Haberler


İstanbul, Ankara, Trakya ve Doğu'da büyük elektrik kesintisi
  • Yorumlar: 0
  • 14 Aralık 2013 14:33
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1590
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

İstanbul, Ankara, Trakya ve Doğu'da büyük elektrik kesintisi

0 0

Elektrik kesintilerinin sürmesi ve doğalgaz kombilerinin çalışmaması nedeniyle milyonlarca insan soğukta kaldı.  Kesintiler nedeniyle elektrikli eşyalar bozuldu.

Soğukların bastırmasıyla doğalgazda yaşanan sıkıntı elektrik üretimini de vurdu. İstanbul’da özellikle son zamanlarda yaşanan elektrik kesintilerinin de, elektrik tüketimini düşürmek için planlı yapıldığı iddia edildi. İstanbul’da bugün 12 ilçede elektrik kesintisi vardı.

ANKARA DA KARANLIKTA

Ankara da güne elektrik kesintileriyle uyandı. Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak ve Altındağ'ın da olduğu birçok ilçede "hava koşulları" gerekçesiyle elektrikler yaklaşık 1.5 saat kesildi. Başkent Elektrik Dağıtım tarafından yapılan elektrik kesintisi duyurusu şöyle:

"14 Aralık’ta Keçiören, Altındağ, Mamak, Yenimahalle, Etimesgut, Haymana, Kızılcahamam, Kazan, Polatlı, Sincan, Pursaklar ve Elmadağ’da; 15 Aralık’ta Çankaya, Keçiören, Altındağ, Mamak, Akyurt, Elmadağ, Kalecik, Haymana, Kızılcahamam, Sincan, Polatlı, Gölbaşı ve Kazan’da; 16 Aralık’ta Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Elmadağ, Kazan, Kızılcahamam, Pursaklar, Mamak, Polatlı, Sincan ilçeleri ile Çankırı-Ilgaz ve Zonguldak-Ereğli’ye, 17 Aralık’ta Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Akyurt, Etimesgut, Gölbaşı, Mamak, Polatlı, Sincan, Şereflikoçhisar, Kazan, Haymana ve Elmadağ’da; 18 Aralık’ta Keçiören, Yenimahalle, Gölbaşı, Elmadağ, Sincan, Mamak’ta belirli bölgelerde elektrik kesintisi olacaktır."

BİRÇOK İLDE ELEKTRİKLER KESİK

Yurdun birçok ilinde değişik gerekçelerle elektrik kesintisi yaşanıyor. Elektrik kesintileri esnafı zor duruma düşürürken, konutlarda da ısınma problemi yaşanıyor. Kırşehir, Adapazarı, Balıkesir, Siirt, Kayseri, Antalya, Trakya ve Güneydoğu'da yer alan iller elektrik kesintilerinden yoğun olarak etkilenen yerleşimlerden bazıları.

NEDEN DOĞAL GAZ KISITLAMASI MI?

Aşırı soğuklar ve iletim sistemindeki arıza sebebiyle elektrik santrallerinde doğalgaz kısıtlamasına gidildi. Bu da elektrik üretimini olumsuz etkiledi.

Wall Street Journal Türkiye’den Ayşegül Akyarlı ve Kerim Karakaya’nın haberinde, kesintilerin Türkiye geneline yayılabileceği belirtildi.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle artan doğalgaz talebi ve tedarikindeki teknik sorunlar elektrik kesintilerinin başlamasına neden olduğu öne sürüldü.
 
İLK KESİNTİ AÇIKLMASI TRAKYA'DAN

Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da birçok ilde 1-2 saati aşan kesintiler yaşanırken, Batı bölgelerinden ilk kesinti açıklaması Trakya Elektrik Dağıtım'dan geldi.

Şirketten yapılan açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinde enerji dengelenmesi adına kısa süreli elektrik kesintilerinin yapılacağı duyuruldu. Kesintilerin cumartesi ve pazar boyunca süreceği belirtildi.
 
Enerji bürokrasisine yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Enerji Bakanlığı ve Türkiye Elektrik İletim AŞ'den (TEİAŞ) bütün dağıtım şirketlerine üretimlerini sistem dengelerini bozmayacak şekilde ayarlamaları uyarısında bulundu.

The Wall Street Journal'a konuşan bir bürokrat bunun elektrik kestinlerine başlanması anlamına geldiği belirtti. Aynı bürokrat, yarından itibaren Türkiye genelinde 3-4 saate varan elektrik kesintilerinin başlayabileceğini söyledi.
 
BAKANLIKTAN UYARI GELDİ İDDİASI

İki elektrik dağıtım şirketi temsilcisi, Enerji Bakanlığı'ndan talep dengesini ayarlamaları konusunda kendilerine Enerji Bakanlığı'ndan uyarı geldiğini, bu nedenle elektirk kesintilerine başlayabileceklerini söyledi. Aynı temsilciler, haftasonu doğalgaz tedariğinin sağlanması durumunda kesintilerin yaşanmayabileceğini sözlerine ekledi.
 
Enerji Bakanlığı yetkilileri ise elektrtik kesintilerine hazırlanılması konusunda dağıtım şirketlerini uyardıkları bilgisini doğrulamadılar. TEİAŞ açıklama yapmayı reddetti.

SANAYİCİ DERTLİ
 
Sanayiciler ise muhtemel elektrik kesintileri konusunda endişelerini dile getirdi. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, "Sanayicilere elektrik taleplerini kısmaları uyarısının gittiğini duydum. Trakya'da bir fırtına çıktı diye üretimimizi azaltacaksak vay Türkiye'nin haline" diyerek tepki gösterdi.

BAKAN YILDIZ'A GÖRE "SIKINTI YOK"

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Kış şartları hayatı bazı alanlarda olumsuz etkiliyor. Ama bizim öngördüğümüz bir sıkıntı yok. Günlük olarak bazı işletmelerde sıkıntılar olabiliyor ama bunu genele yaymak doğru değil" açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.