Haberler


‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ bu sezon da sahneleri sallayacak
  • Yorumlar: 0
  • 30 Eylül 2012 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2077
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ bu sezon da sahneleri sallayacak

0 0

Nikolay Vasiliyeviç Gogol’ün 1842 yılında yazdığı, “Bir delinin değil, adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın” yaşamını anlatan “Bir Delinin Hatıra Defteri”, 2012-2013 sanat sezonunda da başkentli izleyiciler ile buluşacak. “Bir Ankara Polisiyesi: Behzat Ç.” adlı dizideki rolüyle “fenomen” haline gelen Erdal Beşikçioğlu’nun rol aldığı oyun, geçen 4 sezonun “en çok izlenen oyunu” oldu aynı zamanda. 2009’dan bu yana 273 kez sahnelenen oyunu bugüne değin 35 bine yakın Ankaralı izledi.

Ankara Devlet Tiyatrosu’nun (ADT) 4 Ocak 2009’da açılan Stüdyo Sahnesi’nin açılış oyunuydu “Bir Delinin Hatıra Defteri.” 2009’da, bu oyun sahneye konulduğunda, oyunun başkahramanı Erdal Beşikçioğlu, yazar Ayşe Kulin tarafından kaleme alınan, “Köprü” adlı romandan esinlenilerek çekilen dizi filmde “Vali” rolünü canlandırıyordu. O dönem de büyük ses getirmişti Beşikçioğlu’nun rol aldığı “Bir Delinin Hatıra Defteri.” Ancak ne zaman ki Beşikçioğlu “Bir Ankara Polisiyesi: Behzat Ç.” adlı dizi filmde “Behzat Ç.” karakteriyle çıktı televizyon izleyicisinin karşısına, işte o zaman bu oyun da aynı dizi gibi Ankara’da bir “fenomene” dönüştü. Tam 4 sezondur oyunun biletleri yok satıyordu. DT gişelerinde yurttaşlar oyun bileti alabilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruk oluşturuyorlardı.

Ankaralı oyuna âşina...
Aslında Ankaralılar bu oyunu çok iyi biliyorlar. Çünkü 1970’li yıllarda da çok popülerdi “Bir Delinin Hatıra Defteri.” Ancak o yıllarda sahnede Erdal Beşikçioğlu değil Genco Erkal vardı. Ankara Sanat Tiyatrosu’nda uzun yıllar sahnelenen oyunun Ankara DT tarafından yeniden 2009’da sahneye taşınacak olması başta tiyatroseverler tarafından yadırganmıştı. Tiyatro eleştirmenlerinde, “Oyun kesinlikle Genco Erkal’ın oynadığı oyunun yerini tutmaz” düşüncesi hâkimdi. Ancak Cem Emüler’in rejisi, “demir kafesli” dekor ve Beşikçioğlu’nun oyunculuğu bu düşünceyi yıktı. Şimdilerde tiyatro eleştirmenleri Türkiye’de “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı oyun denildiğinde akıllara ilk Beşikçioğlu’nun geldiğinden söz ediyorlar. Hatta geçen sezon oyunu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da izlemiş ve aynı yorumda bulunarak, “Ne yalan söyleyeyim bu kadar başarılı bir oyunculuk beklemiyordum. Erdal Beşikçioğlu’nun performansı gerçekten çok yüksek. Müthiş bir oyuncu olduğunu bir kez daha sergiledi” demişti.

1 saat yürekler ağızda...
Bir delinin değil, adım adım deliliğe giden, yaşadığı gerçeklerle baş edemeyen bir adamın” öyküsünü anlatan oyun, bir vincin üzerinde bulunan Beşikçioğlu’nun kakofonik (uyumsuz ses) sesleriyle başlıyor. Beşikçioğlu oyunda, vinç üzerinde hareket ettiği gibi, yer yer sahneye örülen demir kafeslerin üzerinde de yürüyor. Oyun sırasında sahnedeki oturma düzeni nedeniyle oyuncu ile izleyici birbirine çok yakın mesafede. Dolayısıyla izleyiciler oyunda Beşikçioğlu’nun rol gereği ağzından akan salyalara, alnından damlayan terlere yakından tanık. Hatta öyle ki Beşikçioğlu vincin üzerinde hareket ederken izleyicilerden, “Şimdi düşecek, bir yerine bir şey olacak” sesleri yükseliyor. İzleyiciler, 1 saat 25 dakika süren tek perdelik oyunu, yürekleri ağzında izliyor. Ankara DT yönetimi, bu oyun için tiyatro salonlarına az sayıda izleyici kabul edildiğini, buna karşın oyunun bugüne değin 273 temsil verdiğini ve bu 273 temsili 35 bine yakın Ankaralının izlediğini dile getirdi. Oyun, bu sezon da, 9, 10, 11 ve 13 Ekim’de, Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde, 23, 26 ve 28 Ekim’de de Stüdyo Sahne’de başkentlilerin yeniden beğenisine sunulacak.

SELDA GÜNEYSU
Cumhuriyet

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.