Haberler


Cezası 5 yıl hapis
  • Yorumlar: 0
  • 22 Ekim 2013 17:28
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1863
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Cezası 5 yıl hapis

0 0

Belediye ekiplerinin ODTÜ ormanının sit alanı olan 400 metrelik kısmındaki ağaçları da kestiği anlaşıldı. Bunun ardından avukat Sedat Vural, yol yapımının sit kararı kalkmadan hangi koşulda olursa olsun sit alanı içerisinden geçemeyeceğini dile getirdi. Vural, Meclis’te iki hafta önce yeniden düzenlenen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’na göre Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabileceğini söyledi.

Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar olmak üzere inşaatta görev alan birim şefleri hakkında dava açılmasına hazırlanılıyor. Avukat Sedat Vural belediyenin dayanak aldığı ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı’nın onaylandığı çevre ve şehircilik il müdürlüğüne ilk itirazı yaptı. Vural, verdiği itiraz dilekçesinde, “Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ arazisi içerisindeki 1. derece doğal sit alanından geçirilecek yolla ilgili yasal süreç tamamlanmadan onay kararı vererek Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda ifade edilen ‘Tescil edilen sit alanlarının bozulmasına, tahribine, her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır’ hükmünü ihlal etmiştir” dedi. Vural, çevre ve şehircilik il müdürlüğüne verdiği dilekçede hukuksuzluğa vurgu yaparak “Bu ilke hükmünün yok farz edilip kendisini yüksek kurul yerine koyarak bölge tabiat varlıklarını koruma kurulunun yeni bir ilke koyması, açıkça hukuka aykırılık taşımasının yanında, kurul üyeleri yönünden, aldıkları kararın hukuka aykırılığını bilerek ve isteyerek, yani kasten görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur ve buna ortak olanlar da aynı suçu işlemiş sayılırlar” ifadelerini kullandı. Belediyenin dayanak aldığı imar planının onaylanamayacağını da dile getiren Vural, onayın Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun “ilke kararlarına” aykırı olduğuna dikkat çekti.

‘AVM yok, cami var’
Gökçek, bölgeye belediyenin AVM yapma gibi bir planı olmadığını söyledi. Bölgeye cami yapılacağı iddialarını ise kabul eden Gökçek, planlama yerinin 41 milyon metrekare olduğunu kaydetti ve “Anayasa Mahkemesi civarında düşünülüyor, ODTÜ arazisi içinde değil. Kamu arazisinden verilecek bir yer” dedi. Yol üzerinden siyaset yapıldığını ve CHP’li vekillerin olayı köpürtmek istediğini söyleyen Gökçek, “Bir daha kamu işini engellemeye çalışırlarsa biz belediye olarak şikâyetçi olacağız” dedi.

‘Parasını verdik’
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ’deki ağaç katliamını kendisinin bizzat plandığını açıkladı. ODTÜ arazisine, “marjinal grupların olay çıkarmaması amacıyla bir gece aniden girdik” diyen Gökçek, 2 bin 388 ağacın kaldırıldığını, bunlardan 600’ünün fidanlıklara götürüldüğünü, nakledilemeyecek durumda olanların ise kesildiğini kaydetti. Ağaçların bedelinin 211 bin lira olduğunu söyleyen Gökçek, “Parayı ODTÜ’nün hesabına yatırdık. ODTÜ talepte bulunduğu an, dilediklere yere ağaç dikmeye hazırız” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planı onayladığını ve planın otomatikman yürürlüğe girdiğini söyleyen Gökçek, “Her şey yasalara uygun. Tersini iddia eden varsa savcılık yolu açık” dedi.

ODTÜ parayı iade etti
ODTÜ ise Gökçek’in ağaçlar için ödendiği belirtilen 211 bin lirayı iade etti. ODTÜ’den yapılan açıklamada, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ arazisinden kaldırdığı ağaçlar için ODTÜ ile herhangi bir anlaşma olmadan bugün aktardığı ödeme iade edilmiştir” denildi.

MERT TAŞÇILAR
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.