-
Hayatı poşetleme !
Pazar Filesine Dönüş
Etrafınıza bir bakın! Heryer poşet atıklarıyla dolu. Evimizde dahi bir sürü poşet var. Marketlerden fazla fazla poşet alıyoruz. Sağlam kalanını çöp torbası yapmak için. En ufak bir ıvır zıvır, kitap, toka için dahi poşetlerle donatıyoruz ellerimizi. Bu poşetler geri dönüşüm maliyeti yüksek olduğu için sürekli yeniden üretiliyorlar, ve her an hayatımızdalar. Peki hiç düşündük mü bu poşetlere noluyor? Doğada çöp olarak birikiyorlar, ve yok olmaları 400 yıl sürüyor. Herbirimiz poşet kullanımımızı azaltarak bu gidişatı durdurabiliriz. Bu blog bunun çabasını veren bilinçli insanların yeridir.Fileyle veya bez çantayla alışveriş yapanların fotoğrafları için: ibekingg@gmail.com
Naylon canavarı mısınız?
Türkiye’de 5 kişiden biri naylon poşet yerine alışverişlerinde bez torba kullansa, bir nesil boyunca ülkemiz 31 milyar 46 milyon 400 bin naylon poşetten kurtulacak.
Çünkü, bez torba kullanmak, bir kişi için haftada 6, ayda 24, yılda 288, yaşam boyunca ise 22 bin 176 plastik poşeti kullanmamızı engelliyor
Tarih: 17 Ağustos 2009 09:21 Ekleyen: Beğenme: 0
-
16 .08.2009 Pazar 16:16
İstanbul 30C
16 Ağustos 2009
Bekir COŞKUN
bcoskun@hurriyet.com.tr
Tarladaki apartman...
SEYAHAT ederken belki siz de görmüşsünüzdür; tarlanın ortasında bir apartman...
Öyle bakarım uzun uzun...
Etrafta başka bina yok, dört bir yanı dümdüz arazi.
Tarladaki apartmanın rengi pembe.
Dört katlı.
Balkonları da var...
Oraya dik çatılı sevimli bir çiftlik evi yapmak varken, insan tarlanın ortasına niye apartman yapar?
Acaba kenti tarlaya mı getirmeye çalıştı yapan?
Kapı zili de koymuştur.
Belki parası vardır, sınıf atlamak istiyor, ama atlayamıyordur. O da kentteki en büyük şeyi getirdi tarlaya:
Apartmanı...
*
Dünyanın her yerinde kentlerde yer dar olduğu için, insanlar yan yana oturmak yerine üst üste otururlar.
Diyelim ki otuz katlı bir apartmanın duvarlarını kaldırın bir an; üst üste uyuyan otuz kişi, üst üste mutfakta bulaşık yıkayan otuz kadın...
Tuvaletlerde üst üste...
İyisi mi koyun duvarları yerine...
*
İnsan niye uçsuz-bucaksız geniş arazinin ortasına apartman yapar?...
O hangi özlemdir?..
Ben biliyorum; ineklere, eşeklere, köpeklere, tavuklara da kızıyordur tarladaki apartmanın sahibi.
Çünkü onlar “apartman”ı bozuyorlardır.
Tıpkı apartmanın tarlayı bozduğu gibi...
Muhtemelen apartmanın kapısında telleri bağlı olmayan zil panosu da vardır, içinde kapıcı olmayan kapıcı dairesi de... Ve önünde iskemlede oturmuş apartman sahibi...
*
İnsan niye tarlaya apartman yapar?..
Plajdaki şalvarın, tarladaki karşıtı mı?..
Estetiğini arayan zevk
Tarih: 17 Ağustos 2009 09:20 Ekleyen: Beğenme: 0
-
ÇEVREYE KARŞI DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUM.
ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDEN ALDIĞIMIZ BUNCA NAYLON POŞETİN NERELERE GİTTİĞİNİ MERAK EDİYORMUSUNUZ? POŞET İÇİNDE ALDIĞIMIZ MALZEMELERİ TEKRAR TEKRAR POŞETLERE KOYUYORUZ. BU POŞETLERİN DOĞADA KAYBOLMASI İÇİN TAM 1000 YIL GEREKİYORMUŞ. EVET BİZLERE BEDAVA VERİLEN POŞETLERİN AMACI YILLARCA DOĞAYA ZARAR VERMEK OLAN PETROLTÜREVİ TERMOPLASTİK OLAN POLİETİLENDEN ÜRETİLİYOR.
ŞİMDİ BİZLERE GÖREV DÜŞÜYOR YARINLARIMIZA TEMİZ BİR ÇEVRE BIRAKMAK İÇİN , DOĞAYI KORUMAK ADINA NAYLON POŞET TÜKETİMİNİ AZALTMAK ,KALDIRMAK ÖZELLİKLE AVM.'LERDEKİ KULLANILAN POŞETLERİN YERİNE FİLE KULLANIMI VEYA DOĞAYA ETKİSİ OLMAYAN BEZ TORBA V.S. KULLANILAMASINI TEŞVİK EDİLMESİNİN SAĞLANMASI GEREKİYOR.
POŞET KULLANIMINI DÜŞÜREN İLK ÜLKE İRLANDA, GÜNEY AFRİKA'DA 2003 YILINDA YASAKLANDI. BANGLADEŞ,TAYVAN'DA ÇEVREYE DUYARLI POŞETLER KULLANILMAYA BAŞLANILMIŞ,YIL SONUNA KADAR İTALYA VE FRANSA'DA NAYLON TORBALARI YASAKLAYACAKLARMIŞ. POŞETLERİ MISIR VE AYÇİÇEK YAĞINDAN ELDE ETMEK İÇİN HÜKÜMETLERİN ÇALIŞMALARININ SÜRDÜĞÜ BİR ORTAMDA TÜRKİYE'DE ANKARA METRO GROSSMARKET 'DE ÇEVREYE DUYARLI POŞET KULLANILDIĞINI ÖĞRENDİM.
NAYLON POŞETLERLE İLGİLİ BİR KAMPANYA BAŞLATSAK VE ESKİDEN OLDUĞU GİBİ FİLE KULLANSAK BELEDİYE TARAFINDAN DOĞADA ERİYEBİLEN ÇÖP POŞETLERİ DAĞITILSA DAHA GÜZEL BİR ÇEVREYE KATKIMIZ OLMAZ MI HEM AYRICA “FİLE BOŞKEN CEBİNİZE GİREBİLİYOR" OLDUKÇA DA KULLANIŞLI. KAMPANYAMIZ ÖNCELİKLE NAYLON POŞETLERİN PARAYLA SATILMASI YÖNÜNDE OLMALI.
AVM YÖNETİCİLERİNE SESLENİYORUM LÜTFEN POŞETLERİ PARAYLA SATALIM, TÜRK HALKI SİZLERİN ARKANIZDA OLACAKTIR. PLASTİK TORBAYA HAYIR
Tarih: 16 Ağustos 2009 16:10 Ekleyen: Beğenme: 0
-
Merhabalar,
Ben Konutkent - 2 A-7 Blok sakiniyim, civarda oturanlar bilir, tam karşısında Buffets Cafe var.
2 sene boyunca sabah 6 da başlayan inşaat gürültülerini çektik. İnşaat bitince, gürültü bitti diye sevinirken bu sefer de haftanın her günü sabah 7 de başlayıp gece 12 de biten sonuna kadar açtıkları müzikleri başladı. İnanırmısınız sabahları müzik sesi -hatta şarkı sözleri- evin iç taraflarında bile duyuluyor. Ayrıca sabahın bu kadar erken bir saatinde niye müziğin bu kadar açıldığına hiç bir anlam veremiyorum.
Apartmanda bu gürültüden sadece şikayetçi olan biz değiliz ve defalarca kendilerini arayıp şikayetimizi belirmemize rağmen hiç bir şey değişmiyor. Ne sabah ne gece uyuyabiliyoruz.
Tarih: 16 Ağustos 2009 15:55 Ekleyen: Beğenme: 0
-
Yazık!
Belediye semt birimiyle köy mezarlığı arasındaki fidanlık kısmen yanmış yanmıştır.
Tarih: 16 Ağustos 2009 15:40 Ekleyen: Beğenme: 0
-
ankaralılar caddesi kent meydanına yakışan cadde olmak için kolları svadı ! Caddeye daksil kovalarıyla beyaz trafik çizgileri çizdiler
Tarih: 16 Ağustos 2009 15:25 Ekleyen: Beğenme: 0
-
Dediğiniz çalışmayı biliyorum Afyon Valiliği tarafından desteklenen projedir. İl Özel İdaresi katkı sağlıyor.Bunu dernekle paylaşmıştım dediğinizi yaptım. Ağaç bakımına beklediğim ilgi ve destek gelmedi ve bu bende büyük bir hayal kırıklığı yarattı Sahadaki başıboş köpeklerde olunca bende sulama yapamadım uzun süre bir cihaz aldım köpeklere karşı. Kasım dönemimde askere gideceğimden dolayı fidanlar artık kime emanet bilmiyorum çünkü buraya benden başka bakan yok. Zaten bir gün gitcektim umarım bir şey olmaz fidanlarıma.
Tarih: 14 Ağustos 2009 02:02 Ekleyen: Beğenme: 0
-
Cayyolu sakinlerinin hayvan sevgisini ve orada bulunan ortamin kopek bakimina uygun oldugunu bildigim icin acil olarak bilginize, yardiminiza ihtiyacim var... sitedeki hayvanseverler olarak ANKARA'DA cankayanin gobeginde baktigimiz 3-5 kopek var senelerdir... kulubeler yapildi, asililar (kuduz, karma, parazit) ve kesinlikle saldirgan degiller... yavrulari oldu zamaninda ve sahiplendirdik... ancak simdi hayvan sevmeyen insanlar kopeklerimizi YOK ETMEYE calisiyorlar... Bu kopeklerimizden bilhassa ikisine biran once gerecek bir yuva bulmamiz gerekiyor... HERAN HERSEYI YAPMAYA KALKABILIR O HAYVAN DUSMANLARI...
GOLDEN KIRMASI ANNE'NIN ADI SARI, (KISIRLASTIRILDI) SAPSARI BIR KOPEK, 3 YASINDA
SARI'NIN OGLU'NUN ADI BEYAZ, BEMBEYAZ, UZUN TUYLU, KALKIK, KABARIK KUYRUGU VAR, 2 YASINDA
SARI VE OGLU BEYAZ HEP BERABER YASADILAR VE COK IYI ARKADASLAR O YUZDEN AYRILMALARINI ISTEMIYORUZ VE IKISINI BERABER ALABILECEK BIR AILE, YUVA ARIYORUZ...
IKISIDE ASILI VE COK AKILLILAR...
FOTOGRAFLARI EKTEDIR
Uzun zamandir mucadelesini veriyoruz ancak artik iyice zorlasti kopeklerimize burada bakmak... barinaklara guvenemiyoruz ve cevremizde bahcesi olan, duzgun bakabilecek insanlar bulamiyoruz... isteyenler ya bagli tutacak oluyor dukkanin vs onunde ya da dovusturmek!!!! icin ariyorlar... BANA ACIL YARDIMCI OLABILIRSENIZ COK SEVINIRIM... kopekler cok akilli, egitimli, asili ve cok ama cok guzeller (annne sapsari, oglu bembeyaz)... bana erokyuksel@yahoo.com ya da 0 536 680 15 98 den ulasabilirsiniz...
saygilarimla...
erok yuksel
Tarih: 14 Ağustos 2009 01:58 Ekleyen: erokyuksel Beğenme: 0
-
haftasonu afyona bir işim için gitmişdim ...Şehirde damla yağmurlama sistemi ile kurulan yeni bir orman projesinden bahseden afişlere rastladım ...
Cabanın ilgililerine duyurmak istedim ...
Belki ilgilenirler diye ...
Tarih: 13 Ağustos 2009 00:54 Ekleyen: Beğenme: 0
-
egitim ile ogretim arasındaki fark
[ orijinal ekşi sözlük ]
DERSANE İLE OKUL ARASINDAKİ FARKLAR
Egitim insanın hayatının her yerinde, her zaman kullanacağı bir bilgi aktarımını kasteder. örnek olarak yalan söylememek, iyi insan olmak, hatalardan ders çıkarmak vb.. fakat öğretim daha çok sayısal veyahut sözel dersleri kapsayan, daha çok bilgiye dayalı ve daha az kullanılan, daha gereksiz bir bilgi aktarımını kasteder. hemen hemen her okuldaki müdürün "öğretimden önce eğitim gelir, önce insan olun" dediğine şahit olunmuştur.
Tarih: 13 Ağustos 2009 00:54 Ekleyen: Beğenme: 0