Haberler


Çayyolunda Refleksoloji Merkezi Açıldı!
  • Yorumlar: 0
  • 11 Ekim 2013 14:14
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 4926
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Çayyolunda Refleksoloji Merkezi Açıldı!

5 2

Psikoakademi noktalarından biri de Çayyolu’na açıldı. Tüm Türkiye düzeyinde 34 şubesi bulunan Psikoakademi, farklı bir tedavi metodu uyguluyor. Refleksoloji nedir, nasıl uygulanır, hangi hastalıklara iyi gelir?

Leonardo da Vinci’ye göre, bir mühendislik harikası olan ellerimiz ve ayaklarımız, beden ve ruh sağlığımızın aynası. Stresten baş ağrısına kadar pek çok şikâyeti, özellikle de ayaklarımızdan belirlemek olası.

Çin’den yayılan ve geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan refleksoloji, ilaç kullanılmadan, sadece ellerin ve ayakların belirli bölgelerine masaj yapılarak uygulanan alternatif bir tedavi biçimi. Uzmanlar el ve ayaklarda iç organların uzantıları olan refleks noktalarını çok iyi biliyor ve buralara masaj uyguluyor, bu yönteme de refleksoloji deniliyor.

Ayak ve elin belirli bölgeleri, saat yönünde 30-45 dakika ovuluyor. Bu şekilde vücudun kendi kendini tedavi etme mekanizması harekete geçiriliyor ve fizyolojik bir rahatlama sağlanıyor.

Refleksolojinin, fiziksel ve zihinsel hastalıklar, bel fıtığı, migren, otizm, nörolojik kaynaklı fiziksel engeller, depresyon, panik atak, uykusuzluk, eklem ağrıları ve kas gerginliği gibi hastalıklarda önemli faydalar sağladığı ileri sürülüyor.
Fazla olmasa da ülkemizde de bu alanda çalışan uzmanlar var.

ENGELLİ ÇOCUKLARLA İLGİLENİYOR
“Vücudun şifa haritası ayaklarda” diye söze başlıyor İzmir doğumlu Başaran. Belçika’da Saint-Barbara Institut’ta 5 yıl psikoloji, Studentrum Voor Unıversele Levensenergie Belgie Limburg’ta 3 yıl refleksoloji eğitimi alıp Türkiye’ye dönmüş. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Bölümü’nde psikofizyoloji ve refleksoloji ilişkisi konulu eğitim programını bitirmiş.

“Psikolojik hastalarla iletişimimde çok yararlı olur diye başladım refleksolojiye, ancak kısa sürede psikolojinin önüne geçti. Masajlar ile vücudun belli bölgelerinde bloke enerjiyi çözüyorum. Ve bedenin kendi kendisini iyileştirme gücünü harekete geçiyorum. Halk arasında beyin özürlü ya da spastik denilen çocuklara yardım etmeye çalışıyorum. Hareket bozukluklarının yanında zihinsel gerilik, havale, görme-işitme, konuşma, algılama ve davranış bozukluklarına neden olabilen durumlarla ilgiliyim. Bu çocuklar fizyoterapi tedavisi görüyor ama ben de tedavi ediyorum” diyor.

TEK AYAKTA 7 BİN SİNİR UCU
Kimi zeka geriliği, kimi fıtık, kimi omurilik rahatsızlığı için uzatıyor ayaklarını Başaran’a. O da eline bitkisel yağı sürdü mü ezbere bildiği ayak sinir haritasına göre nerede problem varsa parmaklarını o bölgeye bastırıyor. Refleksolojinin Türkiye’de daha yeni tanınmaya başladığından söz ediyor:

“Fizikî ve zihnî hasarları iyileştirerek fizikî ve zihnî gerilemeyi durdurma konusunda gelişmeler kaydediyoruz. Ayrıca stres, panik atak, depresyon, bel-boyun- mide fıtığı, spastik özürler, yürüme bozukluğu, kas rahatsızlıkları ve kireçlenme gibi sorunlara karşı da tedavi uyguluyoruz. Ayak tabanı bölgesinde, bütün organların izdüşümleri var. Oralara basınç uygulandığında ilgili sinirler uyarılır. Böylece beyin hücrelerinin (nöron) sayısı artar. Her ayakta 7 bin 200’den fazla sinir ucu bulunuyor”.

BEŞ ÇEŞİT TEKNİK VAR
Masajların sadece bu konuda eğitim almış kişiler tarafından yapılması gerekiyor. SPA’lardaki terapistler, yöntemi ağırlıklı olarak yorgunluktan arınmak isteyen müşterilerin talep ettiğini söylüyor.
The Ritz Carlton Oteli’nin SPA’sında terapist olarak çalışan Çinli Eny Shao, Pekin’de refleksoloji üzerine eğitim almış. İki yıldır otelde çalışıyor. Shao, refleksolojiyi kan basıncını düzenleyen bağışıklık sistemini güçlendiren ve bazı ağrılara iyi gelen bir terapi olarak tanımlıyor.

“Masajda beş tür teknik kullanıyoruz. Başparmak hareketi, ovma hareketi, parmak hareketi, sıkma ve sıvazlama hareketi. Uygulama sırasında kişinin fizikî yapısı, yaşı ve sağlık durumunu göz önüne alıyoruz. Masaj ortalama 30 dakika sürüyor. Karşımıza gelen kişinin vücudunda ağrıyan bölgenin ayaktaki ve eldeki karşılığını bulup buraya saat yönünde masaj yapıyoruz. Ağrıyan taraf vücudun sol kısmındaysa sol ayağa ve ele, sağ taraftaysa o tarafın el ve ayağına masaj yapıyorum.”

KİMLER GELİŞTİRDİ?
Yaklaşık 12 bin yıllık bir geçmişi var. İlk uygulama yeri geleneksel tıbbın doğuş ve uygulama yeri olan eski Çin ve Mısır. İnka ve Çin medeniyeti migren, bel - boyun fıtığı, troid ve mide rahatsızlıkları başta olmak üzere bütün nörolojik hastalıklarda bu yöntemi uygulamış. Hatta eski insanların maymun türlerinin davranışlarını gözlemleyerek ve bundan esinlenerek refleksolojiyi geliştirdiklerine dair bir inanış da var. Zira maymun türlerinin bazılarının hem kendi hem de diğer maymunların el ve ayak tabanlarını ovuşturup kaşıdıkları bilinen bir gerçek.

YAN ETKİSİ VAR MI?
Uzman olmayan, fizyoloji ve anatomi bilgisi olmayan kişilerce yapıldığında riskli komplikasyonlara neden olabiliyor.

TEDAVİ SÜRESİ NEDİR?
Tedavi kişiden kişiye göre değişiyor. 2-5 seansta sürüyor, 1 yıl da. Bu süre kişinin yaşına, konumuna ve psikolojik durumuna göre değişiyor. İyileştirici yönü olduğu ileri sürülen otistik ve spastik çocuklarda haftada 1 seans olmak üzere en az 6 ay, bel fıtığında 8-16, migrende 8-20, eklem ağrılarında 8-16, depresyon ve panik atakta 16 seans öneriliyor.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.