Haberler


Tüm kapalı alanlarda sigara yasağı 19 Temmuz’da başlıyor.
  • Yorumlar: 0
  • 29 Haziran 2009 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1983
  • usa, terror, pakistan
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

Tüm kapalı alanlarda sigara yasağı 19 Temmuz’da başlıyor.

0 0

Tüm kapalı alanlarda sigara yasağı 19 Temmuz’da başlıyor. Artık kahvehane, kafeterya, lokantalar gibi tüm kapalı alanlarda sigara içilemeyecek... İddiaya göre bazı firmalar kapalı mekanlarda sigara yasağına karşı çıkıyor. Ve bu firmaların kapalı mekanlara klima sistemleri koyarak yasağa uymamanın çabası içerisinde olduğu iddia ediliyor. Bu iddialar için İstanbul’da çeşitli sivil toplum kuruluşları bir basın toplantısı düzenledi. Bütün bu iddialara rağmen Sağlık Bakanı Recep Akdağ yaptığı açıklamada net konuştu. Ertelemenin olmayacağını ve yasağın 19 Temmuzda başlayacağını ifade etti. Sigara karşıtı kuruluşlar hükümetin attığı adımlar için umutlu bakıyor. Kesin olan bir şey varsa artık 19 Temmuz’da Türkiye’nin 6 dünya ülkesinden sonra tüm kapalı yerlerde sigara yasağına geçecek olması. Yasağa ne kadar uyulacağını ise zaman gösterecek.

19 Temmuz’dan itibaren tütün tüketiminin yasak olacağı kapalı alanlar şöyle: Kamu hizmet binaları; koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binalar; taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları; okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı (ve açık) alanları; özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler...

Geçici süreyle oluşturulan sigara odalarının kesinlikle kapatılacağını duyuran Bakanlık, işyerlerinde çalışanların ise sigara içebilmek için bina dışına çıkmaları gerektiğini açıkladı.

Öte yandan ABD yönetimine ilk defa sigara ve diğer tütün ürünleri üzerinde büyük yetki tanıyan tarihi önemdeki yasa tasarısı Kongre’de kabul edildi. Böy-lece yıllardır ürettiklerinin içeriğini açıklamamak için ticari sır kalkanının arkasına saklanan sigara şirketlerinin elindeki son koz da ortadan kalkmış oldu.

 

 

Sigarayı bırakmak isteyenler için sağlık kurumları gerekli destek ve danışmanlığı sağlayacak. Ancak bu amaçla elektronik sigara kullanılamayacak. Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarının kapalı alanlarında da tütün ürünleri tüketilemeyecek. Ancak, buralarda gerekli tedbirler alınmak kaydıyla tütün ürünleri tüketimine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.

 

 

- SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, kahvehane, lokanta gibi iş yerlerindeki sigara yasağının kanunda öngörüldüğü gibi 19 Temmuz’da başlayacağını açıkladı. Akdağ, kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun geçen yıl yürürlüğe girmesinin ardından sigara içme oranının yüzde 33’ten yüzde 31’e düştüğünü belirtti. 19 Temmuz’da işletmelerde de sigara içme yasağının başlayacağını hatırlatan Akdağ, şöyle dedi: "Birkaç gün önce sektör temsilcileriyle konuya ilişkin görüşme yaptık. Temsilcilerin, ’yasağın başlangıç tarihinin ertelenmesi’ ve ’sigara içenler için özel bir bölüm ayrılması’ yönünde talepleri oldu. Bunlar yasa yapılırken de tartışıldı. 19 Temmuz’da kanunun gerektirdiği uygulama başlayacak."

Sigarayı bırakmak isteyenler için bir önerimiz var; Ümitköy'deki sigara bırakma merkezine (tel: 236 06 07) başvurabilirsiniz.

 

Erteleme yok

 

Bırakmak isteyene destek

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.