Haberler


Cadde sokak isimlerini niçin değiştiriyorlar?
  • Yorumlar: 0
  • 02 Kasım 2008 10:21
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2789
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Cadde sokak isimlerini niçin değiştiriyorlar?

0 0

AKP'li Belediyeler ve yerel yöneticiler, hızla toplum dokusunu, Cadde-sokak-park gibi yerlerdeki tarihten içinden gelen isimleri kendilerine uygun olan isimlerle değiştiriyorlar.

Bu ülkenin kuruluşuna hizmet etmiş olan Mustafa Kemal'in yol arkadaşlarından Dr. Refik Saydam'a reva görülen ise; Erzurum'da, bir caddedeki tuvaletin üzerine ise Dr.Refik Saydam isminin yer aldığı tabela konuyor!

Laik Cumhuriyet Devletine ve ülkeye hizmeti geçenlerin isimleri tuvaletlerin üzerine plaka oluyor! Parkların, bahçelerin, caddelerin, sokakların isimleri durmadan keyfi olarak değiştiriliyor!

Bakınız Erzurum'da olana; Erzurum'da, Eski Başbakan Dr. Refik İbrahim Saydam'ın ismini taşıyan caddeye, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın isminin verildiği belirlendi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenişehir- Yıldızkent arasına yaptırılan ve Doğu'nun en büyük parkına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İhtisas Hastanesi önündeki caddeye ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ismi verildi.

Ahde ve geçmişe vefa kalmadı.
Sayın Sezer Cumhurbaskanı iken, Belediyelerce kendisine caddelere, parklara NECDET SEZER adının verilmesi önerilerini reddetmişti. Erdemli olmak, işte böyle bir şeydir.

Şimdi ise hayatta olan, geçmişi şaibeli olan kişilerin, siyasetçilerin isimleri veya dini kişilerin, şeyhlerin, şıhların isimleri caddelere, sokaklara, parklara veriliyor.

Örneğin İstanbul Belediye Başkanı Topbaş, Pendik-Yalova hattında çalışan feribotlardan birisine Recep Tayyip Erdoğan ismini verdi! Onca Türk Denizcisi ve Denizciliğe emeği geçmiş kişiler varken, neden Recep Tayyip Erdoğan'in ismi bir feribota verildi?

Yakın zamanda basına yansıyan sokak, cadde ve park isimleri değişikleri; Beykoz'da, CUMHURİYET ÇIKMAZI SOKAK
Beykoz'da İsmailağa cemaatinin oturduğu yerlerdeki sokak isimleri görenleri şaşırtıyor. İsmailağa cemaatinin yerleştiği Çavuşbaşı'nda sokak tabelaları da dikkat çekiyor. Sokaklara 'Cumhuriyet Çıkmazı' gibi manidar, "Tayyip Sokak" ve Fetih Sokak" gibi ilginç isimler de verilmiş.

Üsküdar Belediyesi’ne bakın bir;
İlçedeki 20 kadar sokağın isimleri geçenlerde değiştirildi... Değişiklikler belediyenin dinci-muhafazakâr kesime şirin görünme çabasının ağır bastığını gösteriyor. Bu nedenle Eren Sokağı’nın adının, Nasip Sokağı... Atilla Sokağı’nın adının, Mevlana Sokağı... İsmailbey Sokağı’nın adının, İsmailağa Sokağı... Barbaros Sokağı’nın adının, Ertuğrul Gazi Sokağı, İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un ismini taşıyan sokağa asıl adı Şeyh Musa Azmi olan Hattat Hamit Aytaç’ın adı verildi!

Kahramanlığıyla destanlaşan Aziziye Tabyaları’nın ismini taşıyan Aziziye Sokağı’nın, Nizam-ı Cedit Sokağı olmasını kim istedi? Atilla Sokağı, nasıl Mevlana Sokağı oldu? Türküleriyle hâlâ gönüllerde yaşayan Aşık Veysel’in adı kimi rahatsız etti de, onun ismini taşıyan sokak Dostluk Sokağı’na dönüştürüldü?

Trabzon'da neler oldu?
Trabzon'da 30 cadde ve sokağın ismi değiştirilirken, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Alkaçtı sokağa Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın babasının ismi verildi.

Ankara'yı da yargı kararı;
ANKARA sosyetesinin toplandığı ve ev fiyatlarının trilyonlarca lirayla ölçüldüğü ünlü Angora Evleri'ndeki cadde ve sokak adları, dini motiflilerle değiştirildi. Sakız Hanım'ı ‘Zemzem' yaptılar. Günışığı Sokak, Medrese Sokak; Gündönümü Sokak, Müderris Sokak; Camadan Sokak, Kümbet Sokak oldu. En ilginç gelişmeyse, site yanındaki bulvara Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Seyfi Saltoğlu'nun soyadının verilmesi oldu. Ama bütün bunlara yargı son noktayı koydu.

Ve bunlar da yetmedi şimdi de TOKİ başkanı devreye girdi!
Eskişehir Çankaya Mahallesi’nde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Odunpazarı Belediyesi tarafından yaptırılan Ihlamurkent Konutları’ndaki 30 derslikli ilköğretim okuluna TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın babası Ahmet Hamdi Bayraktar’ın adının verilmesi tepki gördü.

Yerel yönetimler toplumu işte böyle dönüştürüyorlar. Milli kahramanları, Kemalist vatanseverleri, aydın ve bilge kişileri, topluma katkı yapan değerli isimleri toplum belleğinden böyle silmeye çalışıyorlar.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.