Haberler


Ankara Ulaşım Ana Planı (UAP) muamması
  • Yorumlar: 0
  • 15 Aralık 2013 10:48
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2391
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Ankara Ulaşım Ana Planı (UAP) muamması

0 0

Gazi Üniversitesi, çalışmaları devam eden Ankara UAP ile ilgili bir broşür yayınladı. Broşürün yayınlandığı günlerde Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’in bazı öğretim üyeleriyle yaptığı toplantılarda söylediği iddia edilen sözler tartışma yarattı. Büyükberber’in Ankara UAP karşılığında üniversiteye yeni akademiysen kadrolarının verileceğini söylediği iddia edildi.

Büyükberber’in ayrıca UAP gibi üniversite dışından, çeşitli özel kuruluşlardan gelen proje tekliflerine ağırlık verilmesi gerektiğini, bu projelerin üniversiteye büyük itibar kazandıracağını ifade etmesi de tartışma yarattı. İddialara göre Büyükberber döner sermaye için para kazanmak gerektiğini, üniversite giderlerinin yarısının döner sermayeden, öz kaynaklardan sağlanması durumunda prestij kazanılacağını belirtti. Bilimsel araştırmalara ayrılan kaynağın azaldığını vurgulayan Rektör, önemli olanın para kazandırmak olduğunu ileri sürdü. Bazı öğretim üyeleri ise üniversite bünyesinde son dönemde yürütülen araştırma projelerinin sayısı azalırken özel firmalardan gelen projelere ağırlık verilmesinin yanlış olduğunu vurguladılar.

Deneyimsiz bir kadroyla yapılıyor
Gazi Üniversitesi’nin yayınladığı Ankara UAP planı broşüründe, UAP çalışmasını yürüten kadro dikkat çekiyor. UAP’ta çalışan Gazi Üniversitesi ekibinde ulaştırma uzmanı olarak yalnızca Yrd. Doç. Dr. Yavuz Delice görünüyor. İşin ilginç yanı Delice, Gazi Üniversitesi’nde değil, Yalova Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapıyor. Gazi Üniversitesi bünyesindeki ulaştırma uzmanlarından herhangi biri çalışmada yer almıyor. Ekipte, UAP için kritik bir öneme sahip olan ulaştırma modeli oluşturma işinde deneyimli bir uzman bulunmadığı için modelleme işi deneyimsiz bir taşeron firmaya verildi.

Proje yürütücüsü konumundaki Prof. Dr. Hülagü Kaplan’ın ulaştırma uzmanı olmadığı, asıl mesleğinin işletmecilik olduğu, şehir ve bölge planlamacılığı alanında lisansüstü dereceleri olduğu biliniyor. Yine ekipte yer alan Doç. Dr. Metin Şenbil, Beyoğlu’ndan sorumlu 2 No’lu Koruma Bölge Kurulu’nun reddettiği Topçu Kışlası projesini Koruma Yüksek Kurulu’nca onaylayan ekipte yer almıştı.

Plan ‘ısmarlama’ mı?
Çalışmayla ilgili bir başka konu da yalnızca bir yılda tamamlanacak olması. Ulaşım ana planlarına kaynak oluşturan verilerin toplanması, bu verilerin çeşitli amaçlarla değerlendirilmesi, model kurulması ve başka pek çok alt çalışma ile birlikte UAP’ın bir yılda tamamlanmasının mümkün olmadığı uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Bu durum ve belediyenin, planı beklemeden hızla yol inşaatlarını sürdürmesi, söz konusu planın “ısmarlama” ve piyasa işi olduğu yönündeki iddia ve eleştirileri de destekliyor. Ankara UAP’ın 2014’ün Şubat ayında tamamlanacağının açıklanması, akla yerel seçimleri getiriyor. Melih Gökçek de Belediye ile Üniversite arasında protokolün imzalandığı Eylül 2011 tarihinde bunu belirtmişti. Gökçek, ayrıca bu tür bir çalışmanın o güne kadar yapılamamasının nedenini “mahkeme kararları” olarak açıklamış, “Eğer ben 15 sene içerisinde yeni bir ulaşım planı yaptırsam ve mahkemelerden dönseydi, mevcut olan icraatlarımızdan hiçbirini yapma şansımız olmaz ve her şey, hukuksuz ve kanunsuz olurdu” demişti.

Bu tip konularda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) bilirkişi olarak tayin edildiğini ve geçmişte hiçbir şekilde yapılan planların kabul edilme şansı olmadığını anlatan Gökçek, “Bu nedenden dolayı bugüne kadar yapmadık. Ama artık adalete güvenimiz tam. Bu açıdan Gazi Üniversitesi ile yapacağımız işbirliği neticesinde hukuk yollarında hesap vermeye de hazırız. Üniversitemiz bu işi yapacağı için, en güzelini yapacak” şeklinde konuşmuştu.

soL - Haber Merkezi
Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.