Haberler


CHP il kongresi mahkemelik oldu
  • Yorumlar: 0
  • 19 Nisan 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2320
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

CHP il kongresi mahkemelik oldu

0 0

CHP Yenimahalle üyesi, Av. Ertuğrul Cem Cihan, CHP kongresinde yapılan blok liste uygulamasının tüzüğe ve hukuka aykırı bir şekilde gerçekleştirildiğini ve bu nedenle yapılan seçimlerin geçersiz olduğunu belirterek, kongrenin iptali için için dava açtı.

hedefiktidar.com’a konuşan Avukat Ertuğrul Cem Cihan, kongrede yapılan blok liste oylamasının tüzüğe ve hukuka aykırı bir şekilde gerçekleştirildiğini bu nedenle yapılan seçimlerinde geçersiz olduğu ve kongrenin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Cihan, “Kongre divan kurulu başkanı olan Ankara milletvekili Levent Gök tüzüğü ve delege iradesini tanımayarak bir oldu bitti ile parti içi demokratikleşme adımlarına ket vurarak ve tüzük kurultayında yapılan değişiklikleri hiçe sayarak kongre iradesini sakatladı. Bu durumun hukuken düzeltilmeye ihtiyacı var. Ve bir hukuk adamı olarak bunu kendime görev edindim. Tek amacımız, Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve bu çatı altında siyaset yapanların vicdanlarına hukukun hakim olmasıdır.”

Cihan’ın dava dilekçesi aynen şöyle:


Konu: 15 Nisan 2012 tarihinde yapılan Ankara il Kongresinin iptali isteminden ibarettir.

Açıklamalar:

1-Ben Cumhuriyet Halk Partisi Yenimahalle ilçe teşkilatına üyeyim. 15 Nisan 2012 tarihinde yapılan il kongresine partili olarak katıldım.

2-İl kongresi başladıktan kısa süre sonra oluşturulan divana bir önerge sunuldu. Önergenin konusu Cumhuriyet Halk Partisi tüzüğünün 48-J maddesi gereğince asıl seçim yöntemi olan çarşaf liste yerine blok liste yöntemi ile seçimlerin yapılması idi.

Kongrede seçilmiş olan divan başkanı bu önergeyi delegelerin oyuna üç kez sundu ilk ikisinde önerge lehine oy verenlerin sayısını tam saptayamaması nedeniyle üçüncü bir oylama yapıldı üçüncü oylamanın sonucunda 244 delegenin blok liste lehine oy verdiği divan başkanı tarafından açıklandı. O an itibari ile il kongresine katılan delege sayısın 536 idi.

3- Cumhuriyet Halk Partisi’nin 26 Şubat 2012 tarihinde yapılan tüzük kongresinde yapılan değişiklikle 48-J maddesi seçimlerde kullanılacak oy pusulasını belirlemektedir.

“İl ve ilçe kongrelerinde seçimlerde kural , tek ve ortak listedir. (çarşaf liste). Ancak gündemin çalışma raporu ve görüşmeler maddesine geçilmeden önce, kongre üyelerinin onda birinin yazılı önerisi ve kongreye katılan üyelerin salt çoğunluğuyla yapılacak oylama sonucunda blok liste usulü ile seçimlerin yapılmasına karar verilebilir. (26.02.2012 tarihli kurultay kararı ile yapılan değişiklik)

Yukarıda belirtmiş olduğumuz tüzük maddesi amir hükümdedir. Bu maddenin tüm il ve ilçe kongrelerinde uygulanması gerekmekte olup Cumhuriyet Halk Partisi parti içi demokrasiyi sağlamlaştırmak ve bütün üyelerin seçilme ve seçme hakkını sağlamak amacıyla böyle bir hükmü koyma gereksinimi duymuştur.

4- İl kongresinde divan başkanlığı görevini yapan Ankara milletvekili sayın Levent Gök aynı zamanda hukukçu olması sıfatı ile tüzüğün ilgili maddesinin yoruma mahal bırakmayacak bir açıklıkta olduğunu kavrayacak hukuki ve siyasi bilgi birikimine sahip olmasına rağmen uygulamaması hakkın kötüye kullanımından öte kongrede yapılan seçimleri tüzüğe ve hukuka aykırı hale getirmiştir.

5-Ben parti üyesi olarak yönetim kurulu üyeliğine ve kurultay delegeliğine aday olmak amacıyla kongre salonuna gitmiştim. Ancak kongrede divan kurulu başkanının parti tüzüğüne, yönetmeliklerine ve hukuka aykırı yönetimi nedeniyle aday olamadım. Ayrıca il delegesi olmamam nedeniyle kongrede bu hukuk dışı uygulamaya itiraz edemedim. Bu nedenle dava açma zarureti doğdu.

HUKUKSAL NEDENLER: Siyasi Partiler Kanunu, CHP Tüzüğü, Chp Kongreler Yönetmeliği, diğer ilgili yasal mevzuat

DELİLLER:Kongre tutanakları,kamera kayıtları, gazete küpürleri, internet haberleri, bilirkişi incelemesi, ve sair delalet.

SONUÇ VE İSTEM:Yukarıda kısaca arz ve izah ettiğim nedenlerle 15.04.2012 tarihinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi Ankara İl Kongresi’nin iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Av. Ertuğrul Cem CİHAN

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.