Haberler


Mimarlar Cumhurbaşkanlığı’nda Saraçoğlu Zirvesinde Buluştu
  • Yorumlar: 0
  • 05 Eylül 2013 14:26
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1789
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Mimarlar Cumhurbaşkanlığı’nda Saraçoğlu Zirvesinde Buluştu

0 0

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında, Ankara Ticaret Odası  Çevre Şehircilik Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla  köşkte  Saraçoğlu Mahallesinin geleceğini konuştu.  Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Şube  Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, İkinci Başkan Hazeli Akgöl, Sayman Üye Ali Atakan, Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Batuman, Elvan Altan Ergut, Tuğba Arslan katıldı.
 
Saraçoğlu Mahallesinin görüşüldüğü basına kapalı toplantı hakkında bugün basın toplantısı yapan Mimarlar Odası Yöneticileri süreçten umutlu olduklarını söylediler. Atatürk orman Çiftliği, ODTÜ Yolu ve Cumhurbaşkanlığı ile yapılan Saraçoğlu görüşmesinin aktarıldığı basın toplantısında yöneticiler, kent mücadelesinde, mimarlar odası  hem muhalefet eder hem de, çözüm üretir dediler.
 
Devlet Mezarlığı Tören yolunun kapatılmasına tepki.
Ankara Şube başkanı Ali Hakkan:  Atatürk Orman Çiftliğinde, yapılan başbakanlık hizmet binası nedeniyle, Başbakanın Devlet Mezarlığı tören yolunun kapatılmasına dair  söylemini değerlendirdi.  Hakkan “Devlet Mezarlığının da içinde bulunduğu Başbakanlık hizmet binasının bulunduğu alanda sit derecesini düşürülerek bu alandaki protokol yolunun kapatılması düşünülmektedir. Devlet Mezarlığı yarışma ile elde edilmiş önemli bir alandır. Ne yazık ki başbakan buna tahammül edememiş ve kapatılmasını istemiştir. Ne demokrasi anlayışı ne de bu ülkenin tarihi değerlerine sahip çıkma anlayışıyla bağdaşmayan bir yaklaşımdır. Bunu protesto ediyoruz” dedi. Bu süreçte Koruma Kurullarının da sorumluluğunun çok büyük olduğunu belirten Hakkan, Koruma Kurullarının kamu yararına kararlar veren bir kurum olmaktan uzaklaştığının da altını çizdi.
 
Başbakan Atatürk Orman Çiftliğine Konut Yapıyor
Ankara Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliğinin son durumunun gerçekten içler acısı olduğunu, Başbakanlık Hizmet Binası ile bağlantılı olarak devam eden Atatürk Orman Çiftliği talanın hızlanmış olduğunu,  Devlet Mezarlığının tören alanı girişinin tam Başbakanlık Hizmet Binasının karşısına gelmesinden dolayı Başbakanlığın o yolu görmek istemediğini, bariyerlerle kapatılmak istendiğini, bunun için de bir plan yapıldığını belirterek, Devlet Mezarlığı  Kurtuluş Savaşında şehit düşenlerin, devlet büyüklerinin yattığı  özel bir yerdir diyen Candan,  bu derece kişisel ve ben merkezci bir yaklaşımın bütün Türkiye tarihi değerlerini hiçe sayan bir yaklaşımla  ele alınması doğru bir yaklaşım değildir.Atatürk Orman çiftliği etap etap halka kapatılıyor ve başbakanlık hizmet binası ile orada kuş uçurtulmayacak demiştik şimdi bunlar gerçekleşiyor.  Başbakanlık Hizmet Binasının bulunduğu alanın tarihi sit alanı olduğunu, hizmet binasının bahçesi yapmak üzere, tarihi sit derecesinin kaldırıldığını biliyoruz. Şimdi Başbakan Atatürk orman Çiftliği alanına başbakanlık konutu da yapıyor.  Orası halka ait bir alan olmakta çıkıp Başbakanın çiftliği hainle geliyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Kamusal bir alan olarak kullanılması gereken bir alan, Başbakanın çiftliği haline geliyor ise buna karşı seslerimizi yükseltmemiz gerekiyor.” Dedi. Candan, AOÇ’nin Ankaralıların ve Türkiyelilerin önemli bir değeridir ve başbakanın çiftliği olarak kullanılamaz” dedi.
 
ODTÜ Yolu’nda Rektörden Randevu Talebi
Basın toplantısında ODTÜ yolu da tartışıldı ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi bu yolu bir çözüm olamayacağını, rektörün bilimsel açıklamalarına katıldıklarını ancak yolun onayı da olsa dava süreceklerine taşıdıklarını söyledi. Mimarlar Odası Ankara Şube başkanı, Ali Hakkan ODTÜ rektöründen randevu istediklerini, söyledi, ODTÜ’de binlerce ağacın kesilmesine müsaade etmeyeceklerini dile getirdi”.
 
ODTÜ Yolu Plansızlığın Planı
Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Tezcan Karakuş Candan, ODTÜ’den geçecek yolu plansızlığın planı olarak niteledi, rektörün açıklamasında bu yolunda çözüm olamayacağı açıklamasına, sorunu çözemeyecek bir yolun yapılmasını da doğru olmadığını ifade etti.  Bu yol plansız bir sürecin planlamasıdır.kimse o kadar ağacın kesilerek  yol yapılmasına mahallerin duvarlarla birbirinden ayrılmasın müsaade etmez” dedi
 
Saraçoğlu Mahallesi için Taraflar bir arada.
Cumhurbaşkanı himayesinde yapılan toplantıda tarafların Saraçoğlu Mahallesinin geleceğine dair umutlu olmaları zirveye damgasını vurdu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan,  çok değerli olan bu alanın  kamusal bir kullanımla yarışmaya açıldığını fikir yarışmalarının  sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığını, Saraçoğlu mahallesinin nefes alacak bir alan olması gerektiğini her türlü işbirliğine hazır olduklarını Cumhurbaşkanına ilettiklerini,  Ankara Ticaret Odası Mimarlar Odası ve Çvere Şehircilik Bakanlığından  temsilcilerle oluşacak bir komisyonun önümüzdeki hafta bir araya gelerek, genel ilkeleri belirleyeceklerini ifade etti.  Hakkan bu süreçte tarafların bir araya gelmesi olumlu Cumhurbaşkanın hiç görev alanı olmadığı halde sorumluluk üstlendi, kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanın başkanlığında gerçekleştirilen zirveye ilişkin, devlet adamlığının gereği olarak sorunu çözmeye yönelik bir yaklaşım,   sorunun taraflarıyla değerlendirilmesi, ben bilirimci yaklaşımlardan uzak, tarafları saflaştıran değil buluşturan  katılımcı bir yöntem belirlenmesi, uzun süredir görmediğimiz bir durum bu adımın önemli olduğunun altını çizdi.
 
Candan  Cumhurbaşkanının projeler için heyecanlandığını dile getirdi.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan “Saraçoğlu Mahallesinin Ankara’ya kamusal alan olarak kazandırılma taleplerini Cumhurbaşkanına ilettiklerini belirterek Saraçoğlu Mahallesinin riskli alan ilan edilmesiyle  ilgili süreçte toplumun ve bizlerin bir güven sorunu oluştuğuna değindi. Candan “  Katılımcı bir model olmadan en güzel projede uygulansa, başarısız olur dedi ve Ulucanlar Cezaevi’nin müze olma sürecinin  Saraçoğlu Mahallesinde de uygulanmasını önerdi, protokol yapılması gerektiğini ifade etti. Candan Cumhurbaşkanının “ Türkiye de bir tane de düzgün iş yapılacağını herkes görsün buna özen gösterin “  dediğinin altını çizdi yani bu süreç katılımla, kurumlar arası iletişimle çözülürse gerçekten Ankara ve Türkiye için önemli bir değer kazanılmış olur dedi. Mimarlar odası sadece muhalefet etmiyor, çözümde üretiyor diyen Candan, “Bu süreçte bütün birikimlerimizi Saraçoğlu Mahallesinin Ankaralılara ve Türkiyelilere nefes aldıracak bir alana dönüşmesi için paylaşacağız” dedi

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.