Haberler


AKILLAR PAZARA
  • Yorumlar: 0
  • 05 Nisan 2005 22:20
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1851
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

AKILLAR PAZARA

0 0

1960’lı yıllarda Beyşehir gölü, Apa Barajında su seviyesi gereğinden fazla yükselmiş zorunlu kapaklar açılacaktır. Tahliye edilen sularda Hotamış gölü göl yatağındaki ekili arazileri sular altında bırakacaktır. Tarla sahibi Kara Halil ağanında ekili arazileri de sudan zarar görecektir. Kara Halil ağa yirmi kadar ameleyi başka yerden getirtir. Kürekle suya karşı bir metre yüksekliğinde bent yapılmasını ister. Hedefi bir an önce bendin bitirilerek ekili alanların sular altında kalmadan kurtarılmasıdır. Öğle olup yemek saati geldiğinde de amelelerin çalışmasını istemektedir. Kara Halil ağa der ki: Uşaklar sabahtan beri çok yoruldunuz, şimdi dinlenme zamanı, dürümlerinizi alın hem kürek, kürek toprak atıp bent yaptığınızın üstüne çıkın, hem dinenin yemağınızı yeyin, hemide çığnayın.

Nakleden: Himmet Türkoğlu

Akıllar pazara çıkmış, yeni bir akıl almak gerekirse hangi aklı alırdınız diye sorgulamışlar. Pazardan herkes kendi aklını tekrar beğenip almış. Demek ki kendimize o kadar çok inanıyoruz ki seçenekler olsa bile tercihlerimizi yine kendimizden yana kullanıyoruz. 

Elbette insanlar verdikleri kararları onaylayacak, kararlarının arkasında duracak. Bazen verilen kararlar hüsran da getirebilecektir. Hikaye de adı geçen Hotamışlı Kara Halil ağa bütün çabasına karşın tarlalarını sular altında kalmaktan kurtaramaz. Sular çekildiğinde ise aradan yılar geçmiş tarlalar sazlığa dönüşmüştür. Hem yeyin, hem dinenin, hemide çığnayın diyen akıl tarlanın dış kenarındaki sazlıkları sırasıyla tutuşturmağa başlar, tutuşan kuru sazlar bir an da alevden çembere dönüşür Kara Halil ağada tutuşan sazların alevlerin ortasında kalır ve yanarak can verir. Alınan kararlar isabetli olmayabilir yerine göre yanlıştan dönmekte bir erdemdir. Bu erdemi göstermekte zordur. Her durum değişikliğinde sürekli karar değiştiren esen yele göre karar veren insanlarda bir anlamda iç tutarlılık yaşamamaktadır. Mevlana "Ya olduğun gibi görün, Ya göründüğün gibi ol sözleri ile ifade ettiği gibi, eylemlerimizle, davranışlarımızla sözlerimiz bir olmayabilir. Çevremiz bizi olaylar karşısında takındığımız davranışlarla, kararlarla anarlarda öyle tanıyıp hatırlarlar.

Yaşanılan olayların elbet teki her zihinde bir izi kalmakta. Zor günümüzde gördüğümüz küçük bir destek o gün bize dağları bağışlamışsın gibi olur. Varlık içinde bile olsanız tırnak ucu kadar farklı tavır olsa onu da unutmaz hep anımsarsınız. Bana şunu yapmıştı diye. Duruş tavır alış kişiliğinizin bir ibresi göstergesidir. Bu akıl bu olay da bu kararı alır ken, bir başka akıl aynı olay da daha da farklı karar alabilir. Onun için akıl akıldan üstündür denilmekte. Hatta moda bir kavram deyiş oluştu. ""Beyin Fırtınası" Ne oluyor beyinde rüzgâr mı var çok esip de fırtına oluyor. Elbette ki hayır. Temel aynı düşünce, konuda çok sayıda insanın çok sayıda fikir üretmesidir. Bir başka bakışla; hepimizin olabildiğince fikir çeşitliliğini farklı çözüm üretmemize bir olayın birden çok doğrusu olabilirliği üzerine fikir uçuşmaları yapması. Bu bize ne kazandıracak; Bir iş bir eylem bir karar verirken aynı olayın çok farklı boyutlarını görmemizi sağlayacaktır. Farklı boyutun görünmesi ne sağlayacaktır. Farklı doğacak sonuçlarında; bilmeyi önlem ve tedbirlerimizi ya da stratejilerimizi ya da politikalarımızı ona göre geliştirmenizi beraberinde getirecektir.

Çağımız akıl- bilgi- teknoloji çağı.
“Akıllılar düşünürken, budalalar kaleyi içten alırlar.” der Sırp atasözü.
“Akıllı adam aklını kullanır. Daha akıllı adam başkalarının aklını da kullanır.” diye ifade eder B. Show. 

Olaylar karşısında bir akıl yetmeyebilir. Önemli olan çok aklı devreye sokabilmek ve üst düzey de o akıllardan yararlanabilmektir. Kara Halil ağa gibi hem diğnenin, hem yeyin, hemide çığnayın aklı yeterli olmayabilmekte.

Nevsun DUMAN
Uzman Pisikolog

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.