Haberler


'İstediğimiz bir ayrıcalık yok'
  • Yorumlar: 0
  • 04 Mart 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1994
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

'İstediğimiz bir ayrıcalık yok'

0 0

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, tutuklu milletvekilleri için ayrıcalık istemediklerini belirterek, ''Milletvekilleri yargılanmasın, dokunulmazlıkları olsun, af çıkarılsın demiyoruz. Tutuksuz yargılansınlar, talebimiz bu'' dedi.

Cumhuriyet gazetesince, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tutuklanmasının üçüncü yılı nedeniyle Yenimahalle Belediyesi 50. Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda ''Özel Yetkili Mahkemeler ve Uzun Tutukluluk Süreleri'' konulu panel düzenlendi.

Panele Mustafa Balbay'ın eşi Gülşah Balbay ve kızı Yağmur Balbay'ın yanı sıra CHP'li bazı milletvekilleri, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve vatandaşlar katıldı.

Panel öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gülşah Balbay, yarın eşinin tutuklanmasının üçüncü yılını dolduracağını, bir yıldır da hücrede olduğunu söyledi. Milletvekili seçilmesine rağmen Mustafa Balbay'ın serbest bırakılmadığını dile getiren Gülşah Balbay, ''Bu ayıbın bir an önce düzeltilmesini istiyorum. Umarım bu sesimizi TBMM Başkanı Cemil Çiçek de duyar. Hücrede zaman geçirmek çok kolay değil ama aşacağımıza inanıyorum. Umudumuzu yitirmedik'' diye konuştu.

Mustafa Balbay'ı geçen hafta gördüğünü, sağlığının ve moralinin çok iyi olduğunu belirten Gülşah Balbay, ''Sizin de bildiğiniz gibi özlük haklarımız verildi. Biz özlük haklarımızdan önce özgürlüğümüzü istiyoruz. Biz maaş istemiyoruz, özgürlük istiyoruz'' ifadesini kullandı.

Panelin başlangıcında Mustafa Balbay'ın gönderdiği mektup da okundu.

-''Atanmış gardiyanlar eşliğinde seçilmiş milletvekillerini ziyaret''-

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ahmet Tan'ın yönettiği panelde konuşan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, tutuklu milletvekillerinin adaylıklarına Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) karar verdiğini ve YSK'nın kararlarının kesin olduğunu hatırlattı.

''İstediğimiz bir ayrıcalık yok. Milletvekilleri yargılanmasın, dokunulmazlıkları olsun, af çıkarılsın falan demiyoruz. Tutuksuz yargılansınlar, bizim talebimiz bu'' diye konuşan İnce, Türkiye'de AKP'nin yargı sürecinin tam ortasında olduğunu ve sürecin baskı altına alındığını ileri sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Seçilmişleri atanmışlara kul etmeyiz'' sözlerini de hatırlatan İnce, ''Silivri'de, atanmış gardiyanların eşliğinde seçilmiş milletvekillerini ziyaret ettim'' diye konuştu. Silivri'nin de eski cezaevleri gibi bir gün müze haline dönüşeceğini dile getiren İnce, ''Bugün bu zulmü yapanlar insan içine çıkamaz'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da konuşmasında, BDP'li tutuklu milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız'ın 15 Şubat'ta ölüm orucuna başladıklarını hatırlatarak, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve İnsan Hakları Komisyonu üyeleriyle geçen hafta bu konuda görüştüğünü ancak bugüne kadar kendisine bir dönüş olmadığını söyledi.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kadar milletvekilinin tutuklu olduğunu dile getiren Kaplan, ''Özel yetkili mahkemelerin artık mutlaka kapatılması gerekiyor'' dedi. Uzun tutukluluk hallerinin cezaya dönüştüğünü, tutukluluk süresinde bir ölçü olmadığını savunan Kaplan, ''Olağanüstü yargı ve olağanüstü mahkemelerle bir ülkede adalet olamaz. Zaten adaletin olmadığı bir yerde herkes suçlu duruma düşer ve toplumsal barış da olmaz'' diye konuştu.

Kaplan, ''Bu konularda ses vermek önemli. İyice ses vermediğimizi düşünüyorum. Ses verseydik 9 ay milletvekilleri cezaevinde kalmazdı. Benim Uludere'de verdiğim sesi, Şırnak halkının kendi seçilmişleri için verdiği sesini onda birini biz Ankara'da verseydik, bugün bu milletvekillerinin hepsi Meclis'te olurdu, görevini yapardı'' diye konuştu.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu da cezaevlerindeki 132 bin tutuklu ve hükümlünün 55-60 binini tutukluların oluşturduğunu belirterek, dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir tutukluluk oranı olmadığını ileri sürdü. ''Sanığın tutukluluğa mahkum edilmesi söz konusu. Bu yeni bir mahkumiyet türüdür'' diyen Türkoğlu, hak ve haklılığı siyasi tercihlerin belirlemeye başladığını iddia etti.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.