Haberler


ASKİ’den 4.700 liranızı geri almak en doğal hakkınız!
  • Yorumlar: 0
  • 17 Temmuz 2013 14:47
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2613
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

ASKİ’den 4.700 liranızı geri almak en doğal hakkınız!

0 0
Bugünkü Hürriyet Gazetesi’nde Oya Armutçu’nun ilginç bir yazısı yer alıyor “Su abonesi olacaklara iyi bir haberim daha var.” Şeklinde başlayan yazıda Av. Selçuk Bağcı’nın görüşleri şu şekilde sıralanıyor…
Katılım payını mahkeme düşürdü
ASKİ’nin kendi belirlediği tarife ile milyonlarca kişiden su bağlamak için “kanal katılım payı ve şebeke hissesi” adıyla aldığı binlerce liralık bedelin hukuka aykırı olup iptalinin ardından indirime gittiği ortaya çıktı.
FAHİŞ ÖDENEN PARALAR NE OLACAK
ASKİ, iptal kararından önce örneğin Çayyolu’nda 5 bin lira kanal katılım bedeli istediği dairelerden, 300 lira talep etmeye başlamış. Avukat Selçuk Bağcı, ASKİ’ye iptalden önce binlerce lira kanal katılım payı ödeyip, fazla ödedikleri miktarlar için dava açan tüketicilerin sorunlarının hala çözülemediğini söyledi. Bağcı, şu eleştirileri getirdi.
“ASKİ, kendi belirlediği tarifeler yönetmeliği gereği, Ankara’daki tüm tüketicilerden kanal katalım bedeli adı altında fahiş bedeller tahsil etmiş. Öyle ki, Çayyolu civarındaki sitelerde bir daire için 15-20 bin liraya varan kanal bedelleri almıştır. ASKİ’nin tamamen keyfi olan bu uygulamasının dayanağı olan ASKİ Tarifeler Yönetmeliğinin 39. maddesi, sizin daha önce yazılarına konu ettiğiniz şekliyle Ankara 2. Vergi Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.
İPTAL KARARLARI GEÇMİŞE YÜRÜR
Vergi mahkemelerinin iptal kararları geçmişe yürür ve iptal edilen işlemi ilk andan itibaren hükümsüz hale getirir bununla birlikte şayet iptal edilen işlem, düzenleyici bir işlemse, ASKİ tarifeler yönetmeliği gibi bir düzenleyici işlem nedeniyle menfaati ihlal edilen veya hakkı muhkem olan kişilerin, düzenleyici işlemin iptaline ilişkin yargı kararlarının doğurduğu hukuki sonuçlardan yararlanmaları,y hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun 201/217 E, 2011/E16K sayılı ilamı konuyu tereddüte mahal bırakmayacak şekilde aydınlatmaktadır.
ASKİ DÜZELTTİ
Vergi mahkemesinin iptal kararından sonra, ASKİ, mahkeme kararına uygun bir karar alarak iptal kararından önce 5 bin lira katılım bedeli aldığı dairelerden, 300 lira almaya başladı. Ne var ki, iptal kararından önce fahiş ödemeler yapan ve yaptığı fazla ödemeleri talep eden tüketicilerin sorunları hala giderilebilmiş değil. Aynı sitede, aynı tip dairelerde oturan iki komşudan birisi 5 bin lira kanal katılım bedeli öderken, bir diğeri 300 lira ödemiş, 5 bin lira veren tüketicinin yaptığı fazla ödeme halen iade edilmemiş.
YARGI GEREKLİ REFLEKSİ GÖSTERMEDİ
Maalesef yargı mercileri bu konuda gerekli refleksi gösterememiş ve bir çok tüketici yargı eliyle mağdur edilmiştir. Bu tür davalara bakmakla görevli Yargıtay 3. hukuk dairesi, halen kanal katılım bedeli ile ilgili uyuşmazlıklarda iptal edilmiş olan ve iptal kakarıyla birlikte hukuk aleminde hiç doğmamış kabul edilen ASKİ Tarifeler Yönetmeliği 39. maddesinin uygulanması gerektiğini öngören kararlar vermektedir.
ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Şayet, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Vergi Mahkemesi iptal kararından haberdar ise ve buna rağmen anılan kararları veriyorsa, iptal kararının geçmişe yürütülmesi, işlemin, ilk adndan itibaren geçersiz olması ve hiç doğmamış sayılması, İdarenin hukuka aykırı işleminden doğan sonuçları silmek zorunda olduğu, gibi ilkelere ters düşen bu kararları anlamak mümkün değil. Bu kavramların tamamı, hukuk genel ilkesi diye adlandırılabilecek kavramlardır. Bu kuralların aksine uygulama hukuk devleti ilkesini zedeleyecektir.
YARGI İDAREYE SORUMLULUĞUNU HATIRLATMALI.
Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.