Haberler


Çayyolu Platformu 2006 Çalışma Raporu...
  • Yorumlar: 0
  • 05 Aralık 2006 13:01
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2209
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Çayyolu Platformu 2006 Çalışma Raporu...

0 0

Bu metin, Çayyolu Platformu’nun 15 Ekim’de yaptığı seçimli toplantıda dernek başkanları ya da temsilcilerine okunmuş, bir grup dernek yöneticilerinin isteği üzerine Çayyolu Haber Bülteni’nde ve cayyolum.com'da yayınlanması uygun bulunmuştur.

Çayyolu Platformu olarak son bir yıl içinde çalışmalarımızı ve gerçekleştirdiklerimizi kaba hatlarıyla anlatmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Katıldığınız için Çayyolu Platformu adına teşekkürlerimi sunuyorum.

27 Kasım'da Anıtkabir ziyareti. İki otobüs tutup 27 Kasım'da Ata'yı ziyaret ederek saygı duruşunda bulunduk ve defteri imzaladık.

Geçen dönem yaptığımız en iyi işlerden biri bölgemizde şubesi olmayan dernekleri kurarak devreye sokmamız oldu.

Komisyon olarak çalışmalarına başlayan Pahalılık Komisyonu, arkadaşlarımızın girişimleri sonucu Tüketici Hakları Derneği Çayyolu Şubesi'nin kuruluşuna kadar dayanmış bulunmaktadır. Bu çalışmaları nedeniyle Sayın Hatice Demir'e, Bekir Koçaslan'a ve Hale Albay'a teşekkürlerimi sunuyorum.

Yine bu paralelde Atatürkçü Düşünce Derneği kurulmuş Çayyolu Platformu çatısı altında çalışmalarına başlamıştır. Atatürkçü Düşünce Derneği Ümitköy-Çayyolu Şubesi'nin üye sayısı 200'e dayanmış bulunmaktadır. Kısa zamanda Platform içinde en aktif dernek haline gelmiştir. Bu derneğimizin kuruluşunda Sayın Hatice Demir'e, gelişmesinde Sayın Bekir Koçaslan'a şükranlarımı sunuyorum.

ÇEKOD'un Çayyolu'nda kuruluşu ile bir ilke daha imza attık. Doğa Sitesi civarındaki 15 site yöneticisi bir araya gelerek Çayyolu Elektromanyetik Kirlilikle Mücadele Derneği'ni kurdular ve Çayyolu Platformu'nun çatısı altına girdiler. Bir yandan afiş ve pankartları ile elektromanyetik kirliliğe karşı mücadele ederken diğer yandan da hukuksal mücadelelerini sürdürüyorlar. ÇEKOD ülkede bir ilki gerçekleştirdi ve bir baz istasyonunun sökülmesi için açtığı davayı kazandı. Dava Yargıtay'da da sonuçlandığında, büyük bir zafer kazanılmış olacak ve benzeri davalarda emsal teşkil edecek…

Büyükşehir Belediyesi bölgemizde asfaltlama yapıyor, yeni yollar açıyor. Ancak bu yollarda bir sürü aksaklıklar var. Biz bu konuyu zaman zaman dile getirip düzeltilmesini istedik. Sonuçta da Saltoğlu Caddesi ile By-pass yol yeniden ele alındı ve yapıldı.

Çayyolu Platformu söylemde değil, daha çok eylemde aktif, laf üretme yerine, iş üretme ve uygulama burada ön plana çıkıyor.

By-Pass yolun açılabilmesi için pek çok girişimimiz oldu. Ancak bir yerde tıkandığımızı hissettik. Bunun üzerine arkadaşlarla burada bir eylem koymaya karar verdik. Bir öğrencinin köy içinde otomobil altında kalması üzerine harekete geçtik ve bir sabah, veliler, öğrenciler ve ÇAP yöneticileri hep birlikte yolu beş dakikalığına boydan boya kestik. Bu eylemden 10 gün sonra Çayyolu Köyü’nün çevresinden geçen by-pass yolun inşaatı başladı. Bu yolda pek çok olumsuzluk vardı. Bu kez düzeltilmesi için pek çok girişimimiz oldu. Başkent Üniversitesi bu konuda bir araştırma yapıp Kanal-B aracılığıyla yayınladı. Bendeniz Sayın Saltoğlu ile defalarca bu aksaklıkları görüştüm. Bir keresinde 1,5 saatlik bir telefon görüşmesi yaptık... Sonuçta 3. kez düzeltilen yollar var, ancak yine de aksaklıklar mevcut...

Yine Eskişehir Yolu üzerinde Zırhlı Birlikler Komutanlığı'nın Çağlayan Gazinosu'nun bulunduğu alanda bir daralma vardı. Büyükşehir Belediyesi'nin askerlerin buranın açılmasına engel oldukları yönünde iddiaları vardı. Biz devreye girdik, Genel Kurmay'a kadar görüşmeler yaptı arkadaşlarımız, görüşmelerde bu yolun açılması konusunda askerler olumlu görüşlerini bize yazılı olarak bildirdiler, biz de aldığımız bilgileri Büyükşehir Belediyesi'ne ulaştırdık. Şu anda oraya büyükşehir belediyesince bir köprülü kavşak inşaatı sürüyor...

Yine aynı şekilde Eskişehir Yolu üzerinde, Ümitköy köprüsünün yakınındaki yaya geçidini çoğunlukla Elvankent, Etimesgut'ta oturan ve Çayyolu'ndaki emekçiler kullanıyor ve burada tam anlamıyla can pazarı yaşanıyor. Buraya bir yaya üst geçidi yapılması için dilekçe verdik ve Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz oldu. Sonuçta buraya bir yaya üst geçidi kazandırmayı başardık.

Mevlana camiinin civarında planlara aykırı asfaltlamalar, refüjün tahribi, 8. caddeye ve Ahmet Taner Kışlalı Caddesi çıkışına yapılan yolları şikayet ettik. Bu konuda bültende yayınladığımız sert yazılar nedeniyle mahkemelik de olduk. Burada bizim savunduğumuz, planlara aykırı hareket edilmemesi yönündeydi...

Her ayın ilk Perşembe günü saat iki civarında Danışma Kurulumuzu topladık, katılımcılara bölgede doğan sorunları anlattık, onlardan çözüm önerileri aldık ve elimizden geldiğince uygulama yönüne gittik. Hatta bazı konularda onları da içimize katarak çözüm arama yöntemlerini seçtik... Yine her ayın 2., 3., ve 4. Perşembe günleri bu salonda konusunda uzmanlaşmış kişileri platforma getirerek, bu etkinliği çeşitli şekillerde halka duyurarak halkın bilgilenmesini sağlama yoluna gittik. Bu konudaki çalışmalarından ötürü ADD Başkan Yardımcısı Sayın Bekir Koçaslan'a ve THD Başkanı Hale Albay'a teşekkürlerimizi sunuyorum.

Bizim dışında, Ankara ve Türkiye boyutundaki derneklerle de zaman zaman bir araya gelerek Ankara'nın ve ülkenin sorunlarını tartıştığımız, desteklediğimiz oldu. Ankaram Platformu'nun üyesiyiz. Oradaki toplantılara Tüketici Hakları Derneği Çayyolu Şubesi Başkanı Sayın Hale Albay ve ADD Ümitköy-Çayyolu Şubesi Başkanı Sayın Hatice Demir vasıtasıyla katılıyor, gelişmelerden bilgi sahibi oluyoruz. Zaman zaman yapılan eylemlere de Çayyolu'nu temsilen katılıyoruz... Kuğulu direnişine ÇAP Orkestrası ile katıldık. Konser Çankaya sakinlerini adeta büyüledi.

Platform bünyesinde değişik hobi kursları açtık. Müzik, resim gibi konularda kurslarımız devam ediyor. Bu kursa katılanların bağışları ile dernekleri ayakta tutmaya çalışıyoruz. Yine aynı şekilde yılda bir gerçekleştirdiğimiz Gençlik Şöleni ve zaman zaman yaptığımız yemek ve çaylarla gelir temin ediyor, giderlerimizi karşılıyoruz. Geçen yıl verilen kurslarda ortaya çıkan eserler önce Galleria'da, daha sonra Mesa Plaza'da sergilendi ve büyük oranda alıcı da buldu.

Toplu SMS ile buraya cep telefonlarını yazdıranlara önemli toplantıları SMS yoluyla bildiriyoruz. Kayıtlı cep telefonlarının sayısı 1250'ye ulaştı. Yine e-mail adreslerini topladık. Bunların sayısı 2550'ye ulaştı. Yani bir şeyi iletmeye kalktığımızda yaklaşık 3000 kişiye ulaşabiliyoruz.

İlçe olma çalışmalarımız yoğun bir biçimde devam ediyor. Şubat ayında Sabah Gazetesi'nde yayınlanan ve içinde Çayyolu'nun olmadığı üç semtin ilçe yapılacağı görüşü üzerine harekete geçtik. İçişleri Bakanı'nı ziyaret ettik, İki ay gibi kısa bir zaman içinde iki partimiz Çayyolu'nun ilçe olması için yasa önerisi verdiler. Bu arada Sayın Sinan Aygün'ün desteğiyle Ankara Milletvekillerine bir yemek verdik. Tüm siyasi partilerin il başkanlarını platforma toplayarak hazırladığımız bir deklarasyonu imzalattık. Evet bu toplantıya AKP İl Başkanı tatilde olması gerekçesiyle katılmadı. Ama iktidar partisiyle özellikle Meclis Başkan Vekili Sayın İsmail Alptekin'le sıcak ilişkilerimiz sürüyor. Bölgemizde oturan Alptekin de Çayyolu'nun ilçe olması gerekliliğini sık sık dile getiriyor...

Bu alandaki çalışmaları nedeniyle İlçe Olma Komisyon Başkanı Sayın Selahattin Tezel’e ve Sayın Bakanımız ve Valimiz Cahit Bayar’a şükranlarımızı sunuyoruz.
Yine Ankara'nın stratejik planları konusunda oluşturduğumuz komisyonun Ankara Valiliğine sunduğu görüşler burada oluşturulan planlamaya şablon olmuş durumdadır. Bu toplantıya katılan, komisyonu oluşturan arkadaşlarımıza bölgemizi ve bizleri en iyi şekilde temsil ettikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz...

Geçtiğimiz yıl SHP Genel Başkanı Sayın Murat Karayalçın, İP Başkanı Sayın Doğu Perinçek, DYP Başkan Yardımcısı Sayın Saffet Arıkan Bedük, DSP Başkanı Sayın Zeki Sezer, BCP Genel Başkanı Sayın Prof. Dr. Mümtaz Soysal ile ATO Başkanı Sayın Sinan Aygün ziyaret etmişlerdir. İl Başkanlarının hemen hemen hepsi Platformu ziyaret ederek çalışmalardan dolayı kutlamış bulunmaktadırlar... Yenimahalle Belediye Başkanı Sayın Ahmet Duyar, Çankaya Belediye Başkanı Sayın Muzaffer Eryılmaz ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Seyfi Saltoğlu toplantılarımıza katılmış, bölge ile ilgili görüşlerimizi almışlardır.

Yine geçtiğimiz yıl içinde büyük gazetelerin Ankara eklerinde, 9 kez Hürriyet'te (Dörtü bölge ile ilgili yazı dizisiydi), Üç kez Sabah'ta manşet olduk. Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara ekinde ve Ancyra Gazetesi’nde de bir kez kapak olduk... Rutin çalışmalar sürekli olarak basın tarafından ilgi ile izlenmekte ve Çayyolu halkından olumlu tepkiler almaktayız.

Bölgedeki derneklere bir kültür merkezi kazandırma yolundaki pek çok girişimde bulunduk. Arsa bulunduğu takdirde üzerine bir bina yapılması konusunda bazı sözler almış bulunuyoruz. Ancak belediyelerin bu konuya sıcak bakmadıkları izlenimi var. Bu konuyu çok iyi olgunlaştırmamıza karşın arsa talebimiz henüz belediyelerce karşılanmadığı için bekliyoruz. Geldiğimiz aşamada bu konu Çayyolu ilçe olduğunda gündeme gelecek ve gerçekleşecektir inancı artık yavaş yavaş bizlere hakim olmaya başladı.

Bu arada Çayyolu'nda kullanılmayan beyaz ve ev eşyalarını Hekimköy'de bir binanın altına topladık ve bu eşyaları yoksul bölgelere ulaştırdık. ÇYDD'nin burs verdiği ve ev açan öğrencilere eşya yardımında bulunduk. Varsıldan Yoksula Köprü adı altında yaptığımız bu çalışmalarda Cezaevi'ne ve Elmadağ Belediyesi'ne topladığımız giysileri gönderdik. Bu çalışmalarımız halen devam ediyor. Bu kampanyada eşyaların toplanması, depolanması, dağıtılması konusunda bize yardımcı olan Hekimköy Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Kurtoğlu'na burada şükranlarımızı arzediyoruz. Bu kampanyayı eğer o olmasaydı yapmamız, gerçekleştirmemiz mümkün olmazdı...

Çayyolu Kurultayı'nı gerçekleştirdik. Burada bazı olumsuzluklara rağmen ben toplantının iyi geçtiği, bir ilkin gerçekleştiği inancımı taşıyorum. Bunu sürdürme gayreti içerisindeyiz.

Her yıl yapılan Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’yı anma törenlerine Ankara düzeyindeki örgütlerle katılıyor ve burada etkin görevler alıyoruz.

Çayyolu Platformu'nda hassas konularla ilgili olarak komisyonlar oluşturduk. Bölgenin sorunlarını bu komisyonların çalışmalarının ertesinde ilgililere ulaştırdık belirli mesafeler aldık. Kültürel ve Sosyal Etkinlikler Komisyonu'ndaki çalışmalarından ötürü Sayın İlhan Tezel, Nursel Gündüz ve Nuray Yerlitaş’a Güvenlik Komisyonu'ndaki çalışmalarından ötürü Sayın Remzi Şener ve komisyon arkadaşlarına, Ulaşım Komisyonunun çalışmalarından ötürü Sayın Hamdiye Şen, Dilek Maybek ve Komisyon arkadaşlarına, Çevre Komisyonu'nun çalışmalarından dolayı Sayın Saim Gider ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

ATAPARK’A ATATÜRK ANITI
Atapark'a bir Atatürk Anıtı kazandırılmasıyla ilgili olarak TESUD sorumluluk almıştır. Kendilerini kutluyor ve TESUD Çayyolu Şubesi Başkanı Sayın Saim Gider'e
teşekkürlerimi sunuyorum. Dernekler ve bölge olarak arkalarında olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyorum... Çeşitli bankalarda hesap açılmıştır. Buraya kişisel olarak desteklerinizi de bekliyorum.

Çevre Komisyonumuz gün geçtikçe kirlenen Çayyolu'nu eski haline kavuşturabilmek için çalışmalarını sürdürmektedir. 8 Ekim'de çöp toplanma işlemi yapılmış, en azından bölgemizin bir bölümü temizlenmiş, ilgililerin dikkati çekilmiştir. Bu arada bölgede olumsuz davranışlarda bulunan kişilere verilmek üzere basılan “SİZDEN BİR RİCAMIZ VAR” başlıklı kartları herkese dağıtılmış bulunmaktadır.

ÇAPKART devreye sokulmuş, "Metro Tamamlanana Kadar Beraberiz" çıkarmaları basılmış ve isteyen arkadaşlarımıza verilmiştir. ÇAPKART kullananlar bölgemizdeki işyerlerinin değişik indirimlerinden yararlanmaktadırlar.

Geçtiğimiz dönem içinde Çayyolu'nda ayak basmadık alan bırakmadık. İyi çalıştığımıza, bölgemize iyi şeyler kazandırdığımıza inanıyoruz. Bu da bir memur gibi sabah 9.00 - akşam 18.00 arası büyük özveriyle çalışmamızdan kaynaklandı inancını taşıyoruz.

Çayyolu Platformu güçlendi. “Ankara’nın en etkin sivil toplum örgütü” konumuna geldi. İlkeleriyle, çalışma temposuyla, katılımcılığıyla örnek oluşturdu. Siyasi partilere eşit uzaklıkta duruyoruz. Hiç bir siyasi örgütle kavgalı değiliz. Vazgeçilmez ilkemiz Atatürkçülük, laiklik ve cumhuriyetçilik. Hangi siyasi partiden olursa olsun, yönetici olanlar Çayyolu Platformu Yönetim Kurulu’nda yer alamıyorlar. Eğer siyasi bir partide yönetici olarak çalışma konumuna gelirlerse Çayyolu Platformu yönetiminden ayrılıyorlar. Bu konuda iki kez CHP’ye davet edilen ÇAP Yönetim Kurulu Üyesi Hale Albay, son derece ilkeli davrandı. İlkinde ÇAP Yönetiminden ayrılmak istemediğini söyleyerek öneriyi kibarca reddetti, ikincisinde “Ülkenin içinde bulunduğu durum karşısında bu çalışmalara katılmam gerekiyor” deyip bizden izin istedi ve yönetime tekrar aday olmadı.

Çayyolu Platformu seçimlerinin demokratik olmadığı yönündeki iddialar üzerine platforma protokolle bağlı 21 derneğin katıldığı toplantıda seçim sandığını, listeleri ve zarfları katılımcıların önüne koyduk. Başlangıçta 12 aday çıktı. Bu on iki adaydan üçü seçim sırasında adaylıktan çekildiklerini açıklamaları üzerine seçim yarıda kesildi. Çünkü yeni yönetim dokuz kişiden oluşacaktı.

Bize bağlı olmayan, ama bizi eleştiren ne kadar kişi, örgüt varsa hepsini seçimlere katılmaya davet ettik. Onlara da protokol gönderdik ve katılmalarını istedik.Gelin aday olun, kazanırsanız kale gibi arkanızda dururuz.” dedik. Yürekten yaptığımız çağrıya o yönden katılan olmadı. Ancak Çayyolu Platformu ile hareket eden dernekler oradaydılar. Sadece birkaç derneğimiz protokolü imzalamalarına karşın o gün oy kullanmaya gelemediler. Daha sonra gerekçelerini açıkladılar...

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.