Haberler


The Economist uyardı; KORKUN
  • Yorumlar: 0
  • 01 Ekim 2011 00:00
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 1887
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 0.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 0

The Economist uyardı; KORKUN

0 0

İNGİLİZ Economist dergisi, “Politikacılar daha cesurca davranmazsa, dünya ekonomosinin kara deliğe doğru sürükleneceğini” ileri sürdü. Derginin bu haftaki sayısında yer alan makalede, dünya ekonomisinin iyileşmesi konusundaki umutların üç nedenle tükenmekte olduğu belirtildi.

 

Economist, ilkinin, Avrupalı liderlerin avroyu kurtarmak için bir anlaşmaya varamaması olduğunu, ikincisinin Avrupa’daki felaket önlense bile, zengin ülkelerdeki kemer sıkma ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki yavaşlama nedeniyle dünya ekonomisindeki beklentilerde karamsarlık olduğunu, üçüncüsünün ise Amerikalı siyasetçilerin mali konulardaki sorumsuzluğu ve riskli adımlarının iyileşmeyi tehdit etmesi olduğunu vurguladı.

Ürkekliğin bedeli ödeniyor
Dünyanın mevcut ekonomik durumundaki büyük payın, Euro Bölgesi’ndeki liderlerde olduğunu savunan Economist, Avrupalı liderlerin sorunun nasıl çözülebileceğini bilmesine karşın, ortak bir karar alamadığını bildirdi. Dergi, Yunanistan’ın borcunun yeniden yapılandırılması ve İtalya’nın etrafına koruyucu bir bariyer örülmesi gibi en acil konuların çözümünün, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin şu ana kadar sergilediği siyasi cesaretin çok daha fazlasını gerektirdiğini belirtti.

 

Dünyanın büyük bir kısmının “ürkekliğinin” bedelini ödediğini yazan Economist, gelişmekte olan pazarların ekonomik yavaşlamasıyla, dünya desteğine katkısının azaldığına da dikkati çekti.

Fitch: Yatırım yapılabilir not için sürdürülebilir büyüme gerekli
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P), Türkiye’nin TL cinsi kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından piyasalarda yayılan “yeni not artışı geliyor” dedikodusuna ilişkin Fitch’ten açıklama geldi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch analisti Ed Parker CNBC-e’ye yaptığı açıklamada, yatırım yapılabilir kredi notu almak için sürdürebilir büyüme gerektiğini söyledi. Parker’ın bu açıklaması, “Fitch’ten yakında not artışı olmayacak” şeklinde yorumlandı.

Kredi notu artırımı beklentileriyle bir süredir yurtdışından pozitif ayrışan İMKB’de Fitch’in yatırım yapılabilir kredi notu için sürdürülebilir büyüme gerektiğini açıklaması sonrası satışlar gözlenirken, endeks üçüncü çeyreğin son işlem gününde seansın kapanışına doğru toparlanarak kayıplarını azalttı.

İMKB 100 Endeksi 58.363 puana kadar gerilerken, seansın sonuna doğru kayıplarını azaltarak günü yüzde 0.11 düşüşle 59.693 puandan tamamladı. Yatırım Finansman Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Hakan Tezcan, “Bir süredir not artırımı beklentileriyle hareket eden piyasada Fitch’in açıklamaları bu beklentilerin ötelenmesine neden oldu” dedi.

Endeksin daha sonraki toparlanmasının haber akışı kaynaklı olmadığını söyleyen Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven de, üçüncü çeyrek sona ererken bilanço düzenlemesi ve varantlarda vade sonu olmasının kayıpların azaltılmasında etki etmiş olabileceğini kaydetti.

Küresel piyasalardaki satış baskısına paralel kur ve faiz yükselirken kurdaki yükselişi, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın TL’de bundan sonraki değer kayıplarını politika yapıcılar olarak olumlu karşılamayacakları açıklaması azalttı. Öte yandan TÜFE’ye endeksli tahviller dün gerçekleşen elektrik zammı ardından enflasyonda yükseliş beklentisiyle alıcılı seyir izledi. Bir bankanın bono masası işlemcisi, “Sabah saatlerinde TÜFE’ye endeksli tahvillere alım geldi. 11 Şubat 2015 ve 29 Nisan 2015 itfalı TÜFE’ye endeksli tahvillerde 15-20 baz puan düşüş var. Buradaki ana neden elektrik fiyatları zammı” dedi. Bankacı ilgili tahvillerde sabah gerçekleşen işlemlerin ardından öğleden sonra işlem olmadığını da sözlerine ekledi.

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.