Haberler


Gandi Kemal
  • Yorumlar: 0
  • 20 May 2010 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 3607
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Gandi Kemal

0 0

Gandi, özgürlüğü şiddete başvurmadan kazandı.
Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmesinin ardından adaylığını açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun benzetildiği Hindistan'ın efsane lideri Mohandas Karamçand Gandi, İngilizler'e karşı yürüttüğü "sivil itiatsizlik" ile ön plana çıktı.

2 Ekim 1869-30 Ocak 1948 tarihleri arasında yaşayan Gandi, Hindistan ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideriydi. Satyagraha felsefesinin öncüsü olan Gandi, bu felsefe ile Hindistan'ı bağımsızlığına kavuşturmuş ve dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olmuştu. Gandi, Hindistan'da resmi olarak Ulus'un Babası ilan edilerek, doğum günü olan 2 Ekim Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlanmakta ayrıca, 15 Haziran 2007'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oybirliği ile 2 Ekim gününü "Dünya Şiddete Hayır Günü" olarak ilan edildi.

İlk olarak Güney Afrika'da Hint topluluğunun vatandaşlık hakları için barışçı başkaldırı uygulayan Gandi, Afrika'dan Hindistan'a döndükten sonra yoksul çiftçi ve emekçileri baskıcı vergilendirme politikasına ve yaygın ayrımcılığa karşı protesto etmeleri için örgütledi. Hindistan Ulusal Kongresi'nin liderliğini üstlenerek ülke çapında yoksulluğun azaltılması, kadınların serbestisi, farklı din ve etnik gruplar arasında kardeşlik, kast ve dokunulmazlık ayrımcılığına son, ülkenin ekonomik yeterliliğine kavuşması ve en önemlisi olan Swaraj yani Hindistan'ın yabancı hakimiyetinden kurtulması konularında ülke çapında kampanyalar yürüttü. Gandi, Hindistan'da alınan Britanya tuz vergisine karşı 1930'da yaptığı 400 kilometrelik Gandi Tuz Yürüyüşü ile ülkesinin Britanya'ya karşı başkaldırmasına öncülük etti. 1942'de Britanyalılara açık çağrıda bulunarak Hindistan'ı terk etmelerini istedi. Hem Güney Afrika hem de Hindistan'da birçok kere hapsedildi.

Tuz yürüyüşü
Tuz yürüyüşün amacı, 1762 yılında Doğu Hindistan Kumpanyası'nın mirası olan ve yılda 25 milyon pound'luk vergiye kaynaklık eden Tuz Yasası'nı (Britanya'nın tuz tekelini) ihlal etmek için denizden tuz çıkarmaktı. Gandhi, Mart 1930'da yürüyüşe başlamadan önce Britanya Genel Valisi Lord Irwin'e bir mektup yazmış ve yasanın kaldırılmasını, aksi takdirde şiddet içermeyen bir direniş yapacağını bildirmişti. Ardından da halka "kendinizi yeterince güçlü hissediyorsanız hükümetin işlerini terk edip, bu yürüyüşe katılın" çağrısını yapmıştı.

Gujarat Eyaleti'nin başkenti Ahmedabad yakınlarındaki Sabarmati Aşram'dan başlayan yürüyüşe yolda binlerce kişi katıldı. Hint Okyanusu kıyısındaki Dandi köyüne kadar 388 kilometrelik mesafeyi çıplak ayakla 24 günde kat eden 61 yaşındaki Gandhi, 6 Nisan sabahı İngiliz polislerinin şaşkın bakışları arasında denize yürüdü ve çamura karışmış bir topak tuzu avuçlarına alarak tatlı suda yıkayarak ufaladı. Böylece bir Hindu'nun tuz çıkaramayacağına dair Tuz Yasası'nı ihlal etti. Ardından Gandhi'nin çağrısına uyan binlerce köylü deniz kıyılarına akın ederek tuz çıkarmaya başladılar. Gandhi ve 60 bin eylemci hapse atıldı ancak yasa da işlemez hale getirildi.

Cumhuriyet

Kemal, yolsuzluklara karşı dürüst bir mücadele açtı.
Gandi Kemal'in kurduğu Derneğin adı neydi?
Kemal Kılıçdaroğlu, son günlerin en popüler ismi. Herkes onun CHP’ye yeni genel başkan olacağından ve oyları yüzde 40’lara doğru çıkaracağından emin gibi görünüyor. Onu bu yerlere getiren en önemli özelliği ise toplumun kanayan yarası yolsuzluklara karşı dürüst bir mücadele açmış olması, belgesiz konuşmaması ve konuştuğu zaman da sonuç alması.

Kılıçdaroğlu’nun bilinen özgeçmişi şöyle: 1971 yılında Ankara iktisadi ve Ticari ilimler Akademisinden mezun oldu. Aynı yıl hesap uzman yardımcılığı sınavını kazanarak Maliye Bakanlığı'na girdi. Hesap uzmanı olduktan sonra, bir yıl süre ile Fransa' da kaldı. 1983 yılına kadar hesap uzmanlığı görevini sürdüren Kılıçdaroğlu, 1983 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü'ne daire başkanı olarak atandı. Daha sonra aynı Genel Müdürlükte, genel müdür yardımcısı olarak görev yaptı. 1991 yılında, Bağ-Kur, 1992 yılında da SSK Genel Müdürlüğü'ne atandı. Kısa bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında müsteşar yardımcılığı da yapan Kılıçdaroğlu, Ocak 1999 ayında kendi isteği ile SSK Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında, "Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu" Başkanlığını yaptı. Hacettepe Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

1999 yılında DSP’den gelen milletvekilliği adaylık teklifini sıralama yüzünden kabul etmeyen Kılıçdaroğlu, bu dönemde bir de dernek kurdu. Derneğin adı; “Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği” idi. Kemal Bey derneği kurduktan sonra yakın çevresindeki güvendiği tüm isimlere bu derneğe katılma çağrısı yaptı. Derneğin amacı, tabii ki Gandi Kemal’in uzmanlık alanı olan yolsuzluklarla mücadele idi.

Bu konuda tam bir idealist olan Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşlara vergilerine sahip çıkarak yolsuzlukların kendi ceplerinden yapıldığını hatırlatmak için bu ismi kullanmıştı. Ancak siyasete daha sonra CHP saflarında atılması yüzünden dernek faaliyetleri fazla göze çarpmadı. Ama Gandi Kemal yolsuzluklarla mücadelesini CHP milletvekili olarak sürdürdü ve bugüne geldi.

Hüseyin Vodinalı
Odatv

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.