Haberler


BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN AÇIKLAMASI GERÇEKLERİ YANSITMIYOR!
  • Yorumlar: 0
  • 01 Nisan 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2032
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN AÇIKLAMASI GERÇEKLERİ YANSITMIYOR!

0 0

Bir insanın kentin ortasında sokak köpeklerince katledilmesi gibi, kentli olmak adına utanç veren olay üzerine Büyükşehir belediyesince yapılan açıklama, Belediyelerin imajını sıfıra indiren bu üzücü olay karşısında adeta günah çıkartmaktan, mazeret üretmekten başka bir anlam taşımamaktadır.

5219 sayılı Hayvanları Koruma Yasası ile bu yasanın uygulanmasına ilişkin yönetmelikte, sokak köpeklerinin bakımı ve kısırlaştırması yapıldıktan sonra mümkünse sahiplendirilmesi, değilse alındığı ortama geri bırakılması öngörülmekteyse de sokak köpekleri için ille de bu uygulama yapılacak diye bir durum söz konusu değildir. Zira 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasasıyla, gerek Büyükşehir, gerekse ile belediyelerine sokak köpekleri için barınak yapılması hükmü getirilmiştir.

Hayvanları Koruma Yasasında öngörülen, bakımı yapılan köpeklerin sokağa tekrar bırakılmaları mutlak ve zorunlu bir uygulama olsa, Büyükşehir Belediyesi yasasıyla, belediyelere barınak yapma görevinin verilmesine gerek olmayacağı ortadadır.

Nitekim, Büyükşehir bir çok kez barınak yapma girişiminde bulunmuş, önce Kızılcahamam ardından da Ayaş belediyeleri bölgelerinde barınak istemediği için bunu gerçekleştirememiştir. Ancak bu bir mazeret sayılmamalıdır. Keza, bir çok ilçe belediyesi barınak yapmaya çalışmaktadır. Demek ki, belediyelerin böyle bir görevi vardır.

Buna göre, Hayvanları Koruma Yasasında, bakımı yapılan köpeklerin “alındıkları ortama bırakılmalarının” öngörülmesinin, yeterli sayıda ve kapasitede barınak olmaması nedeniyle, mecburiyetten getirilen bir düzenleme olduğu çok açıktır.

Dolayısıyla, Büyükşehir belediyesince yapılan köpeklerin “toplanması ve barındırılması için yeni bir yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.” Şeklindeki açıklaması gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

Elbette ki, köpeklerin aşılarının v.s yapıldığı bakımevlerinde sürekli olarak tutulabilmesi mümkün değildir; Bu ancak, barınaklar yapılmasıyla mümkün olabilir ki, 5216 sayılı Yasa Büyükşehir ve İlçe belediyelerine bu görevi vermiştir.

Büyükşehir’in, açıklamasında yer alan, barınak yapmanın sadece kendilerinin görevi olduğu ifadesi de yanlıştır. Çünkü, 5216 sayılı Yasanın 7. maddesi son bendinde, Büyükşehir belediyesinin kendi plan ve bütçesini yapmak dışında kalan görevlerinin, ilçe belediyelerince de yerine getirilmesi gereken görevler olduğu çok net bir şekilde belirtilmiştir.

Nitekim, Büyükşehir belediyesinin açıklamasında, Gölbaşındaki barınağın Gölbaşı belediyesine ait olduğunu belirtmesi de bu gerçeği ortaya koymaktadır.

Sonuç olarak, gerek Büyükşehir, gerekse İlçe belediyeleri 5216 sayılı yasadan kaynaklanan görevlerini hiç bir mazeret aramadan yerine getirmeli, yeteri sayı ve kapasitede barınak yaparak, sokak köpeklerini önce buralarda toplamalı ve üremelerini önleyerek zaman içinde bu sorunu kökten çözmelidir. Uygar bir kent ve uygar bir yaşam ancak böyle mümkündür. Kentin sokakları, meydanları Köpeklerin doğal ortamı değildir.

Konunun hiçbir duraksamaya meydan vermeden ortaya konulması için 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasasının, Büyükşehir ve İlçe belediyelerine barınak yapma görevi veren 7. maddesinin ilgili bölümleri aşağıdadır.

Büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve sorumlulukları

Madde 7.- Büyükşehir Belediyesinin, yetki ve sorumluklar şunlardır:

a) İlçe ve ilk kademe belediyelerinin görüşlerini alarak Büyükşehir belediyesinin stratejik plânını, yıllık hedeflerini, yatırım programlarını ve bunlara uygun olarak bütçesini hazırlamak.

b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l..

m) Büyükşehir’in bütünlüğüne hizmet eden sosyal donatılar, bölge parkları, hayvanat bahçeleri, hayvan barınakları, kütüphane, müze, spor, dinlence, eğlence ve benzeri yerleri yapmak, yaptırmak, işletmek veya işlettirmek; gerektiğinde amatör spor kulüplerine malzeme vermek ve gerekli desteği sağlamak, amatör takımlar arasında spor müsabakaları düzenlemek, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclis kararıyla ödül vermek.

İlçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve yetkileri şunlardır:

a) Kanunlarla münhasıran Büyükşehir belediyesine verilen görevler ile birinci fıkrada sayılanlar dışında kalan  görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

b) Büyükşehir katı atık yönetim plânına uygun olarak, katı atıkları toplamak ve aktarma istasyonuna taşımak.

c) Sıhhî işyerlerini, 2 nci ve 3 üncü sınıf gayrisıhhî müesseseleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek.

d) Birinci fıkrada belirtilen hizmetlerden; otopark, spor, dinlenme ve eğlence yerleri ile parkları yapmak; yaşlılar, özürlüler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik sosyal ve kültürel hizmetler sunmak; mesleki eğitim ve beceri kursları açmak; sağlık, eğitim, kültür tesis ve binalarının yapım, bakım ve onarımı ile kültür ve tabiat varlıkları ve tarihî dokuyu korumak; kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin geliştirilmesine ilişkin hizmetler yapmak.

e) Defin ile ilgili hizmetleri yürütmek.

M.T.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.