Haberler


Habitat ödüllü modern bir kent: TÜRKKONUT
  • Yorumlar: 0
  • 31 Ekim 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 3376
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 5.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 1

Habitat ödüllü modern bir kent: TÜRKKONUT

4 5

Habitat Ödüllü Modern Bir Kent..

Ankara’nın güney batısında Dodurga köyü mevkiinde modern bir kent kuruldu her şeyiyle mükemmel. Şu anki nüfusu 5-6 bin civarında ama görünen o ki 5-10 yıl içerisinde 20 bini aşacak.

1985 yılında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal onursal başkanlığında kurulan Türkkonut farklı yerleşim birimlerinde onlarca projeye imza attı bugüne kadar binlerce vatandaşımızı ev sahibi yapmıştır. Çayyolu II projeside bunlardan biri. Türkkonutun cefakar başkanı Yılmaz Odabaşı güzel hayallerini burada gerçeğe dönüştürmüştür.

Hayali kusursuz bir kent kurmaktı, yalnız Türkiye’de değil yurt dışında da örnek teşkil edecek bir kent. Bu düşünceyle yola çıkan Odabaşı tüm zorlukları, imkansız denilen engelleri yılmadan çalışarak aştı ve bugün "gözbebeğim" dediği bu eseri ortaya çıkardı. Türkkonut Çayyolu II yi birinci sınıf yerleşim birimi yapan özellikleri sıralarsak:

1. Şehirlerin güney batı yönünde geliştiği düşününce yer seçimi mükemmeldir.

2. Ankara’nın oksijen oranı en yüksek yerlerinden bir tanesidir, hava kirliliği yoktur.

3. Yerleşim planı mükemmeldir, çizim ve planlamalar defalarca güncellenmiş, her türlü detay üzerinde çalışılmış, gerekli değişiklikler için proje yarışması yapılır gibi tekrar tekrar model maketler üzerinde yapılmıştır ve projenin son haline sadık kalınmıştır.

4. Konutlar ve tesisler 8 şiddetindeki depremlere dayanıklı olarak inşa edilmiş, inşa sırasında Türkkonut kontrol amirliği tarafından titizlikle kontrolleri yapılmıştır. Burada oturanlar kesinlikle bir deprem korkusu yaşamamaktadır.

5. Konut projeleri Türkkonut tarafından "tip projeler" şeklinde profesyoneller tarafından çizilmiştir, dolayısıyla konutlarda kullanışlılık ön plandadır.

6. Çevre düzeni peyzaj muazzamdır kişi başına düşen yeşil alan miktarı Avrupa ortalamasından fazladır. Piknik alanları park ve bahçeler ihtiyacın 2-3 katını karşılayacak düzeydedir.

7. Trafik ve park sorunu yoktur gelecekte de olmayacak şekilde tasarlanmıştır.

8. Sosyal donatı ihtiyaçların önünde yapılmaktadır. Örneğin 4 ilk öğretim alanından birisi kullanılmakta diğer 3ünün yeri gelecekteki ihtiyaca yönelik hazır beklemektedir. Yapılan ilk öğretim okulu da büyüklüğü nedeniyle hala kapasitesini çok altında öğrenci sayısıyla hizmet vermektedir.

9. Hastane, lise, meslek lisesi ve kamu kuruluşlarının yerleri planlı şekilde ayrılmıştır altyapısı hazır halde beklemektedir. Camisi tüm müştemilatıyla mükemmeldir.

10. Teknik üst-alt yapı mükemmeldir. Yollar yapılırken T.C Karayollarının şartnamesine uygun yapımı yeterli görülmemiş, örneğine pek rastlanmayan çift sıra hasır çelik serilerek 15-20cm vakumlu hazır beton kaplandığı gibi ana yollarda betonun aşınmaması için asfalt kaplama yapılmıştır.

11. Kanalizasyon içme suyu elektrik telefon doğal gaz gibi altyapı mükemmel yapılmıştır, bakım onarıma ek ihtiyaç duyulmamaktadır.

12. Ulaşımda bir sorun yoktur Kızılay ve Ulus bağlantılı EGO otobüsleri ve dolmuş hatları mevcuttur

13. Alışveriş merkezleri çarşısı, dükkan ve mağazalarıyla her türlü ihtiyacı anında karşılayabilecek düzeydedir.

Her şey mükemmel gelişmeye de devam ediyor, istikbal vaat ediyor. Tek problem kent sakinlerinin bu bilince sahip olmaması ve bu teknik açıdan gelişmiş yapılara sahip çıkmamaları. Türkkonut bu özellikleriyle yükselen bir değer ama bugün bu özellikleri pek fark edilmiyor ama bugünden yatırım yapanların gelecekte karlı çıkacakları kesin. İleride fiyatların katlayacağının farkında olanlar birikimlerini düşük fiyattan Türkkonutta mülk edinerek değerlendiriyorlar. Türkkonutluluk bilincine sahip olan sakinlerin ortak şikayeti bu bilince sahip olmayanların Türkkonuta sahip çıkmamaları. Örneğin çocuklarını böyle donanımlı büyük bir okul dururken, servisle başka yere taşımaları sosyal çevreye zarar veriyor. Daha düşük fiyatla kaliteli hizmet veren Türkkonut esnafları, bölgede yaşayanların büyük AVM ve grosmarketleri tercih etmesi yüzünden, kepenk kapatmaya mecbur bırakıyor. Bu durumda Türkkonutun gelişimine fren yaptırmaktadır, zararlı çıkan yine Türkkonut halkı olmaktadır. Türkkonutun gelişimine yardımcı olmak kendi mülklerine ve çevrelerine değerler katmak yine Türkkonut halkının elindedir.

Zeki Baydili (İnşaat Mühendisi)

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.