Haberler


Yüz binler kızlı erkekli Ata’sına koştu
  • Yorumlar: 0
  • 11 Kasım 2013 10:20
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1653
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Yüz binler kızlı erkekli Ata’sına koştu

0 0

Türkiye Cumhuriyeti ve devrimlerinin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 75. yılında yüz binlerce yurttaş Anıtkabir’e akın etti. Özellikle gençlerin başlarına “Atam izindeyiz” yazılı kurdeleler taktığı görülürken, “Kahrolsun AKP diktatörlüğü” sloganları atıldı; üzerinde “10 Kasım yas günü değil, mücadele günü” yazan büyük bir pankart açıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın öğrencilerin “kızlı-erkekli” aynı evde kalamayacaklarına ilişkin açıklaması, Anıtkabir’e giden yurttaşların sayısını artırdı.

Atatürk’ün anıldığı bu 10 Kasım, aynı zamanda naaşının Entografya Müzesi’nden Anıtkabir’e taşınmasının da 60. yıldönümüydü. Dün sabah saat 9’u 5 geçe yapılan devlet töreninin ardından Anıtkabir halkın ziyaretine açıldı. Başkentin çeşitli ilçelerinden Tandoğan’a akın eden yurttaşlar, ellerinde Atatürklü Türk bayraklarıyla yürüyüşe geçti. Özellikle gençlerin gruplar halinde Anıtkabir’e yürüdüğü gözlendi. Birçok yurttaş, yanlarına çocuklarını alarak Anıtkabir’e geldi. Anıtkabir girişinde kurulan X-Ray cihazlarından geçen yurttaşların Aslanlı Yol’a ve buradan mozoleye ulaşması zaman aldı. Anıtkabir içerisine binlerce kişinin girmek istemesi nedeniyle izdiham yaşandı.

Sloganlardaki mesajlar
Anıtkabir avlusunu dolduran binlerce yurttaş, bir yandan “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Ya istiklal, ya ölüm. Tam bağımsız Türkiye”, “Kahrolsun AKP diktatörlüğü”, “Tayyip baksana, kaç kişiyiz saysana”, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Atatürk gençliği görev başında” şeklinde slogan atarken, diğer yandan 10. Yıl Marşı, okullarda kaldırılan Andımız ile Gençliğe Hitabe’yi hep bir ağızdan okudu.

İzdiham yaşandı
Bir grup, “10 Kasım yas günü değil, mücadele günü” yazılı pankart taşıdı. Aslanlı Yol’dan avluya ulaşan binlerce yurttaş, Atatürk’ün mozolesine doğru yönelmek istedi. Bu sırada izdiham yaşandı ve uzun süre mozolenin bulunduğu bölüme girilemedi. Genç Fenerbahçeliler de her yılki gibi Anıtkabir’deydi. Anıtkabir önünde toplu fotoğraf çekmek isteyen FB’li gençler, burada uzun süre bekleyince yaşanan izdiham daha da arttı.

Mozole rengârenk oldu
Halk, Anıtkabir’den içeri girmek için dakikalar boyuncu, yoğun kalabalık içinde bekledi. Zor da olsa içeri giren yurttaşlar, mozoleye kırmızı-beyaz karanfil ve güller bıraktı. Bazı yurttaşların, yere eğilerek mozoleyi öptüğü görüldü. Bırakılan karanfil ve güller nedeniyle, mozole çiçek bahçesine döndü. İçerideki yoğunluk nedeniyle bayılan bir kadın, görevli askerler tarafından sedye ile ambulansa götürüldü. Bazı yurttaşlar, Anıtkabir’e ellerinde bayraklarla gelen türbanlı kadınlara “Helal olsun size” diyerek ilgi gösterdi. Yaklaşık 1 milyon kişinin akın ettiği Anıtkabir üzerinde gün boyunca bir polis helikopteri uçuş yaptı.

Polis konsere izin vermedi
Öte yandan Müzik Eğitimcileri Derneği, 10 Kasım günü Anıtkabir’in bulunduğu Tandoğan Meydanı’nda konser vermek istedi. Bu amaçla, şehir dışından içinde ses sistemi ile sahneyi taşıyan bir TIR Ankara’ya doğru yola çıkarıldı. Dernek, konser için valiliğe başvurdu. Ancak valilikten herhangi bir dönüş olmadı. Konser için ekipman taşıyan TIR, 10 Kasım saat 03.00’te Tandoğan’a geldi. Ancak polis, TIR’ın meydanda beklemesine izin vermedi. Bu nedenle araç bölgeden ayrıldı. Derneğin düzenlemek istediği konser de iptal edildi.

Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.