Haberler


"Görüntülerdeki kişiler Baykal ile Baytok değil"
  • Yorumlar: 0
  • 20 May 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2218
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

"Görüntülerdeki kişiler Baykal ile Baytok değil"

0 0

Ulusal Kriminal Bürosu Yöneticisi Uğur Kurtulan, Deniz Baykal ile Nesrin Baytok'a ait olduğu iddia edilen ve internette yayınlanan 'kasetle' ilgili yeni belgeler açıkladı. Kurtulan, "Görüntülerdeki kişilerin Baykal ve Baytok olduğunu ispat etmek mümkün değil" dedi. Yayını yaptığı saatte Çayyolu'nda kablolu yayın ve internet de kesilmeler oldu. Yayının yapılmasının üzerinden 2,5 saat geçmesine rağmen kablolu yayın kesintisi sürmektedir...

Ulusal Kriminal Büro Direktörü Uğur Kurtulan, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a ait olduğu ileri sürülen görüntülerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Görüntülerdeki kişinin Deniz Baykal olduğunu iddia ve ispat etmek mümkün değildir. İddia edilen bayanın Nesrin Baytok olduğunu da ispat etmek, aynı kuvvetle mümkün değildir. Görüntülerdeki Deniz Baykal değildir, montajlama yapılmıştır" dedi.

Deniz Baykal ve Nesrin Baytok'a ait olduğu iddia edilen ve internette yayınlanan görüntüler ile ilgili yeni belgeler açıklandı. Görüntüleri inceleyen Ulusal Kriminal Bürosu yetkilisi Ugur Kurtulan, videodaki kişilerin Baykal ve Baytok olmadığı kanaatine varıldığını açıkladı.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasına neden olan görüntülere ilişkin Avukatı Muzaffer Yılmaz, Ankara'daki bürosunda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Ulusal Kriminal Büro yetkilisi uğur Kurtulan da katıldı. Avukat Yılmaz'ın 11 Mayıs 2010'da kendilerinden "Medyaya servis edilen video görüntüsünün kriminal incelemesi" yapmalarını istediğini belirten Kurtulan, Ulusal Kriminal olarak, 12 Mayıs 2010'dan bugüne kadar yaptıkları incelemelerin detaylarını medyaya aktardı.

Londra, İsviçre ve Türkiye'de ofisi olan Ulusal Kriminal Bürosu olarak mahkemelere ve savcılıklara bilirkişilik yaptıklarını anlatan Kurtulan, kaset incelemesi sonucu elde ettikleri raporu bugün avukatlar aracılığıyla savcılığa da sunduklarını ifade etti.

Görüntüleri inceleyen Ulusal Kriminal Bürosu yöneticisi Uğur Kurtulan şöyle devam etti:

"Sayın Deniz Baykal'ın görüntüsünün analizini, anomalilerin tespitini, ayrıştırılmasını raporlanmasını istediler. İddia edilen bir cinsel olaya giriştiği iddia edilen sayın Deniz Baykal'ın vücudunun morfolojik izleriyle, bizim elimizde sayın avukatı tarafından tespit edilen ve elimizde bulunan Sayın Baykal'ın mayolu resimleri ayrıca, Nesrin Baytok'un, TBMM'deki muhtelif yan yana oldukları ve videolardan alınan resimler tarafımızdan incelendi. Sayın Deniz Baykal'ın bu olayda, sayın Nesrin Baytok'la ilişkinin olmadığı düşüncesindeyiz. Burada montaj kullanılmak suretiyle, bu görüntünün biz kriminal incelememizde modifikasyonla değiştirildiği kanaatindeyiz.

Birinci odadaki kişilerin sayın Deniz Baykal'ın olduğu varsayımı üzerine bir analiz yapıldı. Oysaki birinci bölümdeki varsayılan kişinin de, birinci bölümdeki baş kısmının muhtemelen ayakta duran bir Deniz Baykal videosundan montajlanmasıyla yapıldığını düşünmekteyiz.

İkinci bölümde cinsel temas sağlandığı ileri sürülen bölümdeki erkek ile birinci bölümdeki erkek daha orta boylu, ikinci bölümdeki erkek zayıf uzun boylu birisidir. İkinci bölümdeki erkek bacak adaleleri itibariyle bacak adalelerini kuruluşumuzun uzmanları inceledi. Oradaki vücutta, bacakta ve baldırda dağılan kıl yapısını incelediler. Buradaki yapının Deniz Baykal'ın avukatı tarafından tarafımıza verilen görüntüler nedeniyle benzer bir kişiye ait olduğu belirlenmiştir."

Bu görüntülerin bugün piyasada bolca satılan verici kameralar ile yapıldığını düşündüklerini vurgulayan Kurtulan, "Bu gibi kameralarla alınan görüntülerin, alım esnasında alıcıların kullanılabileceği, bunlarla dışarıdan izlenebileceği bir sistem kullanılmış olabilir. Aceleye getirilmiş bir iş olabilir" diyerek görüntülere ilişkin şu konulara dikkat çekti:

"İlk oda görüntüsünde sayın Baykal olduğu öne sürülen kişinin oturmakta olduğu, sol karedeki yapının daha mütevazı olduğu, sağ karedeki odaların ayrı ayrı yerler olduğu düşünülmektedir. Sol taraftaki görüntüde, rahat ve kendinden emin tavırları kişinin bulunduğu odaya hakim olduğu izleniyor. İlk odadaki sağ gömlek kolunun az katlanmamış olduğu, ancak ayağa kalkışta, gömleğinin kollarının yarım saniyede dirseğe kadar katlandığı görülmüştür.

Bu olay, ilk odadaki gerçek Deniz Baykal görüntüsü üzerinde oynama yapıldığını gösteren bir durumdur. Kamera olan bir yerde soyunup giyinmesi, eşyalarını gardıroba bırakması, oradaki kişinin kameraya poz verdiği intibasını yaratmaktadır.

İkinci bölümdeki kısımda, görüntünün bir bölümünde asıl pantolonunu alırken göründüğü, bir erkeğin soyunduğu yerde pantolonunu götürüp gardıroba asması uygun olmayan şüpheli bir hareket olduğu görüşündeyiz. Görüntüler birkaç frameden meydana gelir, bunların kesilmesi, eksiltilmesi, yer değiştirmesi mümkündür.

Nesrin Baytok olduğu iddia edilen, ikinci bölümde odadaki bir hanımın gizlenen kameranın önünden çıplak geçtiği, bir defa da önden gelerek ön ve arka tarafının gösterildiği bölümde framelerin yer değiştirildiğini düşünüyoruz. Yatakta fiil olay görülmemektedir. Ortada böyle bir olay yok ise, bu görüntülerin frame ekleme-çıkarma yöntemiyle yapıldığını düşündük."

Görüntülerdeki kişinin Deniz Baykal olduğunu iddia ve ispat etmemin mümkün olmadığını vurgulayan Kurtulan, "İddia edilen diğer bayanın Nesrin Baytok olduğunu iddia etmek mümkün değildir. İkinci odadaki bayan 32-34 yaşlarında orta yapılı bir bayandır. Sayın Baytok ise 50 yaşındadır" dedi.

"Başbakan'a da  yardım ettik"
Bu tip görüntülerin üzerinde yapılacak ufak oynamalarla herkesin görüntüsünün oluşturulabileceğini ifade eden Kurtulan, "Biz Ulusal Kriminal büro olarak sadece doğru dürüst iş yaparız. Bundan 15 sene kadar önceydi. Bugün sayın Başbakanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydı. İdris Naim Şahin bey bizimle temas kurdu" diyerek Başbakan Erdoğan'a ilişkin yaptıkları işlemi şöyle anlattı: "Sayın Başbakanımızın o günlerdeki önemli bir sıkıntısından bahsetti. Bizden teknik yardım istediler. Dilekleri yerine getirdik. Sayın başbakanımızın o günlerde kendilerinin odasındaki konuşmalarının başka yerler tarafından dinlenildiği şekilde bir sıkıntısı vardı. Biz de kendilerine yardımcı olduk. Burada bunu vurgularken, partilerüstü bir iş yaptığımızı vurguladım."

Bu arada Baykal'ın avukatı Yılmaz, çok basit bir inceleme ile görüntülerdeki kravat ve çorap renklerinden kolaylıkla görüntünün hilelerinin tespit edilebileceğinin altını çizerek, "Bu kadar basit hatalar yapılmasına rağmen ciddi bir mağduriyet oluştuğu açıktır. Bu kaseti internete veren kişinin amacı nedir? Hükümetin görevi, bu kasetin kimin ne amaçla bu şekilde sunum yaptığı, gündemi değiştirdiği ve sayın Deniz Baykal'ın Türkiye'deki siyasi hayatına neden son verdirilmek istendiğini araştırmaktır" dedi.

Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.