Haberler


Bu da AKP demokrasisi
  • Yorumlar: 0
  • 29 Eylül 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2038
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Bu da AKP demokrasisi

0 0

Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Evrensel, Birgün, Yeniçağ gibi gazetelerinin AKP genel kuruluna alınmama kararı üzerine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu bir açıklama yaptı. TGC, Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Evrensel, Birgün, Yeniçağ gibi gazetelerinin AKP genel kuruluna akredite edilmemelerinin demokrasi ve ifade özgürlüğü anlayışıyla bağdaşmadığını açıkladı.

TGC Yönetim Kurulu açıklaması şöyle;

“Bu gazetelerde görev yapan gazetecilere AKP genel kurulunu izlemek için giriş kartı verilmemesi ayrımcılıktır. Söylemde çok sesliliği dillendirenlerin, uygulamada tek seslilikten yana olduğunu göstermektedir. Akreditasyon konusu Türkiye'de yıllardır bir sorun olarak gündemdedir. Sorunun çözümünü beklerken yeniden keyfi değerlendirmelerle iptaller yaşanmaktadır. İktidar, yayın politikasından hoşlanmadığı gazetelerin çalışanlarının mesleklerini yapmalarını engellemektedir. Halkın bilgilenme hakkını da yok saymaktadır. TGC olarak bu yanlıştan artık dönülmesinin bekliyoruz.”

 TGS: Uygulama baskıcı yeni dönemin habercisi

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu, AKP'nin kongresine bazı gazete ve televizyonların girişini engellemesini protesto ettiğini belirterek, "AKP Büyük Kongresi'ni izlemekten alıkonulan gazetelere yönelik bu ambargonun baskıcı bir yeni dönemin de habercisi olacağı kuşkusunu taşımaktayız" dedi.

Halkın haber alma hakkı engellenmekte


"Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Gözcü, Evrensel, Birgün gazeteleri ile İMC Televizyonu Ankara Büroları'nın başvurularına rağmen kongreye alınmayacakları bildirilmiş bulunuyor"
denilen açıklamada, AKP hükümetinin icraatlarını eleştiren ve muhalif çizgide yayın yapan gazete ve televizyonlara yönelik yok sayma operasyonu olduğu kaydedildi. Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:
"AKP'nin sadece kendi politikalarına övgü yapan gazete ve televizyonlara yönelik izin anlayışı, yeni dönem politikalarının da hangi yönde olacağının göstergesidir. Demokrasi ve değişim masallarıyla iktidarını yürüten AKP'nin, kongreyi izlemek isteyen bir çok gazete ve televizyona yönelik bu yok sayıcı, anlayışı basın özgürlüğüne ağır bir saldırıdır. Akreditasyon uygulamaları Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde güvence altına alınmış bulunan 'halkın haber alma hakkını' engellemektedir. Bu ve benzeri uygulamalar demokrasi kültürüyle bağdaşmayan bir yaklaşımdır ve kabul edilemez. Halkın haber alma hakkına ve her görüşten medyanın haber verme görevine saygı gösterilmesi gerektiğini bir kez daha vurgularken, AKP Büyük Kongresi'ni izlemekten alıkonulan gazetelere yönelik bu ambargonun baskıcı bir yeni dönemin de habercisi olacağı kuşkusunu taşımaktayız.
İliştirilmiş gazeteci modelinin hayata geçirilmesinin de tipik örneği olan bu uygulamayı protesto ediyoruz."

ÇGD: AKP kongresinin Cumhuriyet'i gazetesini yasaklanması utanç vericidir

ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay’ın açıklaması:
AKP' nin yarın Ankara’da yapılacak olan Genel Kurul toplantısına Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Aydınlık, Evrensel başta olmak üzere birçok gazete ve televizyona izleme yasağı konulduğu öğrenilmiştir. Örneğin, Cumhuriyet Gazetesi'ne, Genel Kurulu kimin izleyeceği yolunda davet gönderilmiş, gazete görevlendirdiği muhabir ve yazarların isimlerini bildirilmiş, ancak daha sonra gazeteye,”akredite “ listesinde olmadıkları için giriş kartı ya da davetiyesi gönderilmeyeceği bildirilmiştir.
Birçok gazete ve televizyonlara da aynı işlem uygulanmıştır. İktidar partisi olan AKP’ nin bu tutumu basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkının kullanımı açısından içler acısı, demokrasiden  uzak süregelen tutumunun tepe noktasıdır. AKP kongresi daha yapılmadan, başlamadan şaibeli, lekeli  duruma sokulmuştur. ”Kendin pişir, kendin ye” toplantısına dönüşmüştür.Binlerce  kişiye açık bir toplantıda, kendisinden saymadığı, yayın politikasını beğenmediği gazetelere yasak konulması,bu partinin, Genel Başkanının, yöneticilerinin korkusu,endişesi değilse  ilkelliğin açık örneği olarak anılacaktır. Bu kararın derhal düzeltilmesini, yanlıştan dönülmesini, basın özgürlüğüne saygı gösterilmesini, bu kararı alanların özür dilemesini diliyor ve bekliyoruz.

Sertel: Bu çağdışı uygulamadan vazgeçilsin

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, yarın Ankara’da yapılacak AKP Kongresi’ne Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Evrensel, Yeniçağ ve Aydınlık’ın da aralarında bulunduğu bazı gazete ve televizyonların alınmamasını eleştirerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Şimdi ifade özgürlüğünün zirvede olduğu bir dönemden geçiyoruz” sözünü hatırlattı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilerin kamu görevi gördüğünü hatırlatarak, şunları söyledi:
“AKP'nin yarın Ankara’da yapılacak olan Genel Kurul toplantısına Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Aydınlık, Yeniçağ, Evrensel  başta olmak üzere birçok gazete ve televizyona  izleme yasağı konulduğu öğrenilmiştir. Bu uygulama demokrasi ve basın özgürlüğüyle çelişmektedir. Geçmişte Genelkurmay’ın akreditasyon uygulamalarını eleştirenlerin bugün aynı uygulama içine girmeleri düşündürücüdür. Gazeteciler kamuoyunun bilgilenmesi adına görev görüyor. Üstelik yapılan toplantı gizli bir toplantı da değil. Yarın yapılacak kongreye bazı gazete ve televizyonların alınmaması yurtiçi ve yurtdışında sıkça tartışılan ‘demokrasi’ ve ‘basın özgürlüğü’ne bir leke daha düşürecektir. Bu noktada Sayın Başbakan’ın geçtiğimiz günlerde Washington Post’a verdiği demeçte; ‘Şimdi ifade özgürlüğünün zirvede olduğu bir dönemden geçiyoruz’ sözünü hatırlatıyor,  bu çağdışı uygulamadan vazgeçilmesini bekliyoruz.”

 

Yurt gazetesi kongreyi izlememe kararı aldı

Yurt gazetesi ise karara tepki olarak kongreyi izlememe kararı aldı. Gazetenin internet sitesinden yapılan açıklamada, "Gazetemiz YURT, akredite olduğu halde bu tutumu protesto için kongreyi izlememe kararı aldı" denildi.

 

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.