Haberler


‘İnsanlık’ henüz yıkılmadı
  • Yorumlar: 0
  • 24 Nisan 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2081
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

‘İnsanlık’ henüz yıkılmadı

0 0

HAFIZALARINIZI BİRAZ YOKLAYINIZ YIL 2001 TALİBAN HEYKELLERİ TOPÇU ATEŞİYLE YIKIYOR! VE ON YIL SONRA YIL 2011 NELER OLUYOR ACABA !!!

“Put” diye her tür tarihsel kültür mirasını bile düşman görüp yok eden Taliban kuvvetleri: 1700 yıllık 55 metre yüksekliğindeki dünyanın en büyük Buda heykellerini 2001 yılında topçu ateşiyle  yıktı. Bu haberi gazetelerde ilk okuduğumdan bu yana hafızama yerleşmişti  nasıl olur da bir taş , bir yapı insanların nefret etmesini sağlayabilir diye. Ama oluyor ve hala devam ediyor. Gönderen: BİR OKUR......?

 

 

‘İnsanlık’ henüz yıkılmadı

Heykelin yıkım kararını protesto etmek için toplananlar “İnsanlık için boyun eğme”, “Kars’a sahip çık, boyun eğme”, sloganları atarak yıkım kararına karşı durdu.

Heykeltıraş Mehmet Aksoya ait Karstaki henüz tamamlanmamış “İnsanlık Anıtı”nın, dün uygulanması planlanan ilk yıkım aşaması gerçekleşemedi. Heykelin yıkımını protesto etmek için toplanan Karslılar, üniversite öğrencileri ve sanatçılar heykelin önünde bir basın açıklaması yaptı.

Protestoya aralarında sanatçılar Rutkay Aziz, Edip Akbayram, Suavi, Mehmet Güleryüz, Onur Akın, Tarık Akan, Menderes Samancılar ve CHP Denizli milletvekili adayı İlhan Cihaner de katıldı. Protestoda “Anıtlar yıkılır, sahneler kapatılır, boyun eğme”, “İnsanlık için boyun eğme”, “Kars’a sahip çık, boyun eğme”, “Anıtı yıkanlar, memleketi satanlar” sloganları atıldı. Son çağrı olarak sanatçıların kaleme aldığı ve imzaladığı, Cumhurbaşkanına yollanacak mektup ise Rutkay Aziz tarafından okundu.

Yıkımı gerçekleştirecek işçilerden edindiğimiz bilgilere göre, yıkım işlemlerinin dünkü ilk adımı halkın ve sanatçıların tepkisinden çekinildiği için ertelendi. Ancak işçiler, yıkımın 60 gün içinde yapılması yönünde talimat aldıklarını söylediler. Ayrıca önceki gün heykelin sol omzundan bir parçanın, yıkımın nasıl gerçekleşeceğini saptamak için üniversiteye analize gönderildiği bildirildi. Avşin İnşaatın “İnsanlık Anıtı’nın kaldırılması” adı altında aldığı yıkım ihale bedeli ise 272 bin TL olarak gösteriliyor.

Aksoyun avukatı Turgut Kazan sürecin hukuksal boyutunu özetledikten sonra şöyle konuştu: “İnsanlık ve barış simgesi, birilerini rahatsız ettiği için Başbakan Erdoğan da rahatsız olanların oyunu kendine çevirebilmek amacıyla bu tutumu sergilemiştir. 17 Mart’ta yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemenin başkanı Kayseri’ye sürülmüş, yürütmeyi durdurma kararı alan heyetin üyesi de idare mahkemesi başkanı olarak atanmıştır. Böyle bir süreçte artık Türkiye’de hiç kimsenin etkin bir yargı denetiminden yararlanma, adil yargılanma hakkı kalmamıştır. Anıtı yıkmak için iskele kurdular. Vinç yola çıktı geliyor. Kültür Bakanı’na siz öylece duruyorsunuzdedim. Bakan da bunun üzerine 21 Nisan’da belediyeye yeni bir yazı yazdı. Bu yazıdan çıkacak anlam şudur; Bu durumda anıtı yıkamazsınız. Bunun için belli prosedürleri uygulamanız gerekir.Ben biliyorum ki Belediye Başkanı bir tek şeye inanıyor, o da Başbakan’ın talimatı. Dolayısıyla bu işlemleri yapmayacak.”

‘Heykelin kalbini arıyorlar’

Protestoya “İnsanlık Yıkılamaz” yazılı tişörtle katılan Aksoy ise heykelin ve sanatın onurunu korumak için buluştuklarını belirterek “Sanat ruhu temizler, kafanızı ucubelerden kurtarır, demek için buradayız. 23 Nisan gibi önemli bir günde yıkımı başlatmamak için buradayız. Bugün heykeli idam edecek cellatlar buradaydılar, heykelin kalbini arıyorlardı, delikler açtılar...” dedi. Bedri Baykamın selamlarını ileten ve Baykama yapılan saldırıyı kınadıklarını belirten Aksoy, ayrıca dün İstanbulda YGS protestosu için toplanan liseli öğrencilerin de yıkımı protesto ettiklerini söyledi.

Mehmet Aksoyun “suç ortağım” diye nitelediği Karsın eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ise “Onlar kendilerini yıkacaklar, insanlığı yıkacaklar, anıtı değil” diyerek yıkıma tepki gösterdi. Müzisyen Suavi “Sanat üzerinden yapılan mesele ülkedeki bütün muhaliflere bir başkaldırıdır, bir sansürdür” diyerek yıkım kararını eleştirirken ressam Mehmet Güleryüz ise “Bu varlık başka bir varlığı ortaya çıkardı: Yıkanları. Bir sanatçının ve bir halkın iradesiyle burada yükselen anıt, bir insanlık haykırışı. Vazgeçin bu yıkımdan çünkü çok büyük bir leke bu” dedi.

CEREN ÇIPLAK - Cumhuriyet

 


Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.