Haberler


Gökçek’ten bakana kaynak eleştirisi
  • Yorumlar: 0
  • 03 Nisan 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1598
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Gökçek’ten bakana kaynak eleştirisi

0 0

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek sert tartışmalarla geçen bir yılın ardından 16. senesini Ankara Hürriyet’e değerlendirdi. Gökçek hem icraat anlattı hem de verdi veriştirdi.

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek seçimlerin ardından geride kalan bir yılı Ankara Hürriyet’e değerlendirdi. Bir yılda yapılan hizmetlerden, belediyenin borçlarına, muhalefet belediyeleriyle ilişkilerinden bir yılda Başkent gündemini oyalayan konulara kadar Gökçek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Gökçek metronun bitirilememesi ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcı Ali Babacan’ın, “Belediyelerin borçları silinmeyecek” açıklamasıya ilgili şöyle konuştu:

“Her şey ekonomiyle paralel gidiyor. Biliyorsunuz mahkeme kararıyla belediyelere gelen kaynağın kesintisini 2002-2003-2004 yıllarında engellemiştim. Kasamda ciddi para vardı. Metro için ek kaynak yaratılmasa bile, kendi kaynağımla bitiririm demiştim. Ama daha sonraki yıllarda yüzde 69’lara varan kesintiler yaşadık. Ekonomik olarak sıkıntı oldu. Bu durumda dünyada olduğu gibi metronun merkezi hükümet tarafından yapılması talebimizi ilettik. Umuyorum ki 1-2 ay içerisinde konu netleşecek.

Sayın Bakan’ın söylediği ne kadar doğruysa benim de iki doğrum var. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde belediyeye verilen kanaklar yüzde 6-7’lerle sınırlı değil. Önce kaynağı arttırırsa Sayın Babacan’ın söylediği haklı olur. Dünyanın hiçbir ülkesinde metroları belediyeler yapmaz. Merkezi hükümet ya kaynak yaratır ya da kendisi yapar. Olay bu. Ali Babacan’ı bu konuda haklı görmüyorum.”

Saldıran ben değilim
Bahçelievler içki referandumu, Akay Kavşağı’nın kapatılması, ulaşım zammının geri alınması başta olmak üzere tartışmalarla geçen bir yılı değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek şunları söyledi:

“Muhalefet ve belediyelerinin hizmetleri sıfır altında. Tabi hizmet yapılmayınca halkın gözünde kendi beceriksizliklerini örtmek için suni kavgalar ortaya çıkarıyorlar. CHP’nin tek beslendiği konu kavga. Bakınız Çankaya Belediyesi bir yılda ne yaptı? Kadınların eline süpürge verdi. Bu da hizmet alımıyla yapılan bir iş ve belediyecilik dehası, orijinalitesi değil. İlçe belediyelerinin rutin hizmetler dışında ana görevi olan sosyal faaliyetler yok denecek durumda.

Göstermelik ve basit olaylarla uğraştıkları için kavgadan başka çareleri yok. Hem kavga ediyorlar, hem de Gökçek kavga çıkarıyor diye viyaklıyorlar. Saldıran ben değilim, kendimi savunuyorum. Savunmak için bir tokat atıyorsun, nakavt oluyorlar. İçki referandumu eleştirisi yaptılar. Bu kararı Meclis’te CHP’lilerin, MHP’lilerin oy birliğiyle almadık mı? Genel Merkez’den fırçayı yiyince ortalığı birbirine kattılar.”

Yılmaz Ateş’e gözdağı
“BU yıl rakamı verdik. 130 bin aileye gıda yardımı yaptığımızı söyledik. Nafile, Yılmaz Ateş halen 400 bin aile diyor. Anlama kabiliyetiyle ilgili sorunları var. İzah etmemize rağmen bir türlü kavrayamıyor. Yazarak da versen okuduğunu anlayamıyor. Her şeyi anlayamıyor Yılmaz Bey. CHP’lilerin olayı kavrayamamasıyla ilgili bir seminer versem iyi olacak. Yılmaz Bey’in umarım önümüzdeki günlerde ayağı bir yerlere takılmaz. Çankaya Belediyesi CHP’li olduğu için Yılmaz Bey de Çankaya’yla ilgilendiği için ne demek istediğimi anlar. Bir sorun bakalım kendisine, ‘Ayağının bir yere takılma ihtimali var mı?”

İftirayı meslek edinmiş şerefsizler var
Beledİyenİn icraatlarıyla ilgili muhalefetin eleştirilerini ciddiye almadığını söyleyen Gökçek şunları söyledi:

“En yoğun eleştirilerinin olduğu dönemde dünyadan ödül almaya başladık. Başarının en büyük ölçütü yurtdışından gelenlerin gözlemi. Avrupa’dan dört ödülü sekiz senede aldık. En kısa sürede alan 25 senede almış ve en fazla bir tane almışlar. Ayın 8’inde ABD’de de bir ödül alacağız. Orada Birleşmiş Milletlerin verdiği su ödülünü alıyoruz. BM’nin üç büyük ödülünün birisi bize geliyor. Akdeniz ülkelerinden de ödül geliyor. Dünya takdir ediyor, bizim muhalefet burada bambaşka konuşuyor. Muhalefetinki laf-ı güzaf. Yani boş laf. Muhalefetin bazı kesimlerinde iftira atanlar var. Şerefin Ş’si olan insan, söylediğini ispat eder, yoksa şerefsizdir. Ankara’da siyasi iftirayı meslek edinmiş kişilere ancak şerefsiz diyebiliyoruz.”

İcraat tablosu
271 kamu kurum ve kuruluşunun çevre düzenlemesini karşılıksız olarak yapıldı. 54 bin 917 vatandaşımız doğum ve hasta servisinden yararlandı. ALO Cenaze’den 7 bin 320 kişi yararlandı. 23 noktada kurulan Ramazan çadırlarında 288 bin kişi yemek yedi. 212 bini öğrenci 457 bini vatandaşa sıcak çorba ekmek dağıtıldı. 58 bin 909 öğrenciye kaban, 80 bin öğrenciye bot yardımı yapıldı. 2 bin 876 kişiye giysi yardımı gerçekleştirildi. 17 bin 790 öğrenciye çanta-kırtasiye yardımında bulunuldu. Şefkat Evleri’nden 6 bin 616 kişi yararlandı. Çocuk kulüplerinden 107 bin, gençlik merkezlerinden 63 bin ve 24 yaş üstü olarak 17 bin kişi faydalandı. Hanım lokallerinden 20 bin kadın yararlandı.

Bir yılda neler yapıldı
“BİR yılda muhalefet Gökçek’in bir icraat üretmediğini, bunu da tartışmalarla örtmeye çalıştığını söylüyor? Neler yaptınız?” sorusuna ise Gökçek şu yanıtı verdi:

“Dünyanın en büyük futbol okulu bitirilmiş Saray’da. 1.5-2 yıl içerisinde. Bu futbol tesisinin 50’de biri büyüklüğünde yapan bir CHP’li belediye yok. Takribi olarak 60 milyon TL. 600 bin metrekare. Bizim dışımızda yapan bir belediye 200 milyon TL’nin altında yapsın elini öperim. Geçen yıl içinde dokuz köprülü kavşağı tamamlayarak hizmete açtık. Köprü büyüklüğünde yedi yaya üst geçidi yaptık. 2 milyon 69 bin ton asfalt döktük. 27 köyün yolları yeniden yapıldı. 103 kilometre yeni yol açıldı. 212 bin metrekare kaldırım yaptık. Kentsel dönüşüm projelerinden Dikmen Vadisi 3. Etap’ı bitirdik. Mamak’ta 10 yıl sürecek projeye başladık. Orada 4 bin 13 kişiden 3 bin 152’siyle anlaşma sağladık. Bin 502 gecekonduyu yıktık.

Hürriyet/ANKARA

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.