Haberler


ULAŞIM ZAMMINDAN EN ÇOK ZARAR GÖRENLER KADINLARLA ÖĞRENCİLER
  • Yorumlar: 0
  • 01 Mart 2008 23:09
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1866
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

ULAŞIM ZAMMINDAN EN ÇOK ZARAR GÖRENLER KADINLARLA ÖĞRENCİLER

0 0

Asgari ücretliye 2008 yılından itibaren aylık %4 ve net olarak 16.80YTL, memur ve memur emeklilerine ise %2.3 yani ortalama net 25-30YTL artış yapılmıştır.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşıma yapılan zam asgari ücretli, memur ve memur emeklisinin maaşına yapılan artışı fazlasıyla götürmüştür. Normal çok binişli kartlarda %20, öğrenciler için çok binişli ve indirimli kartlarda ise %22 olarak enflasyonun çok üzerinde zam yapılmıştır.

Ulaşım hatlarının çok daha uzun olduğu İstanbul ‘da AKBİL denilen indirimli kartlarla öğrencinin bir binişi 80Ykrş’dur Ayrıca, bu kartlarla hem daha çok biniş hakkı hem de deniz otobüslerine ve halk otobüslerine biniş hakkı vardır. İzmir’de ise indirimli otobüs kartları 48Ykrş’dur.

Ülkelerin milli gelirleri dikkate alındığında Ankara’daki bir kişinin aylık ulaşım gideri Londra, Paris, Newyork, Amsterdam, Atina, Lizbon, Berlin, Madrid, Roma ve Tokyo’daki bir kişinin aylık ulaşım giderinden daha fazladır.

Ankara, ulaşımda, hem Türkiye’nin en pahalı kenti hem de dünyanın en pahalı başkenti durumuna getirilmiştir. Dünyanın hiçbir ülkesinde KAMU HİZMETİ karlılık düşünülerek yapılmaz. Örneğin Fransa’da 11 yaşından küçükler otobüslere ücretsiz binmekte, kart sahipleri kartlarını sınırsız kullanmaktadır. Türkmenistan’da ve bazı Arap ülkelerinde ise toplu taşıma hizmetleri ücretsiz yapılmaktadır.

Çayyolu bölgesinden şehir merkezindeki eğitim kurumlarına ve dershanelere gitmek zorunda olan öğrencilerimiz; ulaşım giderleri fahiş bir şekilde arttığından beslenmelerinden kısmaktadırlar. Bu da yavrularımızın sağlıklarını ve yaşam kalitelerini bozmaktadır.

Bölgemize yakın çevre ilçelerden çalışmak için gelen kadınlarımızın hali haraptır. Beden gücü ile çalışan kadınlarımız aldıkları paranın büyük bir bölümünü ulaşımları için harcamakta, gün geçtikçe hayat standartları yükseleceğine daha fakirleşmekte ve yaşam kaliteleri daha da düşmektedir. Sistem, emekçi kadını desteklememekte, yoksul bölgelerde dağıtılan çeşitli yardımlarla adeta onları evlerine çekilmeye mecbur bırakmaktadır.

Çalışan kesimden servis aracına sahip olanlar şanslılardır. Diğer memur ve işçiler gün geçtikçe yoksullaşmaktadırlar. Kültürel açıdan hiçbir etkinlik yapacak mali güçleri kalmamaktadır. İşin ürküten yönü de bunun kanıksanmasıdır. Öyle ya karınların doyması, barınma ve çocukların eğitimi olmazsa olmazların arasında yer aldığından ve sırf bunlar için bile borçlu yaşandığından TİYATRO, SİNEMA, KONSER, KİTAP, DERGİ, GÜNLÜK GAZETE de neymiş? TELEVİZYON’daki kanallarda yer alan dizi filmler ve birbirinden sığ kadın programlarını seyretmek yetmez mi?

Değerli Çayyolu’lular Tüketici Hakları Derneği, evrensel kabul görmüş TÜKETİCİ HAKLARI’nın savunulması için gönüllü olarak çalışmalar yapmaktadır. Derneğimiz tarafından 2005 yılı başında Ankara’da ulaşıma yapılan zammın iptali için açılan dava lehimizde sürerken ve henüz sonuçlanmamışken, hem Ağustos 2006 hem de Ocak 2008 yılı başından itibaren yapılan ulaşım zamları son derece haksız bir uygulamadır.

Tüm bu nedenlerle, haksız ve yersiz ulaşım zammı tüketicilere ve öğrencilere daha fazla zarar vermeden, zam kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesine dava açmış bulunuyoruz. Tüm tüketicilere kadınlarımıza ve öğrencilere duyuruyoruz.

Yeter artık, Gökçek elini cebimizden çek, kamu hizmetinde senden hizmet bekleyenleri müşteri olarak görme, lütfen çalışmalarını kamu yararı gözeterek yap.” diyoruz.

S. Hale Albay
Tüketici Hakları Derneği
Çayyolu Şube Başkanı

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.