Haberler


Stadyum tasarımı mimarları güldürdü
  • Yorumlar: 0
  • 28 Mart 2013 23:30
  • Haber kategori: Çayyolu
  • Ekleyen:
  • Ziyaretler: 3420
  • Son Güncelleme: -/-
  • (Güncel Beğeni 1.0/5 Yıldızlar) Toplam Oylar: 1

Stadyum tasarımı mimarları güldürdü

0 1

Eskişehir yolu üzerine yapılması planlanan stadyumu Bakan Suat Kılıç tanıtmıştı. 40 bin seyirci kapasiteli stad için Suat Kılıç “Cumhuriyet’in başkentine yakışır bir stad ortaya çıktı” şeklinde tanıtımını yaptı.   Stadyum tasarımı ise mimarları güldürdü. Stadyum çizimlerini inceleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ve Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan stad tasarımı hakkındaki eleştirilerini sıraladı.

 

“Ankara’ya yakışık değil”

 

Hakkan, Avrupa kentlerinden birçok stad fotoğraflarından örnekler vererek, şöyle konuştu: “Stadın yeri hakkında bir tartışma sürüyor ama tasarımı, bir yığın bezemelerle, kişiliksiz, kimliksiz bir yapı oluşturuyor. Ankara’ya yakışık değil. Bu yapı Ankara’nın hangi kimliğine uyuyor.? Hakkan Kayseri’deki Kadir Has Stadyum’unu örnek vererek, "Bu yeni bir örnek ve bir modern mimari ve teknolojiyi dahi yapısında okutuyor. İkisi arasında dünya kadar fark var. Arena Stadyumu’da yeni ve özgün bir tasarım, Bursa Sporun yapacağı stad aynı şekilde, Bayer Münih’in stadı’nı düşünün bunlarla karşılaştığımızda Ankara stad çizimine bakıyoruz. Yeni bir örnek gibi önümüze konmuş, bu mudur Ankara’ya yakıştırdıkları?, kolonları bezemelerine bakıyoruz hiç yakışmıyor” dedi.

 

Minaresi eksik

 

Tezcan Karakuş Candan tasarıma minare çizilirse stadtan çok camiye benzediğine dikkat çekti. Candan, “Gördükleri her boşluğu kendi ideolojik bakışlarına göre doldurmaya çalışmaları doğru değil. Stadyumlar Olimpiyatlardan kaynaklı yapılmaya çalışılıyor. Tüm alanlarda kentsel planlama ve mimarlık rafa kalkmış durumda. Kafalarına göre olimpiyat varsa stad yapalım anlayışındalar. Mimari özgün bir tasarımdır. Ekstra bir şeyi bir tasarıma projeye koyarsanız, tasarımda olmayan şeyi koyarsanız göze batar. Şimdi stad tasarımlarına minare koyduğumuzda göze batmıyor, cami ve külliyeyi andırıyor" dedi.

 

Bazı istatistikleri de hatırlatan Candan, “Stadyumları tartışacaksak, Türkiye’nin AKP dönemindeki spor politikalarına da bakmak lazım. Spor politikaları ile değerlendirip mekana yansıtmalılar. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın toplumun spor yapabilen, sağlıklı bireyler haline getirebilecek bri politikası var da bu politikasına uygun olarak mı stad yapıyor? Yoksa Olimpiyatlar gelecek, boş bulduğumuz yerde rant sağlayalım diye mi yapılıyor? Türkiye’nin %68’i spor yapmıyor, maalesef, Ankara’nın %54’ü spor yapmıyor. Alt gelir gruplarının %80’i spor yapmıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı toplumu spor yapabilecek bir yere getirebilmiş mi? Hayır. Spor ile yaşam alışkanlığına dair politika yürütmemişler. İstanbul’da yaşayanların % 70’i spor müsabakası izlemezken, Haydarpaşa’nın çevresine 70 bin kişilik stadyum yapacaklarmış. Bunların hepsi olimpiyatlarla birlikte marka şehirler söylemlerinin rantsal ölçekte yansıması. Bizim yarışan kentlere değil, planlı, insan odaklı kentlere ihtiyacımız var. Her kentin özgün bir kimliği var. Bir kenti olimpiyatların izlenmesi üzerinden konumlandıramazsınız. Olimpiyatlarla birlikte tüm dünyada yerinden edilmelerde başlıyor. Bunun için artık geçici spor alanları tartışılıyor.“ şeklinde konuştu.

 

Mimarlar Odası’nda yapılan toplantıda barınma hakkına değinildi.  Barınma Hakkı Bürosu’ndan toplantıya katılan isim Candaş…. Oldu. Candaş, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yarın başlatacağı Konut Hakkı Sempozyumu çerçevesinden Türkiye’ye gelecek olan BM raportörleri ile buluşacaklarını ifade etti.  Türkiye’de konut hakkı ihlalleri devam ediyor. Yasal anlamda bu ihlalleri kolaylaştırmak adına Türkiye’nin iç hukukunda yeni düzenlemeler yapıldı. Hem Uluslar arası kamuoyunun dikkatini çekmek için hem de bir basın toplantısı düzenlemek için saat: 13.00’de BM raportörleri ile buluşacağız Yazıyla BM raportörlerine konut hakkı ihlallerini sunacağız. Baskıların kaldırılması için Birleşmiş Milletler’i göreve davet edeceğiz” dedi.

Hakkan konuyla ilgili olarak : “Yarın BM raportörleri misafirimiz, misafirlerimizle teknik gezi yapacağız. Kentsel Dönüşüm sürecinin Türkiye’deki uygulamaları hakkında soru yönelttiler. Bilgi talep ettiler.  Uygulamalar hakkında bilgilendirme yaparak, Çinçin, Hıdırlıktepe, Atıf Bey, İsmetpaşa, Mamak ve Dikmen Kentsel dönüşüm alanlarını birlikte gezeceğiz” dedi. Candan ise Uluslararası boyut taşınmasının barınma hakkı mücadelesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak: www.cayyoluhaberbulteni.com
Haber Detayı: www.cayyoluhaberbulteni.com/CayyoluHaberDetaylari.asp?ID=5946

Paylaş
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

Hiç yorum yok...

Bilgi! Maalesef sadece kayıtlı ve giriş yapmış kullanıcılar yorum gönderebilir. Giriş yapın veya Kayıt olun.