı, ailemi göremiyorum. Çünkü bir yandan çalışmak zorundayım, ailede benden başka çalışan yok. Kocamdan yıllardır haber alamıyorum. İstanbul’da bir evde hasta bakıyorum ama ne sigortam var ne bir güvencem. 4 katlı bir villada bir Türk vatandaşını 16 saat çalıştıramazsınız ama biz 24 saat çalışıyoruz çünkü mecburuz.

Katya, çalıştığı yerde aşağılandığını da söylüyor, “Dil bilmemem ‘geri zekâlılık’ olarak karşılanıyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Seni polise vereceğim tehditleri oluyor. Gittiğim evlerde ‘Sana çocuğumuzu emanet ediyoruz, sen de bize pasaportunu ver’ diyerek pasaportuma el konulmak istendiği çok oldu.

MELTEM YILMAZ
Cumhuriyet
Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.