Haberler


Türkiye sansüre karşı yürüdü
  • Yorumlar: 0
  • 15 May 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1817
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Türkiye sansüre karşı yürüdü

0 0

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) 22 Ağustos’ta internete dört farklı filtre getireceği duyurması üzerine bunun “sansür” olduğunu belirten internet kullanıcıları bugün sokağa çıktı. Her ne kadar BTK ısrarla reddetse de internet kullanıcıları bu konuda ısrarlı. Filtrelere karşı eylem duyurusu internet siteleri aracılığıyla ışık hızıyla yayıldı.

Türkiye’nin 31 şehrinde binlerce kişi sokağa çıkıp “Yasaklamak yasaktır’ ve ‘İnternetime dokunma” dedi. Bunun için facebook’ta oluşturulan sayfaya üye olanların sayısı 594 bini aşmış durumda. Ayrıntılı bilgiler için bir de internet sayfası var: www.internetimedokunma.com

22 Ağustos 2011’de ‘İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar’ isimli yönetmelik yürürlüğe girecek. Yönetmeliğe göre ‘sanal âlem’ şöyle şekillenecek: Kullanıcı 4 internet filtresinden birini ‘yasa gereği’ seçmek zorunda. Bu dört filtre, ‘aile’, ‘çocuk’, ‘yurtiçi’ ve ‘standart paket’ olarak sıralanıyor. İnternet aboneleri bu paketlerden birini seçecek. Ancak bu paketlerde resmen ‘yasaklı’ olmadığı halde birçok siteye girişe izin verilmeyecek.

Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. Ayrıca internet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutuluyor. Yönetmeliğe göre tüm kullanıcılar sadece belirlenen kullanıcı adı ve şifreyle internete girebilecek. Yani kişilerin girdikleri siteler ve yaptıkları işlemler kayıt altına alınmış olacak.

BTK Başkanı Tayfun Acarer’in ‘sansür’ iddialarına karşı savunması özetle şöyle: “Türkiye’de internetin güvenli kullanımına yönelik şikâyet ve talepler doğrultusunda güvenli internet hizmeti ihtiyacı ortaya çıktı. Güvenli internet hizmeti bir zorunluluk değil, talep eden aboneler alabilecek. Talep etmeyenlerinse internet erişimlerinde mevcut durumuna göre hiçbir değişiklik olmayacak.”

İnternet yasaklarına karşı ‘Yasaklamak yasaktır’ sloganıyla oluşturulan aynı adlı sitede şu manifesto yer alıyor: “Önce; blog yazmayın dediler, video izlemeyin. Sonra şu siteye giremezsin. Uyuma Türkiye! Elini sürdürme klavyene, DNS ayarlarına dokundurtma! Mouse’una dokunan eline dokunur. Unutma Türkiye! Blog yazmak, video izlemek, müzik dinlemek, porno izlemek, haktır! Bugün internetini kirleten, yarın hayatını kirletecek. İnternetine dokunmalarına izin verme! Yasaklamak yasaktır!”

Ankaralı internet kullanıcıları, ''internetime dokunma'' adını verdikleri eylemle, Bilgi Teknolojileri Kurulu'nun (BTK) ''İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları''nı belirleyen kararını protesto etti. Sakarya Caddesi'nde toplanan çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yüzlerce genç, ''Zıpla, zıpla, zıplamayan sansürcü'' diyerek oldukları yerde zıplarken, taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla, hem kendileri eğlendi hem de çevreden izleyen yurttaşları neşelendirdi.

''İnternet bizimdir, bizim kalacak'', ''İnternet sen bizim her şeyimizsin'', ''Yalandan BıkTıK'', ''Vur vur inlesin sansürcüler dinlesin'' gibi değişik dövizler taşıyan ve çeşitli sloganlar atan grup adına açıklama yapan Emrah Erdoğan, internete erişimin özgürlük olduğunu belirterek, buna yönelik kısıtlamaların özgürlükle bağdaşmayacağını ifade etti. BTK'nın düzenlemesinin hukuka aykırı olduğunu savunan Erdoğan, 22 Ağustos'ta uygulamaya konulacak düzenlemenin ''sansür ve kontrol mekanizması'' olduğunu öne sürdü.

Erdoğan, BTK'nın düzenlemesinin ''keyfi'' olduğunu da belirterek bu tür bir düzenlemenin Türkiye'nin üye olmaya çalıştığı AB'de olmadığını bildirdi. Erdoğan, Avrupa'da çocuklara engelleme yerine ebeveyn denetiminin tercih edildiğini söyledi.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.