Haberler


Başkan Doğru’dan şaka gibi açıklama
  • Yorumlar: 0
  • 24 Ekim 2008 13:50
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1628
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Başkan Doğru’dan şaka gibi açıklama

0 0

15 yıldır metro çalışmalarını tamamlayamayan, duraklardaki kuyruk otobüslerdeki tıkış tıkışlığı aşamayan Büyükşehir Belediyesi’nden, "Ankara’da, toplu taşıma araçlarını kullanma alışkanlığı çok düşük düzeyde" açıklaması geldi.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Murat Doğru, başkentte toplu taşıma araçlarını kullanma alışkanlığının çok düşük düzeyde bulunduğunu ileri sürerken, Yenimahalle Belediye Meclis üyesi Engin Uç, Çayyolu’nda ulaşım sorununun mahalleler arası savaşa dönüşmek üzere olduğunu savundu.

Büyükşehir ve Viyana belediyeleri işbirliğiyle düzenlenen "Ankara-Viyana Ulaşım Sempozyumu"nda konuşan Başkan Doğru, Ankara’nın nüfusunun 4,5 milyona ulaştığını, her yıl da 35 bin göç aldığını belirtti. Başkentte yapılaşmanın ve kişi başına düşen araç sayısının da oldukça fazla olduğuna dikkati çeken Doğru, şöyle konuştu:

"Avrupa ve ABD’dekinin aksine tek katlı yapılar yerine çok katlı yapılar tercih ediliyor. Avrupa şehirlerinde nüfus kent çevresine yayılırken Ankara’da bunun aksine merkezde yoğunlaşıyor ve Ankara’da 500 metrekare alanda 12 aile yaşıyor. Bu nedenle ulaşım kısa mesafeler arasında gerçekleştiriliyor. Ulaşım genellikle otomobille yapılıyor. Ülkemizde araç sahibi olmak statü göstergesi olarak algılanıyor. Türkiye’de en fazla araç sahipliğinin olduğu Ankara’da, toplu taşıma araçlarını kullanma alışkanlığı çok düşük düzeyde. İstanbul’da 21 kişiye 1 araç düşerken, Ankara’da 16 kişiye 1 araç düşüyor. 1 milyon 100 bin araç var. Buna karşın ulaşımla ilgili şikayetler alt düzeydedir.

Otopark itirafı
Başkan Murat Doğru, yaptıkları çalışmalar sayesinde kentin bir noktasından diğer noktasına 25 dakikada ulaşıldığını söylerken, bunun kentin hangi noktasından hangi noktasına ve hangi saatte mümkün olduğunu açıklamadı. Doğru, "Büyükşehir Belediyesi tarafından bugüne kadar 80’den fazla alt-üst geçit ve köprülü kavşak yapıldı. Ulaşıma sadece alt-üst geçit, köprülü kavşak olarak değil, bir bütün olarak da bakıyoruz. Alt-üst geçit çalışmalarının yanı sıra 43 kilometrelik metro inşaatına devam ediyoruz. Kent içi ulaşımımızı dünyadaki 4,5 milyon nüfuslu şehirlere oranla daha iyi noktaya getirdik" diye konuştu.

Doğru, EGO’nun otobüs filosunu yenilediğini, akıllı trafik sinyalizasyonu konusunda yatırım yaptıklarını ve yaya alanlarının güzelleştirilmesi için projeler gerçekleştirdiklerini anlattı.

Büyükşehir Belediyesi olarak otopark konusunda bugüne kadar yeterince yatırım yapamadıklarını dile getiren Doğru, yerel seçimler sonrasında mekanize otopark yatırımları gerçekleştireceklerini kaydetti.

Ders gibi örnek
Viyana Belediye Meclisi Kentsel Gelişim İcra Kurulu Başkanı Rudolf Schicker da konuşmasında, trafik düzeninde şehir içinde hareket eden araç sayısının ’azaltılmasına’ gayret ettiklerini vurguladı.

Ulaşım konusunda akıllı politikaların kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurgulayan Schicker, Viyana’da, 25 yıl önce ulaşım konusunda halk oylaması yaptıklarını ve halkın toplu taşım konusunda yatırım istediğini belirlediklerini anlattı. Schicker, bunun üzerine metro çalışmalarına ağırlık verdiklerini açıkladı.

Metro çalışmalarının finansmanının yüzde 50’sinin merkezi hükümet, geri kalanının ise vergilerden sağlandığını ifade eden Schicker, şu anda kentte ulaşımın yüzde 35’inin toplu taşıma araçları, yüzde 34’ünün otomobil, yüzde 31’inin de bisikletle sağlandığını belirtti.

Viyana’nın, Avrupa’nın motorize düzeyi en düşük kenti olduğuna işaret eden Schicker, şehir içinde hareket eden araç sayısının azaltılmasına gayret ettiklerini bildirdi.

Schicker, toplu taşımacılıkta hizmet kalitesinin yüksek olması ve halka iyi hizmet sunulması gerektiğinin önemine de değindi. Kentler arasında işbirliğinin öneminden söz eden Schicker, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile kentsel gelişim, ulaşım ve kültür konularında işbirliği yapacaklarını kaydetti.

Semt savaşları çıkabilir
YENİMAHALLE Belediye Meclisi Üyesi Engin Uç da, "Ulaşım sıkıntı kervanına son katılan bölge Yaşamkent oldu. Neredeyse Çayyolu’ndaki insanlar birbirine girmek üzereler. Yaşamkent’te, Çayyolu’nun diğer bölgelerinde oturanların otobüslerine binmelerine bile kızmaya başladılar" dedi. Uç, şunları söyledi:

"Düne kadar Yaşamkent ufacık bir mahalleyken, bugün yoğunluk artışlarıyla New York’u andıran bir silüete büründü. Çevre yolunun içi imara açıldığında (ki Batıkent’ten daha büyük bir alandı) yaşayacak yurttaş sayısı 27 binle sınırlanmıştı. Geldiğimiz noktada sadece Yaşamkent’in bir başına nüfusu bu öngörüyü şimdiden aşmış bulunuyor. Yaşanan ilk sıkıntı ulaşıma yansıdı, çözümü kolay görünüyor. Bir de altyapının üstyapıyı kaldıramama olayı ile karşılaşacağız ki, onun yaratacağı sıkıntı daha da büyük ve çözümü de zor olacak. Bütün bunlara tek neden planlara uymamak , yoğunlukları alabildiğince artırmak"

Fatih AKTİMUR / Hürriyet-ANKARA

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.