Haberler


Kızılay yine ‘biberlendi’
  • Yorumlar: 0
  • 12 Eylül 2013 11:27
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2054
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Kızılay yine ‘biberlendi’

0 0

Başkentin merkezi Kızılay ve çevresi iki ay aradan sonra yine yoğun protestolara sahne oldu. ODTÜ’den otoban geçirilmesi nedeniyle düzenlenen protestolara destek sırasında Hatay Armutlu’da yaşamını yitiren Ahmet Atakan için önceki gün başkentin birçok yerinde gösteri düzenlendi. Göstericiler, ölüm haberinin duyulmasının ardından Twitter’dan akşam saat 20.00’de toplanılacak bölgeleri duyurdu. Önceki gün saat 20.00’ye doğru Kızılay’da göstericiler toplanmaya başladı. Göstericilerin, haziran ayındaki eylemlerde polis kurşunuyla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yerde toplandıkları gözlendi.

Polisten duvar
İnsanların toplanması üzerine güvenlik görevlileri, Kızılay ve çevresinde yoğun önlemler aldı. Önlemlerin merkezi Güvenpark çevresinde daha da sıkılaştı. Güvenpark’taki dolmuşlar, akşam saatlerinden itibaren duraklarına sokulmadı. Saatlerin ilerlemesi ve karanlığın çökmesinin ardından özellikle Başbakanlık binası ve çevresinde bir polis helikopteri çok alçaktan uçtu ve göstericileri aydınlatma projektörü ile izledi. Milli Müdaafa Caddesi ise adeta sivil ve resmi kıyafetli polislerin akınına uğradı. Caddede ilerleyen saatlere kadar gözle görülür bir polis kalabalığı dikkat çekti. Akşamın ilerleyen saatlerinde Kızılay’da yaklaşık 5 bin kişi toplandı. Göstericiler, haziran ayındaki eylemlerde yaşamını yitirenlerin ve Atakan’ın fotoğraflarını içeren dövizler, Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşıdılar.

Ağır müdahale
Kızılay’daki eylemcilere ilerleyen saatlerde polis müdahale etti. Ancak biber gazı kullanımı o kadar yoğunlaştı ki eylemciler Meşrutiyet Caddesi, Konur Sokak ve Kolej yönüne doğru kaçtı. Polis helikopterinden biber gazı atılması, etki alanının da genişlemesine neden oldu. Gazın etkisi rüzgârın etkisiyle Maltepe ve Sıhhiye’ye kadar ulaştı. Sıhhiye’de duraklarda bekleyen çok sayıda kişinin yoğun olarak gözlerinden yaş geldiği, öksürdükleri dikkat çekti. Bölgede gaz etkisinin yoğunlaşması bazı yurttaşların “Opera bölgesinde de müdahale mi var?” diye Ulus yönünden gelenlere sormasına neden oldu.

Konur’da ağaç yanmasın endişesi
Ankara merkezin en dar sokaklarından biri olan Konur Sokak’taki polis şiddeti ise yurttaşları bezdirdi. Çevik Kuvvet polisleri, sokakta yürüyenlerin eylemci olup olmadıkları sorusunu akıllarından bile geçirmedin, her hareket edeni “gazladı.” Haziran direnişi sırasında revir olarak kullanıldığı için polis tarafından basılan Mülkiyeliler Birliği’nde yine aynı korku yaşandı. Polisin attığı gaz bombaları ile bir otelin bahçesinde yangın çıktı. Esnafın “ağaç yanmasın” endişesi ile itfaiyeyi beklemeden yangına müdahale ettikleri görüldü.

Kennedy’de çatışmaya devam
Kızılay’da yoğun gaz bombasıyla yapılan müdahalenin ardından yurttaşlar Kennedy Caddesi’nde toplandı. Haziran ayındaki direniş boyunca hemen hemen her gece çatışmalara sahne olan cadde, önceki gece de Kızılay’daki olayların ardından karıştı. Cadde üzerinde toplanan yaklaşık 200 kişiye polis, TOMA, akrep ve gaz bombasıyla müdahale etti. Cadde üzerine barikatlar kuruldu ve yakıldı. İki kez müdahale eden çevik kuvvet polisleri burada da çok yoğun biber gazı kullandı. Müdahalenin ardından bir otomobilin camlarının kırıldığı görüldü. Ancak araca polisin mi eylemcilerin zarar verdiği belirlenemedi.

 SERTAÇ EŞ/SİNAN TARTANOĞLU/MERT TAŞÇILAR
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.