Haberler


KÖY ENSTİTÜLERİ NİN RUHU, HASANOĞLA NDA CANLANDIRILDI
  • Yorumlar: 0
  • 22 Nisan 2013 09:31
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2262
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

KÖY ENSTİTÜLERİ NİN RUHU, HASANOĞLA NDA CANLANDIRILDI

0 0

Türkiye’nin eğitim sisteminin temel taşlarından olan ve aydınlanma dönemine damgasını vuran ‘’köy enstitüleri’’nin ruhu, Ankara_Hasanoğlan’da canlandırıldı.

 Köy Enstitülerinin kuruluşunun 73. yılında, Hasanoğlan Köy Enstütüsü’nde  ’Hasanoğlan Onurumuzdur’’ adıyla bir şenlik düzenlendi. Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği tarafından organize edilen şenliğe Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ve Elmadağ Belediyesi de katkıda bulundu.

Köy enstitülerinin kapatılmasından sonra önce öğretmen okulu, daha sonra da Hasanoğlan  Atatürk  Anadolu Öğretmen Lisesi’ne dönüştürülen Hasanoğlan Köy Enstütüsü’nün, dönemin öğrencileri tarafından inşa edilen anfitiyatrosunda yapılan şenlik, köy enstitüsü, öğretmen okulu  mezunu yüzlerce öğretmeni bir araya getirdi.

Şenlikte, 1940-50’li yıllarda köy enstitülerinden mezun olmuş, Türkiye’nin eğitim sistemine ortalama 30 yıl hizmet etmiş onlarca ‘’anıt öğretmen’’ birer karanfil ile onurlandırıldı.

Diğer köy enstitülerinden mezunların da katıldığı törende,  Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunlar Derneği Başkanı Nermin Yıldırım ve Elmadağ Belediye Başkanı Gazi Şahin  de birer konuşma yaptı. Nermin Yıldırım, köy enstitülerinin Türkiye eğitim sistemine katkıları ve eğitim sistemi açısından önemine işaret ederken, Gazi Şahin, Hasanoğlan Köy Enstitüsü’ndeki bazı tarihi yapıların onarım projelerinin devam ettiğini söyledi.

Konukların davul zurna ile karşılandığı şenlikte, Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED)  Orkestrası’nın eşliğinde İstiklal Marşı ve 10. Yıl Marşı okundu.  Orkestradaki mandolinlerin çokluğu dikkati çekerken,  katılımcılar, ‘’mandolinle İstiklal Marşı çalmayı öğrenmeden kimse enstitüden mezun olamazdı: Bu yüzden önceden bütün öğretmenler çok iyi mandolin çalardı’’ açıklamasında bulundu.

Mandolin eşliğinde çalınan parçalar, katılımcılara nostalji yaşattı. TRT Genel Müdürlüğü’nden iki halk müziği sanatçısının da konser verdiği şenlikte, Yenimahalle ve Elmadağ belediyelerinin folklör ekipleri halkoyunları sergiledi. OzanDer Halk Müziği Korosu, Aşık Veysel türkülerini seslendirdi. Katılımcılar, şarkılar, türkülere halaylarla, oyunlarla eşlik etti. Halen Hasanoğlan Atatürk Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okuyan öğrenciler de hazırladıkları parodileri sundular.

ÖĞRETMENLERİ 88, ÖĞRENCİLER 70’Lİ YAŞLARDA  

Şenlikte,  köy enstitüsü veya öğretmen okulu döneminde okuldan mezun olanlar ile  bu dönemlerde okulda öğretmenlik yapanlar da bir araya geldi.

 

Özellikle 1925 doğumlu, Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde 1962-78 yıllarında iş eğitimi öğretmenlik yapan Himmet Şahin’e,  eski öğrencileri çok yoğun ilgi gösterdi, adeta el öpme ve fotoğraf çektirme yarışına girdiler.  ‘’Öğretmenlerin öğretmeni’’  Şahin, öğrencileri ile anılarını paylaştı, yoğun duygusal anlar yaşandı.

Enstitü’den 1952’de mezun olan Kerim Bal, anılarını paylaşırken, her şeyi yaparak öğrendiklerini, iş alışkanlığı edindiklerini ve 36 yıl eğitime hizmet verdiğini söyledi.

Öğretmen okulundan 1963’te mezun olan Vasfi Öztürk de okulda iken  marangozluk   da öğrendiklerini, her öğrencinin geometri takımı üretebildiğini, daha sonra bu takımların çevredeki okullara gönderildiğini anlattı.

Okuldan 1963-64 döneminde mezun olan İbrahim Samur da, okulda matbaacılık, fotoğrafçılık, duvar ustalığı, hayvancılık, tarım gibi çok değişik alanlarda eğitim aldıklarını, mandolin çalmayı öğrendiğini, okulda haftada bir ‘’HIZ’’ adında renkli gazete çıkardıklarını anlattı. Mezun olduktan hemen sonra Ağrı’nın bir köyünde işe başladığını kaydeden Samur, ‘’O zaman o yerlerde erkeklerin çoğu Türkçe biliyordu ama çocuklar ve kadınlar bilmiyordu. Ama okul başlayınca 2-3 ay içinde biz Kürtçe, çocuklar da Türkçeyi öğrenmiş, bülbül gibi konuşuyor olurduk. Hiçbir sorun kalmıyordu’’ dedi.

Samur, ‘’O zamanlar benim tek başıma gittiğim köye, şimdi kızım bir görev için, ancak geniş güvenlik önlemi alındıktan sonra gidebildi. Bu çok üzücü ‘’ diye konuştu.

Öğretmenler, anılarını anlatırken, köy enstitülerinde, hayvanlara aşı yapmaktan sebze yetiştirmeye, dikiş dikmekten duvar örmeye, mandolin çalmaktan tiyatro oyunu sergilemeye kadar hayatın her alanına yönelik eğitim almaktan duydukları mutluluğu belirtirken, ‘’tüketmekten çok üretici olmanın gururunu taşırdık’’ dediler.

Öğretmenler daha sonra, okullarında yapımına katkıda bulundukları ve halen tamiratı süren binaları merakla gezdiler.  Enstitünün kuruluş döneminde  öğrencilerin de çalışması ile 82 adet yapı inşa edildiği belirtildi.

FATMA ORHAN

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.