Haberler


CHP 34. Olağan Kurultayı Arena'da başlıyor
  • Yorumlar: 0
  • 17 Temmuz 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2140
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

CHP 34. Olağan Kurultayı Arena'da başlıyor

0 0

CHP'nin 34. Olağan Kurultayı bugün saat 10.00'da başlayacak. İki gün sürecek olan kurultayda, bugün genel başkan, ikinci gün Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri seçilecek.

Kurultay gündemi, "açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kurultay başkanlık kurulunun seçimi, genel başkanın açılış konuşması, çalışma ve hesap raporlarının okunması, görüşülmesi ve aklanması, kurultay sonuç bildirgesi hazırlık komisyonunun oluşturulması, kurultay yönetmeliğinin bazı maddelerinin değiştirilmesinin görüşülüp oylanması, kurultay sonuç bildirgesinin oylanması, genel başkan seçimi, PM üyeleri (60 asıl üye, 15 yedek üye) ile YDK Üyeleri (15 asıl üye, 8 yedek üye) seçimi ve kapanış"tan oluşuyor.

Kurultayda 187'si MYK, PM, YDK üyesi ve milletvekili ile 1095'i İl Kurultay delegesi olmak üzere toplam 1282 delege oy kullanabilecek. CHP'de 26 Şubat'ta yapılan tüzük kurultayıyla belirlenen yeni tüzük uyarınca, büyük kurultayda, şu an 80 kişiden oluşan PM'de üye sayısı 60'a inecek.

Kurultayda, seçimler çarşaf liste ile yapılacak. Ancak tüzüğe göre, kurultay üyelerinin onda birinin önerisi ve kurultaya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla blok liste usulüyle seçimlerin yapılmasına karar verilebilecek.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da PM listesi için, milletvekilleri ve il başkanlarından aldığı görüş ve öneriler doğrultusunda bir anahtar liste oluşturacak. Kurultayda yine tüzük uyarınca organ seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet kotası, yüzde 10 gençlik kotası uygulanacak. Buna göre PM'nin en az 20'sinin kadın, 6'sının da gençlerden oluşması gerekiyor. Yine PM'nin 8 asıl üyesi, bilim yönetim ve kültür platformu üyeleri içinden Genel Başkanın önereceği 12 kişi arasından seçilecek.

Kılıçdaroğlu kurultaya rakipsiz giderken, genel başkanlığa aday olabilmek için ise, üye tam sayısının en az yüzde 10'unun yazılı önerisi gerekecek. Kurultayın ardından da Genel Başkan, PM üyeleri arasından Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerini belirleyecek. Bu nedenle PM üyeliği, MYK'da yer alabilmek için de önem taşıyor

'Demokrasi ve Değişim Kurultayı' 

CHP'nin 34. Olağan Kurultayının ana sloganı ise "Demokrasi ve Değişim". Kurultay Salonunda Mustafa Kemal Atatürk'ün "Benim iki büyük eserim vardır, Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi" sözü ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçadaroğlu'nun, "CHP'li olmak bağımsızlık, özgürlük ve halk için yılmadan mücadele etmek demektir. Yolumuz bu onurlu tarihi yazanların yoludur" ve "Üreten ve hakça bölüşen kardeşçe ve barış içinde yaşayan, çağdaş ve özgür Türkiye'yi biz kuracağız. Çünkü Türkiye Bizim Sevdamız" ifadelerinin yer aldığı üç büyük afiş asılacak. Kurultayda, öncelikle CHP'yi anlatan bir belgesel ile 22 Mayıs 2010 tarihinde Genel Başkan seçilen Kılıçdaroğlu'nun iki yılını değerlendiren bir kısa film gösterilecek. Ardından Çankaya Belediyesi halk dansları topluluğu, HOY-TUR'un bir gösteri sunacak.

Kurultayda onur üyeleri, konuk, delege, basın, görevli, teknik sorumlu, alan sorumları için toplam 17 ayrı kartı basılırken, her davetli grubu kendi için özel ayrılmış yerden kurultayı izleyecek. Kurultayda farklı alanlarda görevli 160 kişilik sorumlu bir ekiple 600 partilinin görev alacak. Kurultayı izlemek için bin 135 basın mensubunu başvuruda bulundu.

CHP tarihinde bugüne kadar toplam 33 kurultay ve 17 olağanüstü kurultay gerçekleştirildi.
Yarın yapılacak kurultay, 22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde 33. Olağan Kurultay'da genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu'nun ikinci olağan kurultayı olacak. Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP'de PM ve tüzük değişikliklerinin yapıldığı 15. , 16. ve 17. olmak üzere üç de olağanüstü kurultay gerçekleştirildi.

Kılıçdaroğlu anahtar listesi üzerinde çalışıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yarın toplanacak büyük kurultayı öncesinde, delegeye sunacağı anahtar liste üzerinde çalışıyor. CHP yarın ve 18 Temmuz'da genel başkanlık, Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üye seçimlerinin yapılacağı 34. Olağan Kurultayını Ankara Arena Spor Salonu'nda topluyor. CHP Lideri Kılıçdaroğlu da, 26 Şubat'ta yapılan tüzük değişikliğiyle üye sayısı 80'den 60'a inen PM üyeliği için anahtar listesine son şeklini bugün verecek. Kılıçdaroğlu, çalışmalarını genel merkez ve TBMM'deki makamının dışında, farklı bir çalışma ofisinde sürdürüyor.

Kurultayda, seçimler çarşaf liste ile yapılacak. Kılıçdaroğlu da PM üyeliği için, milletvekilleri ve il başkanlarından aldığı görüş ve öneriler doğrultusunda bir anahtar liste oluşturacak. Kurultayda yine tüzük uyarınca organ seçimlerinde yüzde 33 cinsiyet kotası, yüzde 10 gençlik kotası uygulanacak. Buna göre PM'nin en az 20'sinin kadın, 6'sının da gençlerden oluşması gerekiyor. Yine PM'nin 8 asıl üyesi, bilim yönetim ve kültür platformu üyeleri içinden Genel Başkanın önereceği 12 kişi arasından seçilecek. Kılıçdaroğlu'nun delegeye sunacağı anahtar listesini tüm bunları gözeterek yapması gerekecek.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.