Haberler


İş Bankası Şubelerinde Karne Sevinci
  • Yorumlar: 0
  • 17 Haziran 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1852
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

İş Bankası Şubelerinde Karne Sevinci

0 0

Karneni göster, kitabını al!
Türkiye İş Bankası, yaz tatiline giren bir milyon ilköğretim öğrencisine kitap armağan edecek.

- Türkiye İş Bankası Genel Müdür Ersin Özince, yazarlar Yaşar Kemal, Sunay Akın, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Doğan Hızlan, Nursel Duruel ve Necati Tosuner ile birlikte bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ''Karneni Göster Kitabını Al'' kampanyası dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, bu yıl da Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Türkiye İş Bankası şubelerine karneleriyle gelen bir milyon ilköğretim öğrencisine üçüncü bir milyon kitabı armağan edeceklerini söyledi.

''Yazarlarımızdan Öyküler'' adlı kitabın 15 yazarın öykülerinden derlenen özel bir seçkiden oluştuğunu belirten Özince, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından hazırlanan kitabın sunuş yazısını Doğan Hızlan'ın kaleme aldığını ifade etti.

Kitapta, Sait Faik Abasıyanık, Adalet Ağaoğlu, Sunay Akın, Sabahattin Ali, Necati Cumalı, Nursel Duruel, Feyza Hepçilingirler, Rıfat Ilgaz, Cemil Kavukçu, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Nezihe Meriç, Aziz Nesin, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Necati Tosuner'in öykülerinin yer aldığını dile getiren Özince, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu kampanya, ülkemizde gerçekleştirilen en büyük kitap kampanyalarından biri. Dileğim, ömrüyle de böyle gerçekleşmesi, gelişmesi. İş Bankası, tasarruf alışkanlığını yerleştirmek için kumbara kampanyasını 25 yıl sürdürmüş. Ümit ederim, kitap kampanyası da uzun yıllar sadece dağıtılan kitap adediyle değil, her kütüphanede, her çocuğumuzun evinin rafında, kitaplığının çekirdeğini oluşturacak kadar gelişir.

Kültür Yayınlarının ilk genel müdürü Hasan Ali Yücel'dir. Çok yeni bir nefesle yoluna devam ediyor. Yoluna devam ederken de özellikle çocuk yayınları amaçlanıyor. Okul öncesi yayınlar da özellikle üzerinde durduğumuz konulardan bir tanesi. Burada en önemli gördüğümüz husus, bu sağladığımız arza, çok ciddi talep gelmesi. Herhalde pazar payımız şu anda yüzde 30'un üzerindedir. Şu açıdan da mutluyuz: Sadece çocuklarımız bizim hediye olarak dağıttığımız kitapları almıyor, imkanları nispetinde çocuk kitabı da satın alınıyor.

Okuma alışkanlığının toplumumuzda geliştirilmesi çok önemli. Ülkemizde daha çok çocuğumuzun nitelikli kitaplarla buluşmasına, okuyan ve sorgulayan gençlerimizin yetişmesine yapılacak her katkı, ülkemizin geleceğine yapılan bir yatırımdır. Biz en önemli yatırımımızı bu alanlarda görüyoruz.''

GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLAR DA DÜŞÜNÜLDÜ
Özince, bu yıl kampanyada bir yenilik yaptıklarını ve görme engelli çocuklar için braille alfabesiyle basılan kitapları bu alanda eğitim verilen okulların kütüphanelerine ulaştırdıklarını söyledi.

Bu yıldan itibaren görme engelli çocukları da kampanyaya dahil etmekten dolayı mutlu olduklarını ifade eden Özince, ''Kültürün ve eğitimin önemine inanan bütün kesimler için örnek olmasını arzu ettiğimiz kampanyamızın, ülkemizde daha çok çocuğumuzun nitelikli kitaplarla buluşmasına ve öğrencilerimiz için fırsat eşitliğinin oluşmasına da katkıda bulunmasını diliyoruz'' dedi.

Özince, bu kitabın dışında satranç ders kitabı dağıttıklarını da hatırlattı.
''Geçen yıl bine yakın okula da talepleri üzerine 10 kitaplık seçki göndermişiz. Bizim çabalarımızın tümünde hep paylaşım esastır. Basın toplantımızı İş Bankasının bir faaliyetini açıklamak veya buradan bankacılıkla ilgili bir netice çıkarmak gibi bir kaygı içinde yapmış değiliz. İş Bankası sadece yayıncılık değil, kültür ve sanat hayatında sinema şirketi kurmaktan müzeye kadar değişik yöntemleri de izlemiştir. Bu tür çalışmalarımız devletle iş birliği düşüncesini içermektedir. Böyle bir ihtiyacı tek başımıza karşılama imkanında ve iddiasında değiliz. Bugün Anadolu'nun büyük şehirlerinin hemen tamamında kitap evi kalmadığı söyleniyor. Özellikle ders kitabı ekonomisinden kaynaklanan avantajı kullandığı, kırtasiyeye döndüğü ifade ediliyor. Biz banka olarak dikkat çekerek görevimizi yaptık.''

DOĞAN HIZLAN VE YAŞAR KEMAL
Gazeteci-yazar Doğan Hızlan da ''kitap okuma alışkanlığı''nın çok kullanılan bir söz olduğunu anımsatarak, ''Ancak bu alışkanlık için ailelerden ve okullardan başlayan girişim ne? Arz edilmeyen bir işe talep olmaz. Çocuk kitapları, çocuk eserleri değildir. Aslında gerçekten de çocuk yazarlarının, çocuklar için yazılmış eserleriyle bir çocukta edebiyat zevki uyanmaz. Bu herkesin okuyabileceği ürünlerdir ve çocukta bir edebiyat izi bırakır, bir dil izi bırakır'' diye konuştu.

İstanbul'da hala modern bir kütüphanenin bulunmadığını, eski kütüphanelerde kadrosuzluk ve yersizlik açısından sıkıntı çekildiğini ifade eden Hızlan, modern mimarlık eseri olan kütüphanelerin de Türkiye'de yapılmasını dilediğini, kütüphanelerin de huşu duyulan bir mekan yerine, okunabilecek, konuşulabilecek, başka eylemler yapılabilecek yerlere dönüştürülmesini istediğini kaydetti.

Yazar Yaşar Kemal de vekil öğretmenlik yaptığı yıllarda görev yerlerinde elinden geldiğince öğrencilerine kitap okutmaya çalıştığını ifade ederek, ''Bir yalandır Türkiye'de bazı şeyler. Cumhuriyet geldi, iyi geldi, hoş geldi, sefalar getirdi ama cumhuriyet cumhuriyet değildi. Bunu bilmemiz lazım. Ona göre her şeyi yapmak zorundayız. Bir kere sonuna kadar gitmek gerekiyor'' dedi.

''Psikolojinin ne olduğunu Çehov'dan ve Charli Chaplin'den öğrendim. Onun için bu iki adamdan başka kimseye minnettar değilim'' diye konuşan Kemal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bundan sonra çocuk kitaplarım olacak inşallah. Yani büyük adamların okuduğu kitaplarda olan şey, çocuk kitaplarında da olacak. Bu kadar büyük bir bela içinde olan bir ülke çok iyi bir yola da düşebilir. Buna güvenmeliyiz. İlkokul öğrencileri müthiştir. Eğitim üzerinde çok çalışmalıyız. Türkiye İş Bankası çok iyi bir iş yapıyor bu kampanyayla. Ben de her zaman içinde bulunmak isterim böyle bir işin.''

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.