Haberler


Tutmayan eller eski işlevini yeniden kazanıyor
  • Yorumlar: 0
  • 15 Eylül 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 2674
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Tutmayan eller eski işlevini yeniden kazanıyor

1 1

CP Lİ öğrencilerine kaliteli hizmet sunan Ümitköy ve Keçiören’de 2 şubesi bulunan Özem Özel Eğitim Merkezleri; yenilikleri takip etme anlayışı ile El Cerrahisi alanına da hizmet ediyor.

Hastanın el bozukluğuna göre seçilen bilgisayar oyunları, hastanın egzersiz performansını artırırken bir yandan da psikolojisini ve tedaviye olan motivasyonunu güçlendiriyor!

 Kişiyi eğlendirerek tedavi eden HandTutor El Terapisti rehabilitasyon programı; inme, Parkinson, serebral palsi, gelişimsel koordinasyon bozukluklukları, kırık ya da tendon tamiri gibi el cerrahileri sonrası rehabilitasyon programında kullanılmaktadır. Bir eldiven ve kişiye özel el egzersiz rehabilitasyon programı sağlayan bir biofeedback yazılım paketinden oluşan HandTutor El Terapisi sistemi, elin işlevini geliştirir ve iş ve uğraşı terapistleri, fizyoterapistler ve diğer fiziksel tıp ve rehabilitasyon profesyonelleri tarafından kullanılır.

Özem’in deneyimli fizyoterapist kadrosu ile uygulamaya başladığı  HandTutor El Terapisi, aktif egzersize dayalı bir el rehabilitasyon programıdır. Sistem; pozisyon ve hız sensörleri bulunan güvenli ve rahat bir eldiven ile yazılım paketinden oluşur. Program, biofeedback kullanarak, iş ve uğraşı terapistleri ve fizyoterapistlere, maliyeti karşılanabilir ve kullanıcı dostu bir el rehabilitasyon paketi sunar. HandTutor El Terapisti, CE ( Avrupa ) ve FDA ( Amerika ) tarafından onaylanmıştır.

Hasta sistemden; hareketle ilgili, görsel ve işitsel biofeedback alır ve bu şekilde el, parmak ve bilek hareketlerini egzersize göre anlamayı, planlamayı ve yönetmeyi öğrenir. Sistem, hastayı olumlu biçimde zorlayacak ve motive edecek biçimde tasarlanmıştır. Bütün hareketler farklı zorluk seviyelerinde gerçekleştirilebilir ve zorluk seviyesi, hastanın el bozukluğunun derecesine ve el hareket kabiliyetine göre özelleştirilebilir.Hastanın el egzersiz performansını iyileştirme motivasyonu, programdaki bütünlüklü performans skorunu görebilmesi sebebiyle artar. Genel olarak, rehabilitasyon programı hastanın kas kontrolünü pekiştirmesini sağlar; çünkü uzman hastaya uygun egzersizi seçip özelleştirebilir.

Üstün teknoloji ürünü Handtutor El Terapisti, hastanın kas kontrolünü geliştiren sistemli egzersiz programlarıyla üstün bir rehabilitasyon aracı olmasının yanında, programında barındırdığı zorluk derecesi manuel olarak ayarlanabilen çeşitli oyunlarla hastaların engelli durumlarını daha rahat bir psikoloji ile aşmalarına katkıda bulunarak, tedavi süreçlerini daha motive geçirmelerini sağlıyor.

Bu yenilikçi yüksek teknoloji, hastanın yaşam kalitesini artırır ve daha hızlı ve iyi rehabilitasyon sonuçları elde edilmesini sağlar. Bu son modern teknoloji Ankara’da sadece ÖZEM Özel Eğitim Merkezlerinde kullanılmakta olup Türkiye’de de toplamda 4 ayrı yerde uygulanmaktadır.

HandTutor  El Terapisti Nedir ?

HandTutor El Terapisti duyusal, motor ve bilişsel el bozukluklarını değerlendirerek rehabilite etmek üzere tasarlanmış, yeni bir sistemdir. HandTutor El Terapisti kullanılması sonucu el fonksiyonu iyileşir.

 

Hand Tutor El Terapisti Cihazı, Türkiye’de bir özel eğitim merkezinde, ilk kez Özem tarafından uygulanmaya başlanmıştır.

 

 

HandTutor El Terapisti'nin kullanım alanları nelerdir?

- Felç (İnme/ Stroke)
– Kafa Travması
- Parkinson

- MS (Multipl Sklerosis)
- Serebral palsi (CP)

- Gelişim Geriliği
- Kol sinir ağı zedelenmesi

- Yazı yazmada zorlanma – yazı yazamama

( kalem tutamama ya da kalem tutmada zorlanma )

-          El – Göz koordinasyon bozuklukları

-          Önkol ve dirsek sinir yaralanmaları
- Tendon transferi gibi el cerrahisi sonrası rehabilitasyon
- Önkol; örneğin dirsek, radius ve ulna kırıkları ve yumuşak doku zedelenmeleri

- Ağrılı omuz – el sendromu

- İyi huylu kaynağı bilinmeyen titreme gibi el hareket bozuklukları

HandTutor El Terapisti tedavisinden hangi hastalar faydalanabilir?
% 5 aktif hareket kabiliyetine sahip hastalar HandTutor El Terapisti tedavisinden faydalanabilirler. Tedavi egzersizleri; harekete geçirici, hastayı olumlu biçimde zorlayıcı ve motive edici niteliktedir. Handtutor El Terapisti sistemini 7 yaşından itibaren tüm yaş grupları kullanabiliyor ve yüzde beş aktif hareket kabiliyetine sahip hastalar bu tedaviden faydalanabiliyor.

HandTutor El Terapisti arkasında yatan rehabilitasyon konsepti nedir?
Konsept; zorlayıcı aktif ve tekrarlanan egzersizleri, hareket biofeedbacki ile sentezler. Sonuç, el fonksiyonunda gözle görülür bir iyileşme ve gündelik işleri yapabilme kabiliyetinde gelişmedir.

Hareket biofeedbacki nedir ?

Hareket biofeedbacki, elin pozisyonundan çıkarılan işitsel ve görsel biofeedback bilgisidir. Sayısaldır ve gerçek zamanlı olarak toplanır. İki role sahiptir. İlki, beynin varolan performans yeteneğini anlamasına olanak sağlamasıdır. Buna "performans bilgisi" adı verilir. Ek olarak hareket biofeedbacki hastanın, fonksiyonel görevi daha iyi gerçekleştirmesi için hangi hareketi yapması gerektiğini anlamasına olanak sağlar. Sistem, egzersizin sonunda hastanın çalışma sonuçlarının detaylı bir biofeedback sağlar. Buna "sonuçların bilgisi" adı verilir.

HandTutor El Terapisti nasıl hareket biofeedback üretir?

HandTutor El Terapisti sistemi eldiveninin üstünde pozisyon sensörleri bulunur ve bunlar parmak ve bileklerin en ince hareketlerini algılayabilirler. Bu hareket hastaya ve terapiste bir grafik arayüzden görsel olarak sunulur.

EMG ve hareket biofeedbacki arasındaki fark nedir?

EMG, elektriksel kas aktivitesini algılar. Bu aktivite ancak tek yüzeyli kaslardan algılanabilir. Hastanın, görevin gerektirdiği vücut hareketini gerçekleştirip gerçekleştiremediğine dair bir bilgiye direk olarak çevrilemez. Aksine, hareket biofeedbacki sadece hasta hareketi gerçekleştirdiğinde ortaya çıkar ve böylece görevin doğru biçimde gerçekleştiğine dair güvenilir bir belirti olarak kullanılabilir.

HandTutor El Terapisti egzersizlerinin zorluk seviyeleri, hastanın el bozukluğuna göre özelleştirilebilir mi?

HandTutor El Terapisti sistemindeki tüm fonsiyonel egzersizlerin zorluk seviyeleri, hastanın işlevsel becerisine göre özelleştirilebilir. Bu fonksiyonel beceri; hastanın motor, duyusal ve kognitif bozuklukları tarafından belirlenir.

Tedavi amaçlarına ulaşmak için, hasta hareket analizi ve değerlendirme neden gereklidir?
Sayısal el değerlendirmesi, el bozukluğunun derecesini belirlemek için gereklidir. Terapist hastanın el bozukluğunun derecesini belirlediğinde, özelleştirilmiş bir çalışma rehabilitasyon programı formüle edilebilir. Sonuç, daha iyi bir el rehabilitasyonudur. Buna ek olarak değerlendirme yazılımı, terapistin rehabilitasyon neticesindeki iyileşmeye kanıt olarak gösterebileceği  bir hat belirlemesine izin verir.

HandTutor El Terapisti sisteminin etkisi klinik deneylerle ispatlanmış mıdır?
Evet. HandTutor El Terapisti sisteminin etkisi, çeşitli kontrollü klinik denemelerle ispatlanmıştır. Araştırma sonuçlarına internet sitemizden ulaşılabilir.

ÖZEM Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Fizyoterapi Ünitesi Koordinatörü Fzt. Nüket TANACI AKÇAY

Fzt. Neriman Ceren İLHAN

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.